Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

08. 12. 2023. 19:38 >> 19:39

AL HANTULI

Pravda za Palestinu predugo izostala

Ambasador Države Palestine i dekan diplomatskog kora akreditovanog u Crnoj Gori Rabi Al Hantuli, na novogodišnjem prijemu koji je danas organizovao ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, kazao je da želi uspjeh u uvođenju diplomatski aktivne Crne Gore u regionalne i međunarodne diplomatske tokove.

"Vaša Ekselencijo, preuzimate vođstvo nad diplomatijom Crne Gore u veoma kritičnom trenutku kada je svijet suočen sa ogromnim izazovima na koje treba odgovoriti mudrošću, hrabrošću, principima i ljudskim vrijednostima. Danas, nažalost, svjedočimo jasnom nazadovanju uloge koju diplomatija ima u suočavanju sa ovim izazovima u opasnom trendu koja nas vodi ka svijetu kojim upravlja zakon moći, a ne moć zakona, i to ne treba biti prihvaćeno", rekao je Al Hantuli.

On je podsjetio da Povelja Ujedinjenih nacija počinje sljedećom rečenicom da "mi, narodi Ujedinjenih nacija, riješeni da spasemo buduća pokoljenja užasa rata...

"U odnosu na navedeni početak povelje, danas proživljavamo kolektivni poraz. Međunarodno pravo, kao i humanitarne norme, zahtijevaju da postupamo u cilju zaustavljanja svih ratova protiv nevinih civila i spasimo ljudske živote. Da postupamo sa ciljem odgovornosti i u svrhu mira i pravde. Vaše Ekselencije, obraćam Vam se u ime naroda koji već generacijama trpi posljedice ovog kolektivnog poraza. Životno iskustvo palestinskog naroda danas, smrti i razaranja od strane okupacione sile, opisuje se kao bez presedana od Drugog Svjetskog Rata, i kao ratne pošasti od koje smo svi trebali biti zaštićeni. Pravda za Palestinu je isuviše dugo izostala i to je ono što nas je dovelo do egzistencijalne ugroženosti koju palestinski narod danas trpi", kazao je Al Hantuli.

Ali ovo ne mora biti naša sudbina, ni Palestine, ni međunarodne zajednice, kazao je.

"Pravda u Palestini bi značila da je naš poredak baziran na međunarodnom pravu nadjačao nekažnjivost i dvostruke standarde. Pravda u Palestini značila bi da su sloboda, mirno rješenje i suživot odnijeli prevagu nad tlačenjem i diskriminacijom. Pravda u Palestini znači da smo podržali princip da smo jednaki, kako među ljudskim bićima, tako i među nacijama. Pravda u Palestini značila bi da je čovječanstvo pobijedilo. U vezi sa ovim, volio bih da iskoristim priliku da ponovo naglasim moju iskrenu zahvalnost za principijelnu poziciju Crne Gore. U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, nažalost, u Vitlejemu, mjestu rođenja Isusa Hrista, ove godine neće biti božićnih svečanosti već samo molitvi, jer Sveta zemlja oplakuje više od 7.000 svoje djece i 5.000 svojih žena, zajedno sa hiljadama ostalih nevinih civila", rekao je ambasador. 

On je zamolio da ne tumačite ove riječi kao poruku očaja ili predaje. 

"Već kao upravo suprotno. One su poziv da nastavimo saradnju u cilju ostvarivanja pravde i postizanja mira i bezbjednosti koje su neotuđivo pravo svih ljudi, bez obzira na to gdje se oni nalaze. Ovo je vrijeme u kojem moramo stajati ujedinjeni u svojoj humanosti, u trasiranju puta naprijed za pravedniju, mirniju i stabilniju budućnost za sve nas. Potražimo ove plemenite ciljeve zajedno u ovoj Novoj godini", rekao je  Al Hantuli. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније