Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

27. 02. 2024. 16:22 >> 16:38

SPAJIĆ I FELTEN

Njemačko znanje i iskustvo za jači bezbjednosni sektor

Crna Gora će dobiti ekspertsku podršku iz Njemačke za jačanje sistema u oblasti policijskog obrazovanja što bi trebalo da dovede do unapređenja bezbjednosnog sektora, saopšteno je na sastanku premijera Milojka Spajića sa pripadnicima Federalne kriminalističke policije i ambasadorom SR Njemačke Peterom Feltenom.

Na sastanku sa pripadnicima Federalne kriminalističke policije i ambasadorom SR Njemačke Peterom Feltenom, izrazio je potpunu posvećenost 44. Vlade da radi posebno na jačanju vladavine prava, ali i obrazovnog sistema. 

“Za nas je najvažnije da imamo dobar rezultat, da dostignemo EU standard u oblasti policijskog obrazovanja”, kazao je Spajić.

Tokom razgovora je konstatovano da postoji dosta prostora za napredak, a kao ključni nedostatak potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović naveli su nedostatak ustanove visokog policijskog obrazovanja.

„Ovo stvara dosta problema. Policijski službenici do sedmog stepena obrazovanja stižu tako što završavaju nepolicijske škole visokog obrazovanja. To otežava krajnju specijalizaciju u ovoj oblasti“, istakao je Koprivica.

„Postoji veliki jaz između potreba i stanja u ovoj oblasti. Zato je neophodno što prije stvoriti instituciju visokog obrazovanja i već smo inicirali neke stvari u tom kontekstu. U kontaktu smo sa kolegama iz Hrvatske, koji su bili u sličnoj situaciji i napravili su potrebne reforme. Njihovo iskustvo bi nam moglo biti itekako biti od pomoći“, naglasila je Jakšić Stojanović.

Hrvatska je u tim reformama imala ekspertsku podršku baš iz Njemačke, koja je pomogla i Češkoj da prođe kroz sličan proces.

Zbog toga je saradnja sa Univerzitetom u Visbadenu i njemačkom Federalnom kriminalističkom policijom  od ogromne važnosti.

Na sastanku, kom su prisustvovali članovi BKA, oficiri za vezu akreditovani za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi, Natali Hoper i Rudiger Stranski, dogovoreno je da u aprilu crnogorska delegacija posjeti Njemačku u cilju prezentovanja rezultata analize i dogovaranja konkretnih koraka u reformi obrazovanja u oblasti bezbjednosnog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније