Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.Vešović ]

29. 12. 2023. 06:29 >> 07:16
3
Čitaj mi:

MILAN KNEŽEVIĆ ZA PORTAL

Rekonstrukcija vlade i ranije ako se dogovorimo s premijerom

Rekonstrukcija Vlade predviđena je koalicionim sporazumom koji smo potpisali kao činioci parlamentarne većine, i ne vidim zašto bi se od nje pravila tabu tema. Ako se dogovorimo sa premijerom Spajićem da rekonstrukcija bude ranije, onda će tako i biti, rekao je u intervjuu za Portal RTCG Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP).

Knežević je rekao da je stav DNP-a jasan - njihovu podršku za vrhovnog državnog tužioca može imati samo kandidat koji će se jasno odrediti prema zloupotrebama tužilaštva i sudova u slučaju poznatom kao državni udar. 

  • Da li ste došli do saznanja je li u Tužilaštvu pokrenut predmet protiv Petra Lazovića i Ljuba Milovića u vezi sa pokušajem "kupovine" presude Apelacionog suda za slučaj poznatom kao "državni udar"?

- Osim informacija u medijima da je formiran predmet ni na koji drugi način ne postoji institucionalni trag o radnjama SDT-a. Bilo bi sasvim u skladu sa ZKP-om da smo dosad saslušani kao oštećeni ukoliko je stvarno formiran predmet. Ili je SDT možda mislilo na predmet formiran zbog zloupotreba Saše Čađenovića u slučaju pritiska na Džozefa Asada da optuži Andriju Mandića i mene da smo ga angažovali za potrebe tzv. državnog udara. Tako da u ovom trenutku ne znamo koliko je formiranih predmeta zbog zloupotreba bivših čelnika tužilaštva i sudova koji su imali za cilj potvrđivanje sramne presude za navodni državni udar, ali svakako nemamo dilemu da su mnogi htjeli da nas vide u Spužu.

  • Očekujete li da uskoro bude izabran vrhovni drzavni tužilac i da li bi to mogao da bude Milorad Marković?

- Izbor VDT-a treba da bude rezultat konsenzusa parlamentarne većine a ne licitiranja u medijima. U svakom slučaju, stav DNP-a je jasan, našu podršku može imati samo kandidat koji će se jasno odrediti prema zloupotrebama tužilaštva i sudova u slučaju poznatom kao državni udar. I to nije nikakav pritisak na budućeg kandidata za VDT-a jer on ne učestvuje u postupku, niti ima konkretnu nadležnost u ovom slučaju. Da li će to biti gospodin Marković ili neko drugi teško je predvidjeti, ali mi sigurno nećemo odustati od našeg stava.

  • Brojne su afere čiji je akter bio doskorašnji predsjednik države Milo Đukanović, ali nijedna do sada nije dobila epilog. Očekujete li da se to promijeni?

- Da bi afere dobile epilog neophodno je da prvo imamo optužne predloge i zakazana ročišta. Zasad imamo situaciju da Đukanović uživa sa unučadima, fotografiše se po svadbama i ulicama crnogorskih gradova, koristi društvene mreže prvi put u životu, diše punim plućima emiratski vazduh, tako da mi se čini da će prije u sudskom procesu završiti oni koji ga prozivaju, nego on koji je prozvan.

  • Aktuelna je polemika o smjenama u bezbjednosnom sektoru. Vaš utisak?

- Svaka borba za prevlast u bezbjednosnom sektoru koja se vodi između političkih subjekata dodatno će urušiti posljednje ostatke crnogorskog bezbjednosnog sistem. Svoj stav o pojedinim predlozima za čelne ljude bezbjednosnog sektora saopštiću onda kad budu predloženi, ali sigurno neću podržati nijedno rešenje koje bi bilo rezultat trulih političkih kompromisa i kalkulacija određenih političkih subjekata.

  • Treba li Predrag Šuković da ostane na čelo SPO?

- Niti sam postavljao gospodina Šukovića, niti ga mogu smjenjivati, ni po zakonu, ni u medijima, kao što to drugi čine prethodnih nedjelja. Ipak, optužbe koje je ministar pravde Andrej Milović izrekao za Predraga Šukovića prevazilaze političke okvire, i predstavljaju ozbiljan izazov za pravosudne organe. Bez namjere da utvrđujem ko je u pravu, znam samo jedno, a to je da gospodin Milović i gospodin Šuković ne mogu istovremeno govoriti istinu.

  • Nedavno ste rekli da je iz depoa Višeg suda nestalo 900 kg kokaina. Iz Viseg suda su reagovali, tvrdeći drugacije, ali popis u depou nije završen još od septembra. Vaš komentar?

- Jasno sam saopštio da se radi o spekulaciji koju treba provjeriti, ali me saopštenje Višeg suda nije demantovalo, naprotiv, dodatno je probudilo sumnju kod mene. Sama činjenica da dosad još niko nije utvrdio šta sve nedostaje u depou Višeg suda, najbolje govori kakvo nam je rasulo u pravosudnom sistemu. Oni nijesu bili u stanju da primijete i iskopavanje tunela dužine 50 metara ispod kabineta Borisa Savića, a ne da utvrde što sve fali u depou. I da nije bilo gospođa koje imaju problem sa reumom, pitanje je u kom gradu bi se završio ovaj tunel.

  • Vaš stav o rekonstrukciji Vlade?

- Rekonstrukcija je predviđena koalicionim sporazumom koji smo potpisali kao činioci parlamentarne većine, i ne vidim zašto bi se od nje pravila tabu tema. Ako se dogovorimo sa premijerom Spajićem da rekonstrukcija bude ranije, onda će tako i biti. Ono što je meni veoma važno, jeste da svi potpisnici koalicionog sporazuma isti poštuju, i da niko nikog ne pokušava ideološki i programski prevaspitavati. Mi smo pokazali odgovornost i ozbiljnost izborom sudije Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta, što je bilo nezamislivo u prethodnim sazivima kad naši politički subjekti nijesu bili dio većine u Vladi i Skupštini. Tako smo svima izbili "argumente" da je ova većina antievropska, zato je ovolika nervoza i strah od rekonstrukcije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније