Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

21. 03. 2024. 20:13 >> 20:16
Čitaj mi:

Ivanović- Galager

Crna Gora u Svetoj Stolici ima iskrenog prijatelja

Crna Gora, kao istinski multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna država, posvećena je zaštiti i valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica. Izuzetno uvažavamo ugled, posvećenost i konstruktivnu ulogu Svete Stolice u rješavanju različitih političkih, ekonomskih, socijalnih i drugih pitanja na globalnom nivou, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović tokom sastanka sa monsinjorom Polom Ričardom Galagerom.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas sa sekretarom za odnose sa državama i međunarodnim organizacijama Svete Stolice monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, koji boravi u četvorodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Ivanović je podsjetio da je prvi konkordat između Crne Gore i Svete Stolice potpisan 1886. u vrijeme Knjaževine Crne Gore, kao i da potpisivanje Temeljnog ugovora 2011. godine, i osnivanje Mješovite komisije za njegovu primjenu, predstavljaju snažan temelj za
produbljivanje i unaprjeđenje odnosa dvije zemlje.

Monsinjor Galager je kazao da su njegova prva posjeta Crnoj Gori na poziv ministra Ivanovića, kao i veoma sadržajan razgovor koji su imali, potvrda veza, saradnje i prijateljstva koje postoji između Crne Gore i Svete Stolice. „Naša je namjera da dalje razvijamo odnose u oblastima od zajedničkog interesa. Najbolji rezultat dosadašnje saradnje jeste Temeljni ugovor potpisan 2011. godine i raduje me što ćemo sjutra održati i VI sjednicu Mješovite komisije, čiji rad je još jedna potvrda da Crna Gora poštuje sve vjerske zajednice i punu slobodu vjeroispovijesti, u skladu sa principima vladavine prava“, kazao je Galager.

Istakao je i da Sveta Stolica podržava Crnu Goru u nastojanjima da postane članica Evropske unije.

Sagovornici su se saglasili da veoma važan segment odnosa predstavlja saradnja u oblasti kulture. „Nastojimo valorizovati duboke istorijske veze i bogato kulturno nasljeđe koje te veze prožima, a u tom kontekstu, izuzetno je značajna saradnja koju su ostvarili naš Državni arhiv i Istorijski institut sa Vatikanskim arhivom,“ kazao je ministar.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku je bilo riječi i o aktivnoj ulozi Svete Stolice kao stalnog posmatrača pri Ujedinjenim nacijama i kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a, za period 2026-2027.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim globalnim krizama i važnosti zajedničkog rada na jačanju solidarnosti, dijaloga i zaštite poštovanja ljudskih prava.

Ivanović i monsinjor Galager će, sjutra u Podgorici, predsjedavati VI Mješovitoj komisiji za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније