Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

26. 02. 2024. 11:14 >> 11:18
Čitaj mi:

Đuranović

Ograničavanje marži i uvođenje radne nedjelje pogubno

Iz Građanskog pokreta URA smatraju da će vraćenje radne nedjelje loše djelovati na desetine hiljada radnika u trgovinama, koji su konačno posljednjih godina uspijevali da se makar nedjeljom okupe i provedu dan zajedno. Ističu i da ideja o ograničavanju trgovačkih marži predstavlja direktno miješanje u principe tržišne ekonomije.

Kako navodi u saopštenju član Predsjedništva Građanskog pokreta URA Miodrag Đuranović odluka je donijeta bez dogovora sa predstavnicima zaposlenih u trgovini i poslodavcima, samovoljno, po ugledu na dugogodišnjeg šefa države i DPS-a, koji je mislio da je država njegova prćija.

"Koliko do juče su se glasno borili protiv, ali ih sad neki viši interesi okrenuše protiv radnika, kojih je u trgovinama desetine hiljada", saopštio je Đuranović.

On ističe i da ideja o ograničavanju trgovačkih marži predstavlja direktno miješanje u principe tržišne ekonomije, određivanje marži na stotine, a kod većih firmi i hiljade artikala koje će mnogima ugrožiti poslovanje.

"Pogotovo će mali i srednji trgovci biti ugroženi, a ako pogledaju bilanse, kao izuzetni ekonomisti, Spajić i Krvavac će vidjeti da je dobit sistemskih marketa 2,8 odsto od prihoda, što znači da ako predložene mjere obore maržu za tri odsto, a to je više nego realno, poslodavci će biti nerentabilni i ne da neće imati dobit, a država porez na dobit, nego neće moći ni obaveze da servisiraju. Ako im uzmemo nekoliko procenata marže, koja je fakturna, inače, oko 15-tak procenata, kako će opstati? Je li moguće da nas ne zanima mišljenje velikih poslodavaca koji zapošljavaju, daju plate i plaćaju poreze i doprinose za hiljade i hiljade radnika? Zašto ovo nijesu uradile najmoćnije države u Evropi, Njemačka, Švajcarska, Franckuska?", pita se Đuranović.

Ističe da se trebalo sjesti sa trgovcima i radnicima za sto i dogovoriti najbolji model, kojim bi građani bili zadovoljni, a ne bi se ugrozilo poslovanje privrednika.

"Mi smo visokouvozna zemlja i ne možemo uticati na ogroman broj proizvoda koje uvozimo. A šta Spajić i ekipa rade da domaću proizvodnju podignu. Zar nije cilj ove Vlade skidanje sa jasli države što većeg broja zaposlenih tako što ćemo motivisati preduzetnike da sami započnu biznis i tako plaćajući poreze i doprinose dopune budžet i pomognu svojoj državi. Populistički potezi koji prijete da unište privredu, zaduženja koja su već bila, a tek će biti (krijući od javnosti), svakim danom sve više jasno pokazuju ko je Milojko Spajić i kakav je ekonomski stručnjak. On nije ni ranije, a čini se da ni sada ne želi svoju sudbinu da veže za Crnu Goru, zbog čega se očigledno ne libi da uvede državu u probleme zbog kojih će građanke i građani ispaštati decenijama", zaključuje Đuranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније