Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

И.М.

18. 10. 2023. 17:35 >> 18:02
2

AUTOR TONINO PICULA

Rezolucija EP: Nedostatak dijaloga odložio napredak ka EU

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su rezoluciju o Crnoj Gori čiji je autor izvjestilac EP-a Tonino Picula. Uz to je usvojen i njegov amandman kojim se zvanična Podgorica poziva da odloži popis stanovništa "dok se ne riješi politički zastoj".

Za izvještaj je od ukupno 633 poslanika glasalo 529, a protiv je bio 51 poslanik. Uzdražanih je bilo 53 poslanika.

Iako su pohvalili dugogodišnju posvećenost Crne Gore integraciji u EU, koja i dalje ima visok nivo podrške javnosti, poslanici Evropskog parlamenta ocjenjuju u rezoluciji da su neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak dijaloga između stranaka odložili napredak u reformama vezanim za EU .

To je, kako navode, takođe gurnulo Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

Poslanici Evropskog parlamenta su konstatovali poboljšanje u prevenciji korupcije, pozdravljaju pozitivne napore učinjene u oblasti prevencije nelegalne trgovine, posebno šverca cigareta, i pozivaju Crnu Goru da razvije sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu njenih žrtava.

Poslanici Evropskog parlamenta su ozbiljno zabrinuti zbog zlonamjernog stranog uplitanja, pokušaja destabilizacije, hibridnih prijetnji i kampanja dezinformacija od stranih aktera u Crnoj Gori, posebno onih koji potiču iz Rusije, Kine i Srbije.

Imajući u vidu prethodnu zaduženost Crne Gore prema Kini, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju vlasti da smanje ekonomsku zavisnost od Kine.

Poslanici Evropskog parlamenta apeluju na Crnu Goru da izvrši popis stanovništva i stanova koji je odavno zakazan, bez ikakvog političkog uplitanja čim prestane politički zastoj u zemlji, kako se ova važna stvar ne bi iskoristila kao još jedan događaj za jačanje polarizacije društva.

Poslanici su pozdravili nastavak potpunog usklađivanja Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sve sankcije usvojene nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

Izvještaj takođe priznaje strateški savez Crne Gore sa EU i osuđuje svaki pokušaj vlasti u zemlji da dovede u pitanje njeno članstvo u NATO.

Izvjestilac EP Tonino Picula kazao je da treba poštovati većinsku volju naroda Crne Gore da država postane dio EU. Kazao je da su dalje reforme nužne. Iskazao je zabrinutost zbog stranog miješanja i pozdravio izbor nekoliko sudija Ustavnog suda.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je juče da žali što parlament još nije funkcionalan, te da je Crnoj Gori potrebna evropska, stabilna, reformska vlada.

Rezolucije EP-a imaju političku simboliku, ali nijesu pravno obavezujuće za evropske institucije, niti države članice.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније