Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

20. 03. 2024. 18:18 >> 19:43
Čitaj mi:

NOVI DOKUMENT

EK usvojila plan reformi o proširenju

Evropska komisija (EK) je usvojila Komunikaciju o reformama i pregled politika prije proširenja EU.

Taj dokument dodatak je na već postojeći proces diskusije o unutrašnjim reformama koje će EU morati da sprovede kako bi se pripremila za proširenu Uniju.

U dokumentu se sagledavaju implikacije veće EU na četiri glavne oblasti - vrijednosti, politike, budžet i upravljanje.

„EU se mora produbljivati kako se širi. Moramo da počnemo da se pripremamo za Uniju sjutrašnjice i da iskoristimo proširenje kao katalizator napretka. Cijela Evropa je dobitnik od proširenja. To je učinilo EU najvećim integrisanim tržištem na svijetu“, navodi se u Komisiji.

Vladavina prava imperativ

U dokumentu se ističe da je vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU, koja omogućava da su demokratija, jednakost i osnovna prava zaštićeni širom Unije.

„Stvara uslove za nezavisnost pravosuđa, pravične i dobro funkcionišuće pravosudne sisteme, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i zarobljavanja države, zaštitu osnovnih prava, slobodu izražavanja, uključujući slobodu medija i pluralizam, i očuvanje kontrole i ravnoteže uključujući dobro funkcionisanje demokratskih institucija i javne uprave, slobodno i osnaženo civilno društvo i djelotvoran angažman građana – sve to je u središtu jakih demokratija“, navodi se u dokumentu.

Ističe se da su prevencija i borba protiv korupcije od ključne važnosti za očuvanje vrijednosti EU i održavanje vladavine prava i povjerenja u donosioce odluka i javne institucije.

„Oni su takođe preduslovi za snažnu ekonomiju, pravilno sprovođenje politika EU i zdravo korišćenje budžeta EU“, ističe se u saopštenju Komisije.

Rani pristup jedinstvenom tržištu

U dokumentu je ocijenjeno se da će sljedeće proširenje donijeti dalje mogućnosti i prosperitet za Uniju u cjelini, jačajući konkurentnost privrede EU u današnjoj oštroj globalnoj konkurenciji.

„Rani i postepeni pristup jedinstvenom tržištu takođe će omogućiti ekonomskim subjektima zemalja proširenja da se dalje integrišu u evropske lance vrijednosti. U tom cilju, mogu se uspostaviti strateška partnerstva u industrijskim ekosistemima od zajedničkog interesa (npr. sirovine, baterije, turizam, cirkularna ekonomija, mašine)“, dodaje se u Komisiji, uz ocjenu da je preuzimanje pravnih tekovina Jedinstvenog tržišta srž svakog pristupanja EU i da podrazumijeva potpuno poštovanje jedinstvenog sveobuhvatnog skupa prava i obaveza, koje ne mogu biti „a la carte“ ni u pogledu oblasti politike, ni u pogledu upravljanja.

Kao primjer postepene integracije navodi se Plan rasta za Zapadni Balkan koji "podstiče region da se pripremi za članstvo u EU i ubrza neophodne društveno-ekonomske i fundamentalne reforme, posebno isticanjem nekih od prednosti pristupa jedinstvenom tržištu".

Dodaje se da će se prioritetne akcije, uključujući proširenje rominga na region, pripremanje pristupa SEPA (Jedinstvenom tržištu plaćanja u eurima) sprovoditi u skladu sa relevantnim procedurama i zahtjevima, kao i omogućavanje slobodnog prometa za određene industrijske proizvode i otvaranje nekih uslužnih sektora, što će se implementirati uz punu upotrebu odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ta inicijativa se sprovodi uporedo sa Zajedničkim regionalnim tržištem u okviru Zapadnog Balkana koje, na osnovu pravila i standarda EU, ima za cilj da obezbijedi ekonomsku integraciju regiona.

„Ovi postepeni procesi integracije su takođe finansijski podržani predloženom reformom i Fondom za rast za Zapadni Balkan, fondom za Ukrajinu i podrškom EU Paketu za Moldaviju.

„Oni treba da obezbijede neophodna ulaganja za unapređenje ekonomske i socijalne konvergencija unutar EU od 30+“, ističe se u dokumentu o reformama i pregledu politika prije proširenja EU.

Usklađenost sa sankcijama signal zajedničkih vrijednosti

U Komisiji ističu da zemlje proširenja moraju da prihvate i promovišu vrijednosti EU čvrsto i nedvosmisleno, prije pristupanja, i da već sada moraju postepeno da se usklađuju sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU uključujući i restriktivne mjere.

„Dok nekoliko zemalja kandidata i potencijalnih kandidata dosljedno održavaju punu usklađenost već sada, evidenciju ostalih treba poboljšati, kao prioritet, uključujući sankcije, posebno Rusiji i Bjelorusiji. Usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom je suštinski signal zajedničkih vrijednosti i strateške orijentacije u novom geopolitičkom kontekstu“, navodi se u dokumentu.

Naglašava se i da proširena Unija ne bi trebalo da nosi sa sobom nove izazove u vidu neriješenih bilateralnih sporova.

„EU će nastaviti da doprinosi njihovom rješavanju i nastaviće da podstiče dobrosusjedske odnose kao ključni element procesa proširenja. Moraju se uspostaviti posebni aranžmani i neopozive obaveze kako bi se osiguralo da zemlje pristupnice ne budu u poziciji da blokiraju pristupanje drugim kandidatima“, navodi se u dokumentu.

Dokument označava početak rada na detaljnim pregledima politika, a komisija će revizije izvršiti početkom naredne godine.

Nadovezujući se na rezultate pregleda, suštinski predlozi reformi u pojedinačnim sektorima, uključujući pripremu predloga Komisije za sljedeći višegodišnji finansijski okvir (MFF), mogli bi da budu drugi korak u ovom procesu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније