Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

09. 02. 2024. 15:19 >> 15:27
Čitaj mi:

OCJENA GRAĐANSKE ALIJANSE

"Neslaganja oko bezbjednosnog sektora zaustavljaju napredak i reforme"

Situacija u sektoru bezbjednosti i neslaganja oko imenovanja na ključnim pozicijama zaustavljaju napredak i prijeko potrebne korijenite reforme, smatraju u Građanskoj alijansi, povodom 100 dana Vlade na čelu sa Milojkom Spajićem.

Kako su kazali, bitno je voditi iskren dijalog oko svih otvorenih pitanja i doći do održivih rješenja u korist cjelokupnog društva.

"Status quo nije dobro rješenje. Treba istaći preduzimanje konkretnih inicijativa u cilju rješavanja nedostatka kadra u Upravi policije zbog penzionisanja jednog značajnog broja njenih pripadnika, kao i najave da će veliki broj ljudi po istom osnovu napustiti Upravu policije u narednih godinu dana", dodaju u GA. 

Prema njihovim riječima, zapošljavanjem svršenih genracija polaznika policijske akademije koji su veoma dugo čekali na radni angažman predstavlja jedan od značajnih iskoraka u pravcu prevazilaženja ovog prolema.

"Međutim, ovaj iskorak neće u potpunosti riješiti problem kada je riječ o policijskim službenicima koji se nalaze na višim pozicijama za koje je potreban VII1 stepen stručne spreme. Dugoročnom rješavanju ovog problema treba pristupiti sistemski", ocjenjuju u GA. 

Nadalje navode da, iako je ostvaren napredak u nekim ključnim područjima, ostaje prostor za poboljšanja u nekim drugim područjima kao što su borba protiv korupcije ili unapređenje obrazovnog sistema.

Osvrćući se na imenovanje VDT-a, naglasili su važnost stvaranja uslova za nesmetan rad i suštinsku nezavisnost tužilačke organizacije.

"U ekspozeu predsjednika Vlade, Ministarstvo pravde je imalo značajnu ulogu, a najavljen je niz reformi koje se trebaju sprovesti u narednom periodu. Procesi su pokrenuti, u toku je formiranje radnih grupa, ali važno je postojanje jasnog plana s rokovima za isporuku najavljenih rezultata", poručuju iz ove nevladine organizacije. 

Upozorili su da se u Crnoj Gori i dalje svjedoči novim negativnim postupcima pripadnika Uprave policije kao što su prekomjerna upotreba sile što je dovelo do teških tjelesnih povreda, u slučaju koji se nedavno dogodio u Beranama, uzimanje mita na graničnom prelazu od državljanina Hrvatske i slično.

"Pozdravljamo odlučnost ministra Danila Šaranovića da se kroz reformu ovog sektora stane na kraj ovakvim pojava i ohrabrujemo ga da što prije otpočne sa aktivnostima u tom smislu", navode u saopštenju. 

Na kraju su poručili da Vlada Crne Gore treba u nevladinim organizacijama da prepozna partnere i da iskoristi stručni potencijal koji one imaju, a sve u cilju donošenja što kvalitetnijih odluka u raznim oblastima, što u konačanom donosi benefite državi i građanima.

"S obzirom na navedenu analizu, jasno je da su ovi prvi koraciVlade pokazali određene pozitivne i negativne aspekte. Iako je ostvaren napredak u nekim ključnim područjima, ostaje prostor za poboljšanja u nekim drugim područjima kao što su borba protiv korupcije ili unapređenje obrazovnog sistema. Nadamo se da će Vlada nastaviti raditi na ostvarivanju svojih ciljeva i služiti građanima na najbolji mogući način", zaključuju u Građanskoj alijansi. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније