Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

05. 04. 2024. 16:31 >> 07:37
7
Čitaj mi:

premijerski sat

Spajić: Kadriranjem i odlučivanjem bavimo se ja i ministri

Vlada će raditi na izradi zakonodavnog okvira kako bi se uspostavio sistem dvojnog državljanstva po ugledu na zemlje Evropske unije i shodno najvišim svjetskim standardima, kazao je premijer Milojko Spajić.

Premijer Spajić je o izradi zakonodavnog okvira kako bi se uspostavio sistem dvojnog državljanstva po ugledu na zemlje Evropske unije govorio na posebnoj sjednici prvog redovnog zasjedanja Skupštine u ovoj godini, odgovarajući na pitanje predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića da li je u planu potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Srbijom o dvojnom drzavljanstvu.

Ispuniti standrade EU u borbi protiv pranja novca

Spajić je rekao da Vlada ulaže ozbiljne napore da ispuni standarde EU, te da je u tom smislu donijet zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Kazao je da Crna Gora poštuje standarde i da prihvata sistem koji garantuje još veću sigurnost u kontroli novca koji dolazi u zemlju. 

"Više institucija rade na pripremi zakona o praćenju kripto imovine kojim će se Crna Gora izjednačiti sa najnaprednijim zemljama u toj oblasti", rekao je Spajić. 

Reagovao je Miodrag Laković, ističući da predsjedavajuća u parlamentu mora da upozori poslanika/cu kada iznosi neprimjerene i teške kvalifikacije. 

"Mislim da ste morali da reagujete kada je poslanica kazala 'da gdje je ministar tu je kriminal' jer je poslovnik prekršen", rekao je Laković. 

Predsjedavjuća Zdenka Popović uputila je izvinjenje zbog tog događaja. 

Poslanica nezavisnog kluba poslanika Jevrosima Pejović pitala je Spajića kako će biti uređena oblast digitalne imovine. Ona je optužila premijera da je "često zaboravan". 

"S obzirom na potrebu da se osigura praćenje i identifikovanje kriptoimovine, kako bi se spriječilo pranje novca, finansiranje terorizma i druga krivična djela, da li Vlada preduzima aktivnosti na izradi normative koja uređuje oblast digitalne imovine i šta percipirate kao najveće izazove u ovom segmentu. Vi ste dok ste bili ministar finansija formirali direktorat za ova pitanja na čijem je čelu bio (Andrej) Milović, vaša politička kičma. A pošto vidimo da gdje je Milović tu je i kriminal, ova pitanja su važna", rekla je Pejović.   

Kazala je da očito postoji namjera da se Crna Gora pretvori u "kripto raj". Navela je da su im pojedine kolege iz Estonije dale upozorenja da pažljivo pristupe. 

Pejović: Sve što imate, saopštite tužilaštvu

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović pitala je premijera da li poznaje Miloša Tomića i Džordža Kotrela, kao i da li se o ovom zakonu koji se odnosi na kripto trgovinu konsultovao sa nekim funkcionerima DPS-a koji su bliski kriminalnim grupama, uključujući Šariće. 

Reagovao je Boris Pejović (PES), ističući da je Pejović, pominjući premijera, iznijela konstrukcije i pritom vrijeđala klub PES-a. 

"Sve što imate, odnesite i procesuirate SDT-a. Vaša taktika, da lijepite etikete i plasirate konstrukcije neće vam proći", kazao je poslanik Evrope sad. 

Poslanica je rekla da o svemu najbolje govori "to što je premijer pobjegao od odgovora na ovo moje pitanje". 

Pejović je naveo da je premijerov utisak vjerovatno bio da me treba trošiti vrijeme na insinuacije i neistine. Ne treba, kazao je, ništa dramatizovati. 

"Mislim da su građani imali priliku da vide kakvi su vaši nastupi i na čemu se temelje vaše optužbe", izjavio je Pejović. 

"Opštine da gazduju svojim morskim dobrom"

Spajić je rekao da je morsko dobro kompleksno pitanje, i da je potrebno kreirati zakone koji će omogućiti da ovaj veliki resurs bude maksimalno iskorišćen, bez obzira na to ko je na vlasti. 

"Strogo vodeći računa o svim protokolima i konvencijama, donijećemo nove propise koji će regulisati ova pitanja i garantovati da svi budu zadovoljni. Imaćemo sistemski odgovor", rekao je Spajić. 

Poslanik kluba HGI i DUA Mehmet Zenka pitao je premijera hoće li za vrijeme premijerskog mandata opštine moći da gazduju svojim morskim dobrom. On je rekao da od 100 odsto prostora koji kontroliše Morsko dobro 57 odsto pripada Opštini Ulcinj. 

"Skrećem vam pažnju da se pozabavite ozbiljnije ovim problemom jer je to vrlo važno za Crnu Goru", naglasio je Zenka. 

Spajić je rekao da, imajući u vidu pitanja o zaposlenosti, konačno dolazimo do suštinskih tema. Premijer je izjavio da su ekonomski potencijali naše zemlje veliki. On je rekao da se pokazalo da kroz stimulativnu poresku politku možemo pozitivno uticati na tržište rada. 

"Tržište rada je usljed povećane privredne aktivnosti pozitivno reagovalo. Potrebe ekonomije su veće od trenutnog broja zaposlenih. Novi investicioni ciklus uticaće na rast javnih prihoda i povećaće broj zaposlenih", kazao je Spajić. 

Sprovode se, kako je rekao, aktivno programi zapošljavanja, uz programe osposobljavanja i obrazovanje, a i finansijsku podršku poslodavcima radi prihvatanja teže zaposlivih lica. 

"Digitalna tramsformacija Vlade i uvođenje elektronskih servisa je prioritet na putu ka EU. Ja nijesam licitirao ciframa, več je cilj da se svakome ponudi posao ko želi da radi", rekao je Spajić. 

Šef kluba poslanika SD Crne Gore Boris Mugoša pitao je premijera kako će i na koji način biti ispunjeno jedno od premijerovih ključnih obecanja, a to je puna zaposlenost, odnosno stopa nezaposlenosti ispod četiri odsto. 

"Jedno od ključnih obećanja tokom vaše predizborne kampanje bilo je puna zaposlenost. Zvanični podaci govore da je stopa registrovane nezaposlenosti u Cmoj Gori preko 13 odsto, a da je ukupan broj nezaposlenih građanki i građana oko 38.000. Da li vi, ako to imate sve u vidu, možete da svedete broj nezaposlenih na 12.000, odnosno ispod četiri odsto. Ovo je vrlo važno pitanje. Treba da realno govorimo o situaciji u Crnoj Gori". Svaki pet građanin je u riziku od siromaštva. Nema bajkovitih priča", kazao je Mugoša.  

Sjednica je nastavljena u 15.30 časova

Nova pauza nakon žustre rasprave

Zbog nove žustre rasprave, Mandić je dao pauzu pet minuta.

Poslanik PES-a Miodrag Laković rekao je da ga, nažalost. napadaju ljudi koji ne znaju materiju i problematiku bezbjednosti. 

"Napada me bivši ministar policije, a u arhivama u službi imaju svi podaci o akcijama, rezultatima i uspjesima moje jedinice", rekao je Laković. 

On je naveo da je rekao sve što je advokat pomenuo u emisiji o Do Kvonu, te da je jasno naznačio da je uoči junskih izbora zloupotrijebljeno Vijeće za nacionalnu bezbjednost.  

Reagovao je proceduralno Filip Adžić (GP URA), tvrdeći da je šokiran riječima poslanika Lakovića, te da je trebalo da kaže sve što je saopštio advokat u TV emisiji o detaljima slučaja "Do Kvon". On se založio da se obavi kontrolno saslušanje premijera u parlamentu. 

Abazović je rekao da je premijer svega deset minuta prije sjednice dostavio nešto sasvim drugo od onoga što je pročitao za govornicom. 

"Recite ime i prezime vašeg ujaka, znam ja da vam on nije rođeni ujak. U Vladi, između ostalog, kadriraju Sreten Kankaraš, vlasnik "Granda" i izvršni direktor PES Vlade Bojović. Nemojte da mislite da informacije koje ja posjedujem nijesu bolje od svih koje imaju vaše službe bezbjednosti", rekao je Abazović. 

On je rekao da postavlja pitanje je li novi generalni inspektor ANB (Predrag Burić) u Aikido savezu, prijatelj Kankaraša. Ko su Dajana Bratić, Bulatović iz EPCG, Dušanka Jeknić, Duško Golubović...pita lider URA. 

"Pjevaj ujko pjevaj rode, daj sestriću razonode, a Spajiću i Crnoj Gori slobode", rekao je Abazović. 

On je rekao da "Spajić zna sve što zna i on, a što ne treba". 

"Koristićemo ovu govornicu da se čuju nove stvari", rekao je Abazović. 

Spajić je rekao da Abazović postavlja pitanja na nivou jaslica. 

"Dana nijeste imali radnog staža u realnom sektoru. Ubuduće za slična pitanja daću da odgovara Čat GPT jer za ovo ne treba neka posebna inteligencija. Očito sa vašim novim koalicionim partnerom Medojevićem, dijelte opsesiju mojim ličnim i privatnim životom. Svaka vam je istina takva kao ta da sam na ovom mjestu zahvaljujući mom ujaku", rekao je Spajić. 

On je naveo da je ponosan na svoje ujake i članove porodice. Kazao je da odluke donosi samostalno, kao i ministri, ali da ima pravo da se konsultuje i sasluša savjete. 

Spajić je rekao da je u mandatu ove vlade napravljen veoma ozbiljan pomak po pitanju profesionalizacije javne uprave i administracije.

"Sve suprotno od cirkusa koji je nama ostavila bivša vlada", rekao je Spajić. 

Sjednica je nakon kraće pauze nastavljena.

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sjednica neće biti, niti će se raditi, na Bajram. Spajić je rekao i da će se razmotriti da petak ubuduće bude neradan dan za pripadnike islamske vjeroispovijesti. Mandić je na tome čestitao. 

Iz parlamenta je naglašeno da će u utorak biti nastavak sjednice s poslaničkim pitanjima ministrima i to potpredsjedniku za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Vlade Momu Koprivici, potpredsjedniku Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslavu Šćekiću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimiru Jokoviću, ministru pravde Andreju Miloviću, potpredsjedniku Vlade i ministru ekonomskog razvoja Niku Đeljošaju, ministru saobraćaja i pomorstva Filipu Raduloviću.

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić dao je pauzu deset minuta, nakon verbalnog sukoba poslanika GP URA sa poslanicima PES. Premijer Spajić nije mogao da odgovori na pitanje zbog prepirke i dobacivanja, pa je Mandić dao pauzu. 

Laković: Lider URA manipuliše; Abazović: Kad se pojavite, krahirate

Laković je rekao da ga lider URA vrijeđa i koristi riječi nedostojne poslanika. On je konstatovao da Abazović manipuliše i koristi neistine. 

"Ima izgleda interes da prizemnim uvredama i neistinama širi konflikt u ovom parlamentu. Ja nemam namjeru da u tome učestvujem", rekao je Laković. 

Treba, kaže, sačekati, da se vidi ko je sve učestvovao u kreiranju afere "Do Kvon". 

Abazović je rekao da predstavnici PES-a na saslušanju ranije na Odboru za bezbjednost deset sati ni riječ nijesu kazali vezano za Do Kvona, a najavili su nekakve dokaze i svjedoke. 

"Riječ progovorili nijesu. Ćutali su kao ribe. Pozivam Lakovića, neka zakaže novu sjednicu odbora. A mi ćemo doći, a vi, kada se pojavite, krahirate", rekao je Abazović, optužujući PES da kreira afere. 

Potvrdio je da se sreo sa Šukovićem uveče prošle godine, ali kao dva javna funkcionera jer je Šuković imao interni problem. Kazao je da tada nijesu zvali ujake i strine a slikao ih je "ministar pravde" (Andrej Milović). 

Poslanik Miodrag Laković je rekao da smo imali prilike da čujemo svakakve izmošljotine na račun Spajića i PES tokom tzv. afere "Do Kvon" a sada čujemo da se afere montiraju i na osnovu rodbinskih veza.

Laković je rekao da je šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković i sam priznao da je u jeku te ranije afere u kafani uveče razgovarao sa Abazovićem, tada premijerom, što Abazović nije demantovao. 

"Eto gdje se vodila kadrovska politika, po lokalima uveče", rekao je Laković.  

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović rekao je da u uplatnicama koje je Abazović pokazao nema niša novo, jer je to lider URA pokazivao u paralmentu više puta. Kazao je da je Dragović više puta sve objasnio javno, i nema ništa sporno. 

"Želim da to javnosti bude jasno", rekao je Pejović. 

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pita Spajića "kakva je uloga ujaka u kadrovskoj politici i odlučivanju u Vladi Crne Gore“.

"Očekujem da premijer otkrije identitet ujaka, i kakve su njegovi uticaji na odluke Vlade. Da ja ne bih pominjao ko je, očekujem da se njegovo ime pomene", kazao je Abazović. 

On je pokazao uplatnice gdje, kako tvrdi, poslanik PES, advokat Darko Dragović, uplaćuje dvaput po 400.000 eura ra kauciju Do Kvonu. Tvrdi da je Do Kvon (optužen za teške prevare na kripto tržištu) poznavao samo Spajića u Crnoj Gori. Neka kaže, tvrdi, ko ga je "spojio sa gospodinom iz Beograda 1. maja 2021. godine". 

"Spajić mi je rekao da je sa Do Kvonom izgubio neke velike pare u poslovanju, neka kaže sada", izjavio je Abazović.  

Radiće se na pitanju dvojnog državljanstva

Spajić je rekao da prema nekim grubim procjenama, skoro 300 hiljada ljudi u Crnoj Gori ima državljanstvo neke druge zemlje. 

"Vlada će raditi na regulativi koja će riješiti pitanje dvojnog državljanstva na način kako je to urađeno u zemljama Evropske unije", rekao je Spajić. 

Knežević je premijera pitao da li je u planu potpisivanje međudržavnog Sporazuma sa Srbijom o dvojnom državljanstvu.

"Meni od 21. maja 2006. godine nije jasno kako smo Beograd prepustili mrskoj Srbijil. Držimo pozicije na Vračaru i Kalemengdanu, a evo u posljednje vrijeme i u Beogradu na vodi, u kulama gdje pjevamo "kako Dunav ljubi nebo". Kako smo ostavili Beograd, zbog koga prvi red DPS-a prelazi da navija za "Partizan". E u tom Beogradu, premijeru, ima milion ljudi iz Crne Gore koji nemaju nikakvo pravo na crnogorsko državljanstvo a evo ga imaju Telman Ismailov, Senjin, Šinavatra i mnogi drugi", rekao je Knežević.

On je premijera pitao imamo li mi pravo na našu braću, rođake, prijetlje i kumove koji žive u Srbiji. 

"I kad dođu ovdje da se prijavljuju Turističkoj organizaciji a ovdje su im grobovi, kuće i najmiliji. Da ne bude da to tražim samo za Srbiju, isto tražim za sve države okruženja. Nemojte da se odričemo naših državljana", rekao je Knežević. 

Spajić je rekao da je razvoj saobraćajne infrastrukture prioritet jer konkretno povećava dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije. Kazao je da su grantovi i krediti EBRD za novu dionicu auto-puta vrlo važni, i da je dato 112 miliona eura granta za razvoj željezničke infrastrukture. 

"Dok su druge vlade deklarativno govorile, ova vlada je već pokrenula idejna rješenja i tendere za nove dionice. Obezbjeđujemo preduslove za veću privredenu aktivnost", rekao je Spajić. 

Poslanik Damir Gutić iz Bošnjačke stranke (BS) pitao je premijera da li Crna Gora temelji ambicioznu agendu izgradnje saobraćajne infrastrukture u narednom periodu, imajući u vidu kapacitete budžeta koji ove godine planira kapitalna ulaganja od 7,1 odsto, a slične projekcije su i za naredne dvije godine.

"Ambiciozni putevi i projekti nijesu pitanje hoćemo li, nego kada ćemo", rekao je Gutić. 

On je podržao projekte i ideje koje je Vlada najavila po pitanju razvoja saobraćajne infrastrukture. 

Knežević je prokomentarisao da su poslanici DPS isključeni iz Crkve, pa bi mogli promisliti i da se sretnu sa mitropolitom Joanikijem, da se i to riješi.  

Osvrćući se na komentare Kneževića o druženju poslanika DPS-a sa Željkom Obradovićem, trenerom KK "Partizan", šef kluba DPS Crne Gore Andrija Nikolić rekao je da su pričali o sportu i da su uživali u tom druženju. 

"On je velikan evropske košarke. Nijesmo razgovarali o politici", rekao je Nikolić.  

Premijer Spajić je rekao da će neki projekti biti okončani a negdje radovi prilagodjeni obimu saobraćaja kako se ne bi ometao tok. Kazao je da je bulevar Jaz-Tivat važan, i okončanje radova očekuje se u januaru 2026. godine. 

Naglasio je da se očekuje pomorska linija između Budve i Dubrovnika, kako bi se i na taj način rasteretio saobraćaj. Takođe, i pomorske veze sa Italijom. Pomenuo je i aerodromske kapacitete.

"Pristupili smo rješavanju pitanja tenderskog postupka za Aerodrome", rekao je Spajić. 

Posebno je ukazao na kapacitete Luke bar i nastavak auto-puta prema Srbiji. Kazao je da smo u 2022. godini imali preko 260.000 registrovanih vozila u zemlji, a auto-put je dodatno povećao obim saobraćaja. 

"Vlada je posvećena održivim rješenjima i unapređenju infrastrukture", rekao je Spajić. 

Poslanik NSD/ZBCG Slaven Radunović rekao je da su pokušaji provokacija ostali kao jedino oružje nekim strankama u parlamentu. 

"Pokušavaju da naprave jaz između parlamentarne većine, ali neuspješno. A najzaslužniji za naše jedinstvo je upravo DPS jer su nas oni okupili i usaglasali da to čudo moramo skinuti s vrata", rekao je Radunović. 

On je rekao da je saobraćajna infrastruktura u ljetnjoj sezoni veliki problem. 

“Da li Vlada ima strategiju za urgentno ublažavanje saobraćajnog haosa tokom ljetnje turističke sezone, na kratak rok. dok se ne realizuju veliki planirani već započeti infrastrukturni projekti, koji će nas trajno relaksirati saobraćajnih kolapsa”, pitao je Radunović. 

On je predložio uvođenje vinjete koju bi kupovali turisti koji prolaze kroz Crnu Goru, koja bi im mogla poslužiti i kao vaučer za smještaj ili kupovine. 

Živković je rekao da ne spori pravo Kneževiću i Mandiću da afirmišu svoju politiku, s tim da se DPS bori protiv takve politike. Podrškom sporazumu o vlasti, kazao je, potpisnici su priznali Kosovo i članstvo u NATO. 

U reagovanju, Knežević je rekao da razumije potrebu Živkovića da se malo medijski afirmiše napadajući Mandića i njega.

"Vjerovatno ste dobili neke PR savjete pa ste izgleda počeli da navijate za KK "Partizan", samo vas na onom sastanku sa Željkom Obradovićem pobrkaše sa Blagotom Radovićem. U svakom slučaju, dobrodišli u KK "Partizan", rekao je Knežević. 

On kaže da nije poslao Maju Vukićević da glasa protiv Kosova, već je poštovala principe i odluke DNP. 

Knežević je pokazao u parlamentu sliku Ekrema Bajrovića, državljanina Crne Gore koji je, kaže, na pravdi boga utamničen na Kosovu a imovina mu je napadnuta. 

"Hoće li neko da reaguje, pitam Vladu? Bajrović je 17 mjeseci u zatvoru, okovan kao starac Vujadin u 21. vijeku. Do god je ovakvih primjera, uvijek ćemo glasati protiv kosovske nezavisnosti. Nisam nikoga prevario, pa ni Vladu a meni se sviđa što se vama iz DPS moj odgovor ne sviđa", rekao je Knežević.

Živković je rekao da Mandić želi da politčki zavede Spajića da što prije uđe u rekonstruisanu vladu, jer vidi se da im se žuri. 

"Zanima me kako premijer misli da ostvari spoljnopolitičke prioritete sa ovakvom većinom. Milan Knežević barem jasno kaže, pošalje Maju Vukićević da glasa protiv članstva Kosova u SE. Kako sa takvim partijama ostvariti prioritete spoljne politke", rekao je Živković.  

"Vlada kolektivni organ, odluke donosi većinom glasova"

Odgovarajući Živkoviću, Spajić je rekao da je Vlada kolektivni organ, i da donosi odluke većinom glasova. On je rekao da je zakon prilično jasan, i da je jasno predviđeno ko može da bude tuženi organ a ko tužilac u upravnom sporu. Premijer je rekao da se postavlja pitanje aktivne legitimacije MUP-a u upravnom sporu, jer ako MUP podnese tužbi, ispada da Vlada tuži samu sebe. 

"Jedino ko bi mogao da ima mogućnost takve legitimacije su kandidati koji su se javili da budu v.d. direktora policije", rekao je Spajić. 

On se pita i kako bi pitanje bilo formulisano da je na čelu policije ostao čovjek koji nema povjerenje Vlade, ili da ta pozicija ostane upražnjena. 

Poručio je Živkoviću da "ne brani evropsku perspektivu Crne Gore". 

"Da se ponovi ova situacija sa izborom direktora policije, opet bih uradio isto kao i većina u Vladi koja mi je dala ovlašćenja da predložim g-dina Radovića", rekao je Spajić. 

On je ponovio da je Radović izuzetan kadar. 

Poručio je opoziciji da ne brine o stabilnosti skupštinske većine, i da dok god se poštuju principi sporazuma, neće predlagati bilo čije razrješenje. Kazao je da neće komentarisati ni odluke pojedinačno poslanika. Navodi i da je svjestan da opozciija nikada neće prihvatiti rezultate Vlade i većine.

"Idemo dalje sigurno do članstva u EU", kazao je premijer. 

"Ministar upozoravao na kršenje zakona"

Lider DNP-a Milan Knežević pitao je Mandića hoće li reagovati zbog prozivki koje je Živković uputio na njegov račun. 

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković pitao je Spajića kako uopšte govoriti o jačanju vladavine pravo ako imamo u vidu da je "nezakonito postupao prilikom imenovanja vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića". On je rekao da je i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović u noći između 12. marta i 13. marta, kada je imenovan Radović, javno upozorio da se krši zakon. 

"Vas je i ministar optužio da kršite zakon. Ne znam jeste li toga svjesni. Onda vas je ministar tužio, a evo ga sjedi tu blizu Vas. Meni djeluje kao da imamo dvije vlade", rekao je Živković. 

On je rekao da je drugi dio pitanja vezan za to kako Vlada i parlamentarna većina zapravo nemaju usaglašene politike od kojih umnogome zavise ubrzanje procesa integracija, evroatlaska orijentacija spoljne politike i kredibilno članstvo u NATO.

"Veći dio većine ne poštuje vanjskopolitičke prioritete Crne Gore. Vi ste se obavezali da ćete poštovati dobrosusjedske odnose. BiH je uložila protestnu notu. Poslanica iz Crne Gore u Skupštini Savjeta Evrope glasala je protiv članstva Kosova. Jesu li to dobrosusjedski odnosi", kazao je Živković. 

Pita Spajića da li će podnijeti ostavku ako Upravni sud utvrdi da je nezakonito postupao prilikom imenovanja vršioca dužnosti direktora Uprave policije, kao i da li će uvesti u vladu partije koje ne poštuju sporazum koji je potpisan prošle godine.

"Afera 'Do Kvon' konstruisana, aktere treba procesuirati"

Spajić je rekao da je afera Do Kvon lažna, i da se očekuje stav Specijalnog tužilaštva. Naveo je da je kao građanin dao izjavu SDT-u. 

"Bili smo svjedoci brutalne zloupotrebe državnih institucija u predizbornom periodu. Do Kvon je bio voljni ili nevoljni sudionik. Podržavam da se razjasne svi aspketi ovog slučaja, a fralgrantna zloupotreba Vijeća za nacionalnu bezbjednost pokazuje da se još nijesmo do kraja distancirali od totalitarnih sistema", saopštio je Spajić.  

On je najavio reviziju svih akata i zakona koji se tiču nacionalne bezbjednosti. Kazao je da se nadležnosti moraju formulisati jasnije, posebno Biro za operativnu komunikaciju i Vijeća za nacionalnu bezbjednost. 

"Na taj način manipulativnom akteru na poziciji moći prostor za djelovanje biće značajno sužen", naglasio je Spajić, uz najavu da će biti sačinjena strategija za borbu protiv hibridnog djelovanja. 

Spajić je podržao SDT dan utvrdi ko su sve akteri ove najmeštaljke, kako je sve urađeno da se montira lažna afera, i da se zloupotrijebi Do Kvon i državne institucije. 

Poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković pitao je Spajića kako planira da zaštiti crnogorsko društvo, izborni sistem i demokratiju od subverznih djelovanja, kojima se svjedočilo tokom afere Do Kvon.

"Već deset mjeseci društvo i državni organi opterećeni su ovom aferom a advokat je prije desetak dana kazao u javnom prostoru da je afera konstruisana i izmšljena kao vid pristika u predizbornom periodu", naglasio je Laković.

Taj advokat je, rekao je, ugledni prefesionalac i time je dat politički epilog ovoj aferi. Krivično-pravni, kaže, tek treba da bude ostvaren. Laković navodi da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost sedam dana prije izbora u junu prošle godine razamatralo navodno neke tajne podatke, i od tada zvaničnika plasirane su priče kako je PES u nezakonitom finansiranju i kako navodno predsjednik partije ima neki kriminalni odnosa Do Kvonom. 

"Time je prekršen Ustav i ti zvaničnici su brutalno pogazali Ustav i zakone. Mortamo znati ko je konstruisao aferu, ko je izmislio pismo, ko ga je dostavio, kako je Do Kvon ušao u zemlju, i ko je finansirao tu kriminalnu operaciju", rekao je Laković. 

"Efikasnije kontrolisati sektor bezbjednosti"

On se založio za efikasniju kontrolu sektora bezbjednosti, ističući da je afera poslužila da se demotivišu birači da podrže PES na junskim izborima. Istakao je da se mora znati kako je ova afera iskonstruisana. 

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da se danas dogodila jedna značajna novina. 

"Mi smo često ranije, kao poslanici, čekali u sali desetinama minuta da sjednica počne i da premijer dođe. Danas se desilo da prvi u salu uđu predsjednik Vlade i predsjednik parlamenta", rekao je Mandić. 

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da "mu umalo suza nije krenula dok je slušao kako predstavnici izvršne vlasti poštuju parlament". Naglasio je da nije prihvatljivo da ministri ne odgovaraju na pitanja poslanika i da se ne zna kakav je raspored termina za ministarske odgovore. 

"Imate li odgovor kada će biti održana sjednica na kojoj će ministri odgovarati na pitanja poslanika", naglasio je Konatar. 

Predsjednik Skupštine rekao je da će tokom dana biti dostavljeno obavještenje o održavanju sjednice.  

Mandić je rekao i da dok je Milo Đukanović bio premijer, sjednica nije mogla da počne dok se ne prebroji svaki poslanik i utvrdi prisustvo. 

Poslanik SD Crne Gore Nikola Zirojević negirao je da su premijer i predsjednik parlamenta ušli prvi u salu, jer su, kako tvrdi, poslanik Boris Mugoša i on ušli u salu a nikoga nije bilo tu. 

"Što se tiče odgovora ministara, izgleda da ćemo morati lovimo ministre po svijetu da odgovore, jer vlada više liči na turističku agenciju", kazao je Zirojević. 

Najava sjednice

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković pitaće Spajića da li će podnijeti ostavku ukoliko Upravni sud utvrdi da je nezakonito postupao prilikom imenovanja vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića.

Živković pita i da li Vlada i parlamentarna većina imaju usaglašene politike od kojih umnogome zavise ubrzanje procesa integracija, evroatlaska orijentacija spoljne politike i kredibilno članstvo u NATO.

„Da li biste bili spremni da predložite razrješenje onih koji odstupaju u Vladi od ovih ciljeva koje ste proklamovali na početku svog mandata“, naveo je Živković.

Poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković pitaće Spajića kako planira da zaštiti crnogorsko društvo, izborni sistem i demokratiju od subverznih djelovanja, kojima se svjedočilo tokom afere "Do Kvon".

Predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića interesuje da li je u planu potpisivanje međudržavnog Sporazuma sa Srbijom o dvojnom državljanstvu.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitaće Spajića "kakva je uloga ujaka u kadrovskoj politici i odlučivanju u Vladi Crne Gore“.

Pitanje imaju i iz NSD/ZBCG. 

“Da li Vlada ima strategiju za urgentno ublažavanje saobraćajnog haosa tokom ljetnje turističke sezone, na kratak rok. dok se ne realizuju veliki planirani već započeti infrastrukturni projekti, koji će nas trajno relaksirati saobraćajnih kolapsa”, pitaće Slaven Radunović iz NSD/ZBCG.

Šef kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša pitanje premijera kako će i na koji način biti ispunjeno jedno od vaših ključnih obecanja, a to je puna zaposlenost, odnosno stopa nezaposlenosti ispod četiri odsto. 

"Jedno od ključnih obećanja Spajića, tokom predizborne kampanje, je bilo puna zaposlenost (stopa nezaposlenosti ispod četiri odsto). Zvanični podaci govore da je stopa registrovane nezaposlenosti u Cmoj Gori preko 13 odsto, a da je ukupan broj nezaposlenih građanki i građana oko 38.000", kazao je on. 

Pitanje i o saobraćajnoj infrastrukturi

Poslanica nezavisnog kluba poslanika Jevrosima Pejović pitala je Spajića sljedeće: 

"S obzirom na potrebu da se osigura praćenje i identifikovanje kriptoimovine, kako bi se spriječilo pranje novca, finansiranje terorizma i druga krivična djela, da li Vlada preduzima aktivnosti na izradi normative koja uređuje oblast digitalne imovine i šta percipirate kao najveće izazove u ovom segmentu?

Damira Gutića iz Bošnjačke stranke zanima da li Crna Gora temelji ambicioznu agendu izgradnje saobraćajne infrastrukture u narednom periodu, imajući u vidu kapacitete budžeta koji ove godine planira kapitalna ulaganja od 7,1 odsto, a slične projekcije su i za naredne dvije godine.

Poslanik kluba HGI i DUA Mehmet Zenka upitao je hoće li za vrijeme premijerskog mandata opštine moći da gazduju svojim morskim dobrom.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније