Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J./M.M.

14. 03. 2024. 14:15 >> 14:43
Čitaj mi:

PORUČENO NA SJEDNICI POSP-A

Zaštititi novinare, politički konsenzus osnov daljih reformi

Crna Gora treba da iskoristi povoljni trenutak za intenziviranje pregovaračkog procesa sa EU, a za adekvatno sprovođenje daljih reformi neophodan je politički dijalog i spremnost i posvećenost svih političkih aktera evropskom putu Crne Gore, poručeno je tokom drugog dana POSP-a.

Kako je saopšteno, sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, kojim su predsjedavali potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović i poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik završen je usvajanjem zajedničke Deklaracije sa preporukama.

Kako je saopšteno iz Skupštine, dvodnevni sastanak obilježila je rasprava o trenutnom stanju u pristupnim pregovorima, vladavini prava sa fokusom na imenovanja u pravosuđu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te slobode medija i borbi protiv stranog miješanja i dezinformcije.

Fokus rasprave drugog dana bio je na slobodi medija i medijskoj pismenosti, kao i sprečavanju širenja lažnih vijesti i dezinformacija.

"Poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta saglasili su se da treba nastaviti sa medijskom reformom, kroz usvajanje novog medijskog zakonodavstva, koje će imati za cilj veću zaštitu novinara i suzbijanje govora mržnje, uz očekivanje da će predloge zakona Vlada ubrzo dostaviti Skupštini. Predstavljen i predlog formiranja skupštinskog odbora koji bi pratio uticaj stranog miješanja i razmatranja stranog uticaja u ekonomskom, političkom i medijskom smislu, te izraženo očekivanje da će novo medijsko zakonodavstvo obezbjediti lakše utvrđivanje odgovornosti za napade na novinare i govora mržnje", istakli su iz Skupštine Crne Gore.

Kako su kazali, XXI POSP je završen usvajanjem preporuka sadržanih u zajedničkoj Deklaraciji.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, u skladu sa članom 3 Poslovnika POSP-a i članom 125 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Crne Gore, uputio je Deklaraciju i preporuke Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje, te institucijama Crne Gore i Evropske unije.

U Deklaraciji je naglašeno da sveukupna dinamika procesa pristupanja i dalje zavisi od napretka u ispunjavanju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava sadržanih u poglavljima 23 i 24, u skladu sa pregovaračkim okvirom i revidiranom metodologijom proširenja.

Naglašava se snažna posvećenost podršci usvajanju zakonodavstva koje će rezultirati ispunjavanjem privremenih mjerila od strane Crne Gore do ljeta 2024.godine.

Konstatovano je da je Crna Gora postigla određeni nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije.

U Delaraciji i preporukama Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje, te institucijama Crne Gore i Evropske unije poziva se na uspostavljanje odgovornosti, proaktivnosti, nepristrasnosti i integriteta u radu Agencije za sprječavanje korupcije, kako bi unaprijedila svoj učinak u smislu konkretnih rezultata i povjerenja javnosti.

Pozdravljen je rad Specijalnog državnog tužilaštva i sektora bezbjednosti i njihove napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, pokretanjem nekoliko visokoprofilnih istraga, uključujući najviši nivo pravosuđa i organa reda.

Očekuje se od pravosudnog sistema Crne Gore da pokaže dosljedan, snažan, strog, koherentan i nedvosmislen odgovor.

Riješavati problem trajanja suđenja u slučajevima organizovanog kriminala

U Deklaraciji se ističe da je potrebno riješiti problem dugog trajanja suđenja i čestih odgađanja u slučajevima organizovanog kriminala.

"Preporučuje usvajanje koordinisane strategije za sprečavanje korupcije na najvišem izvršnom nivou i na nivou policije u skladu sa najnovijim preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GREKO); poziva na poboljšanje kadrovske, finansijske, fizičke infrastrukture i sistema upravljanja informacionim tehnologijama koji bi doprinijeli učinkovitosti pravosudnog i tužilačkog sektora", navodi se u Deklaraciji.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, članovi POSP-a istakli su da je članstvo u EU geostrateško ulaganje u mir, stabilnost i napredak, uz napomenu da pristupanje Evropskoj uniji treba da zavisi od pojedinačnih zasluga država kandidata.

"Pozdravljena je dugoročna posvećenost Crne Gore procesu evropskih integracija, te istaknuta podrška EU za ulaganje daljih napora u pogledu ispunjavanja kriterijuma i ubrzanja procesa evropskih integracija. Politički konsenzus, kao i redovna komunikacija sa relevantnim institucijama EU, treba da bude osnov daljih reformi u cilju otpočinjanja nove faze pristupnih pregovora, oličene u privremenom zatvaranju pregovaračkih poglavlja.
Ovo je ujedino bio poslednji POSP u aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta. Narednom POSP-u domaćin je Crna Gora, kada se očekuje učešće nove delegacije evropskih poslanika", zaključuju iz Skupštine Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније