Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.В. [ Portal RTCG ]

07. 10. 2023. 01:07 >> 21:38
23

KLUB PES-A

Razmotriti opcije, mogući razgovori sa ZBCG i GP URA

Sjednica poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad održana je sinoć u Podgorici, a razgovarano je o daljim koracima u pravcu formiranja nove Vlade. Raspravljano je o više varijanti, uključujući mogući novi krug razgovora sa ZBCG i eventualno GP URA, ali je zaključeno da rukovodstvo stranke konkretnije razmotri koje bi mogle biti naredne opcije u pregovorima o formiranju vlade, naveli za naš portal nezvanično iz PES-a.

Sjednici su prisustvovali mandatar i predsjednik PES-a Milojko Spajić i veći broj poslanika.

Sjednica je održana i u trenutku kad je Demokratska Crna Gora zvanično saopštila da neće prihvatiti da presudni glas za formiranje nove Vlade dođe sa liste poslanika DPS-a. Takav zaključak podržalo je i Predsjedništvo Demokrata. 

Spajić je mandat, podsjetimo, dobio 10. avgusta, a rok za formiranje Vlade ističe početkom novembra. 

Podsjetimo, Spajić je, nakon parlamentarnih izbora 11. juna, pregovarao s liderima ZBCG Milanom Knežević i Andrijom Mandićem, ali do dogovora nije došlo. Kasnije je iz PES-a saopšteno da je ZBCG više puta odbila njihovu ponudu, dok su u ZBCG tvrdila da zvaničnu ponudu nijesu ni dobili.

Nakon toga iz koalicije ZBCG pozivali su više puta mandatar da pregovore vrati na početak.
S druge strane, sa GP URA mandatar do sada nije formalno pregovarao. Iz PES-a je više puta saopšteno da ta neće u vladu zvati GP URA optužujući lidera te stranke i premijera Dritana Abazovića da je kreirao predizbornu aferu Do Kvona.

Spajić je ranije tvrdio da ima većinu za izbor vlade, odnosno da ga podržavaju 44 poslanika. U međuvremenu, ostao je bez podrške dvije poslanice sa liste PES-a, ali i poslanika UCG, a zbog najava da u vladi neće biti koalicije ZBCG.

Mandatar je do većine planirao da dođe preko poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke, ali je nakon toga ostao i bez podrške Demokrata.

Predsjedništvo Demokrata izglasalo je sinoć da im nije prihvatljivo da prilikom izbora predsjednika Skupštine i nove Vlade presudno utiče glas lidera Demokratske unije Albanaca DUA Mehmeda Zenke, koji je na izborima 11. juna bio na listi sa DPS-om.

Nakon izjave lidera Demokrata da ta partija neće u Vladu s onima koji su bili na listi DPS-a, u koaliciji Za budućnost Crne Gore očekuju da će mandatar Milojko Spajić pokrenuti novi krug pregovora. Javnost je, poručuje Slaven Radunović, poslanik saveza "Za budućnost Crne Gore", bila u zabludi jer većine za formiranje vlade, kako tvrdi, nikad nije ni bilo.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније