Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

16. 11. 2023. 08:53 >> 09:14

KRAPOVIĆ-POPA-MOSTARDI 

"Nastavićemo da doprinosimo zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU"

Ministar odbrane Dragan Krapović istakao je da će 44. Vlada nastaviti sprovođenje reformi u pravcu realizacije glavnog spoljnopolitičkog cilja - punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji. To je poručio tokom sastanka sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i vojnim atašeom Evropske unije akreditovanim za Crnu Goru pukovnikom Pietrom Mostardijem povodom njegove nastupne posjete.

Krapović se zahvalio ambasadorki Popi i pukovniku Mostardiju na sveobuhvatnoj podršci koju Evropska unija pruža Crnoj Gori na svim nivoima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Krapović je istakao da će 44. Vlada nastaviti sprovođenje reformi u pravcu realizacije glavnog spoljnopolitičkog cilja - punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

Krapović je dodao da se radi o prioritetu koji predstavlja tačku kohezije društveno-političkih struktura u Crnoj Gori i izrazio uvjerenje da će svi subjekti maksimalno doprinijeti uspješnom okončanju puta evropskih integracija.

"On je pozdravio pozitivne političke signale EU zvaničnika u kontekstu izvjesnijeg proširenja, smatrajući ih ohrabrujućim za kontinuirani proces reformi svih zemalja regiona Zapadnog Balkana, čija je sigurna i prosperitetna budućnost jedino unutar Evropske unije", navodi se u saopštenju. 

Ocijenio je značajnim prisustvo međunarodnih aktera na Zapadnom Balkanu, prevashodno EU i NATO, kao najboljeg načina sprječavanja širenja malignog uticaja trećih faktora kojem je ovaj region evidentno podložan.

Osvrnuvši se na globalnu bezbjednosnu sliku, Krapović je izrazio zadovoljstvo načinom reakcije cjelokupne evropske i evroatlantske zajednice od početka rata u Ukrajini.

U tom kontekstu, kazao je sagovornicima da je Crna Gora uskladila svoju politiku u odnosu na Rusiju sa EU paketima sankcija.

Paralelno, dodao je da je Crna Gora pružala ekonomsku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini i da će to nastaviti da radi dok god bude neophodno, a u koordinaciji sa NATO saveznicima i EU partnerima.

Zaključio je da će, pored političke posvećenosti EU agendi, Crna Gora nastaviti da doprinosi EU Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP) kontribucijom u EU misijima i operacijama.

Ambasadorka Popa je čestitala ministru Krapoviću na preuzimanju odgovorne i zahtjevne funkcije, posebno u kontekstu aktuelne geopolitičke situacije. Pozitivno je ocijenila potpunu usaglašenost politike Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU (CFSP), što je prepoznato i kroz nedavni Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu. Takođe, pozdravila je dosadašnju pomoć koju je Crna Gora uputila Ukrajini u svjetlu ruske agresije na tu zemlju.

Pukovnik Mostardi je izrazio očekivanje da će u funkciji vojnog atašea EU za Crnu Goru doprinijeti jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i EU.

Sa vojnim atašeom pri EU sastali su se i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније