Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

11. 10. 2023. 08:26 >> 11:05
7

PANTELIĆ

"Spajić pronašao formulu da dođe do 49 poslanika"

Prođu vjekovi i ništa se ne dogodi, a onda se u par dana dogode vjekovi. Tako je i u Crnoj Gori prošlo dva mjeseca da se ništa nije dogodilo, a onda se u jednoj večeri dogodilo ono što je trebalo da se završi u avgustu i nešto što je trebalo da omogući Crnoj Gori svoj put ka Evropskoj uniji, kazao je u Jutarnjem programu TVCG novinar Željko Pantelić.

"Čini mi se da su uspjeli da pronađu formulu za dođu do ta famozna 49 poslanika za podršku u vladi, jer je to neophodno Crnoj Gori kako bi se realizovale reforme u oblasti pravosuđa koja je ključna za napredak u EU. Ali bolje ikada nego nikada budući da je počeo da se približava kraj roka za formiranje vlade", saopštio je Pantelić. 

Kazao je da je da smatra da će Demokrate biti dio vlade i da je to pokazala njihova sinoćnja sjednica. 

"Mislim da će Demokrate da budu dio Vlade, to je pokazala njihova elektronska sjednica sinoć, oni shvataju momenat u kojem se Crna Gora nalazi i na kraju krajeva moraju da pokažu da stoje iza riječi koje su izgovarali tokom svih prethodnih godina", kazao je Pantelić. 

Istakao je da smatra da bi bilo sa strane Demokrata neodgovorno da zbog jednog mjesta, fotelje, predsjednika Skupštine, torpeduju ovu vrstu dogovora.

"Mislim da je ona veoma dobra zato što obezbjeđuje tih 49 poslanika. Učešće Bošnjačke stranke nije nikakav problem, oni su sami tako odlučili jer su ucijenili Spajića ulaskom i Socijaldemokrata u vladu što bi bilo non-sens, jer su Socijaldemokrate uvijek bile privjezak DPS-a i to bi značilo kao da na mala vrata uvodite DPS na vlast, a znamo sa DPS-om na vlast nema korjenitih promjena u oblasti pravosuđa, i to znači da sa bilo kojim dijelom DPS-a Crna Gora je blokirana na putu ka EU", istakao je Pantelić. 

Naglasio je da je sada veoma važno da se brzo djeluje, da se što prije formiraju pravosudni organi, da se krene sa veting procesom kako bi se očistilo pravosuđe od korumpiranih tužilaca koji su povezani sa kriminalom, da se, kako smatra Pantelić, primijeni sistem koji je primijenjen u Albaniji.

"To je ključna stvar koja bi trebala da se uradi u naredna dva mjeseca jer u decembru je veoma važno da se Crna Gora nađe u zaključcima Evropskog Savjeta jer ako se ne nađe na zaključcima Evropskog Savjeta zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom koje će najvjerovatnije dobiti dodatni zamajac da budu dio evropskih integracija, Crna Gora prosto mora to da iskoristi", kazao je Pantelić.

Ukoliko se to ne uradi, kaže Pantelić, onda dolazimo u poziciju da sljedeća godina bude zaleđena zbog svih izbora i izbornih kampanja koja će biti duge i žestoke.

Komentarišući različite stavove predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića, Pantelić kaže da je upravo to demokratija i da treba da se navikavamo da postoje ljudi sa različitim mišljenjima.

"Ja ne vidim u tome ništa loše, moguće je da između njih postoje lični amoniziteti koji su se kreirali u posljednjih nekoliko nedjelja, ne bih isključio na kraju krajeva i da se Evropa sad u nekom budućem vremenu podijeli na partiju koja će biti vođena od strane predsjednika i budućeg premijera. Čini mi se da je Milatović izašao kao jači igrač, iako je bio u uvijek u sjenci Milojka Spajića, ali sa svojim ponašanjem i radom kao predsjednik uspio je da se u dobroj mjeri nametne kao vrlo dobar političar", istakao je Pantelić.

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније