Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Дијана Драшковић [ TVCG ]

22. 09. 2023. 06:31 >> 18:39
3

POLITIČARI PREGOVARAJU, GRAĐANI NA ČEKANjU

Skupština nefunkcionalna, brojni zakoni u fiokama

Dok političari pregovaraju, građani su na čekanju jer pola godine nije donijet nijedan zakon. Čeka se da Skupština dobije predsjednika, kako bi profunkcionisala i zakonodavna vlast. No, to nije ništa neuobičajeno u odnosu na prethodne izborne cikluse, poručuju naši sagovornici, koji apeluju da što prije bude postignut politički dogovor.

Prethodnih dana sve glasnije se moglo čuti da rokovi cure...Skupština nefunkcionalna, brojni zakoni u fiokama...

Redovno zasijedanje na čekanju.

Tako će biti sve dok ne bude izabran predsjednik, jer samo on može pokrenuti zakonodavni sistem.

"Mi nemamo rok, kao što imamo u lokalnim samoupravama ako se ne izabere predsjednik Skupštine u tom roku raspuštiće se Skupština", kazala je pravnica Snežana Jonica.

I, umjesto početkom oktobra, prvo jesenje redovno zasijedanje Skupštine još uvijek je neizvjesno. Za Jonicu - ništa neubičajeno.

"Ja ću vas podsjetiti da je prije samo godinu dana ili godinu ipo kada se čekao izbor Vlade Dritana Abazovića, iako prvo redovno zasijadanje počinje prvogradnog dana u martu, prva redovna sjednica izabrana u aprilu kada je izabrana predsjednica Skupštine. 2020 smo imali izbore 30 avgusta, 23, septembra smo imali ovaj momenat izbor predsjednika Skupštine, kad je izabran gosdpodin Bečić. Međutim mi ni u oktobru ni u novembru nijesmo imali radnih sjednica", kazala je Jonica.

Radnih sjednica i redovnih zasijedanja odmah nakon izbora nije bilo ni 2016. ali ni 2012. godine. I tada su u fokusu bili pregovori i politička trgovina. Kako tada, tako i danas.

"Ono što jeste sporno, vidimo da od tih pregovora mnogo toga zavisi. Kao što je izbor predsjednika Skupštine, imenovanja u odborima, i prosto funkcionalnost sistema s obzirom na to da jako puno zakona čeka. Govorimo o tome i da poslanici primaju plate a de facto ne rade", rekla je profesorica Univerziteta Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

Radiće, a o zakonima koji čekaju će tek kad se o njima izjasni nova Vlada. Zna se da Vlada do kraja novembra mora dostaviti prijedlog rebalansa budžeta te da se o njemu godinama raspravlja krajem decembra. Pitanje je da li će ga krojiti ova u tehničkom mandatu ili nova Vlada....

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније