Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

06. 02. 2024. 19:08 >> 19:08
Čitaj mi:

Ivanović- Tajani

Italija će pomoći Crnoj Gori na putu da postane prva naredna članica EU

Italija će pomoći Crnoj Gori na putu da postane prva naredna članica EU Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas u Rimu sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Italije Antoniom Tajanijem.

"Saradnja Crne Gore i Italije je odlična, dodatno ojačana NATO savezništvom, ali i istorijski bliskim odnosima“ poručeno je sa sastanka.

Ministri Ivanović i Tajani su se saglasili da postoji prostor za unaprjeđenje bilateralnih odnosa kroz bolje ekonomsko povezivanje i poboljšanje saobraćajnih veza. Sa tim u vezi, razgovarali su o organizaciji poslovnog foruma između crnogorske i italijanske privredne komore, kako bi se definisale dalje forme saradnje.

Kako je saopšteno, u kontekstu evropske integracije, saglasili se da je Crna Gora predvodnik pregovaračkog procesa.

"Zahvalni smo Italiji na pomoći koju pruža Crnoj Gori, kako kroz političku i ekspertsku podršku, tako i kroz format grupe “Prijatelja Zapadnoig Balkana“, istakao je Ivanović.

Dodaju da je predstavio napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu u poglavljima 23 i 24, te ponovio da je 44. Vlada odlučna u namjeri da pregovaračkom procesu da novu dinamiku i, u što kraćem roku, pregovore privede kraju.

„Posvećeni smo ispunjavanju obaveza i ostvarivanju konkretnih, mjerljivih rezultata. Raduje nas što naši evropski partneri prepoznaju napore i rezultate koje ostvarujemo i nastavićemo istim tempom i u periodu pred nama“ istakao je Ivanović.

Sa druge strane poručeno je da mogu da računaju na njihovu podršku na evropskom putu.

"Uradićemo sve da pomognemo da se Crna Gora pridruži Evropskoj uniji prije 2030. godine“ istakao je šef italijanske diplomatije.

On je kazao da Italija ima posebne, istorijske veze sa Crom Gorom, ocijenivši da su odnosi dvije zemlje odlični i prijateljski i da ih karakteriše obostrana posvećenost afirmaciji novih inicijativa i snaženju ekonomskog i infratsrukturnog povezivanja.

Ministar Ivanović se, danas u Rimu, sastao i sa predsjednikom Doma poslanika Republike Italije Lorencom Fontanom.

„Crna Gora je najviše napredovala u procesu integracije i treba da bude prva sljedeća članica EU“, ocijenio je Fontana.

Tokom razgovora je bilo riječi o reformama u ključnim pregovaračkim poglavljima, a ministar Ivanović je predstavio nedavno ostvarene rezultate u oblasti pravosuđa i imenovanje glavnog pregovarača, što, kako je istakao, dokazuje da je Crna Gora na pravom putu.

O evropskoj integraciji, daljoj dinamici pregovora i značaju podrške koju Italija pruža Crnoj Gori ministar je razgovarao i sa predsjednicom Odbora za vanjske poslove u Senatu Stefanijom Kraksi, koja je ponovila podršku Italije politici proširenja i integraciji zemalja Zapadnog Balkana, ocijenivši da Crna Gora ima realnu šansu, da kao zemlja koja je najviše odmakla, bude naredna članica Unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније