Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Mina ]

14. 09. 2023. 12:18 >> 17:32
3

DANIJEL ŽIVKOVIĆ

"Krivične prijave protiv Abazovića i ministara"

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković najavio je da će taj politički subjekt podnijeti krivične prijave protiv premijera Dritana Abazovića i ministara u njegovoj vladi, te svih onih u sektoru bezbjednosti koji su dozvolili kompromitaciju države puštajući ministre na lice mjesta, odnosno u depo Višeg suda. Živković traži i ime tužioca koji je dao odobrenje Abazoviću i ministrima da odu na lice mjesta.

"Moramo znati koji je tužilac dao odobrenje premijeru Dritanu Abazoviću da se nađe na mjestu krivičnog djela i da na taj način kompromituje postupak istrage prokopavanja tunela od privatnog stana do depoa Višeg suda u Podgorici", rekao je Živković.

Tvrdi da ne postoji niko ko u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori može dati odobrenje da neko ode na lice mjesta, koje bi trebalo da je zapečaćeno.

"Ako nas ovo ne zabrine kao građane ove države, Crna Gora će nastatviti da posrće", ocijenio je Živković.

Najavio je i krivične prijave.

"Napisaćemo krivičnu prijavu protiv Abazovića i njegovih ministara, kao i svih koji su učestvovali u kompromitaciji bezbjednosnog sektora", najavio je Živković.

Cijelu situaciju ocijenio je skandaloznom.

"Ovo je neviđeni skandal i upozoravam još jednom institucije da njihovim neradom legalizuju bezakonje", rekao je Živković.

On je ocijenio da Crna Gora prethodne tri godine živi u potpunom institucionalnom haosu i da na takvo stanje upozoravaju već tri godine.

„Znate i sami da zbog nerada institucija danas imamo legalizaciju bezakonja. Danas se ne može održati sjednica Skupštine opštine u Andrijevici, u Šavniku nemamo završen izborni proces. Može da se ponaša kako god ko hoće“, naveo je Živković.

Sva ta ponašanja, prema njegovim riječima, produkt su nerada institucija.

„Kada nemate adekvatan odgovor institucija onda ne treba da predstavlja neko iznenađenje ono što smo imali prilike da vidimo u prethodnih nekoliko dana, u smislu možda i najveće kompromitacije bezbjednosnog sektora, sa prokopavanjem tunela od stana u centru grada do depoa Višeg suda gdje se čuvaju dokazi za krivična djela“, naveo je Živković.

On je rekao da je neko, bez ikakvih problema, dva mjeseca kopao tunel u centru grada, gdje se nalaze štićene institucije, zgrada Predsjednika, Višeg suda, Tužilaštva, Vlada, Skupština.

Živković je dodao da nekoliko dana kasnije nema precizne informacije šta je konkretno iznijeto iz depoa.

Kako je kazao, Agencija za nacionalnu bezbjednost, koja po zakonu vrši kontraobavještajnu zaštitu državnih institucija, i Uprava policije koja je zadužena za čuvanje dokaza iz izvršenih krivičnih djela, nijesu spriječile jedan takav događaj.

Živković je naveo „da imamo situaciju da nijedna institucija u Crnoj Gori nije sigurna“.

„Bez ikakvih problema je neko došao do depoa Višeg suda i mogao da odnese neki dokaz. Danas neko može da se pita, u tim krivičnim postupcima, koliko su ti dokazi kompromitovani i da li se može nastaviti vođenje krivičnih postupaka, onako kako to zakon propisuje“, naglasio je Živković.

On je rekao da po običaju dolazi do prebacivanja odgovornost između tužilaštva, policije ili nekih drugih institucija.

Na pitanje gdje vidi rješenje ove situacije, Živković je odgovorio da prvo treba pronaći ko je odgovoran za stanje u bezbjednosnom sektoru.

Crna Gora, kako je poručio, mora da dobije odgovornu, ozbiljnu i kompetentnu vlast, koja će se uhvatiti u koštac sa problemima.

Živković je, odgovarajući na pitanje zašto još nijesu održani unutarstranački izbori, rekao da je kongres partije bio u januaru 2021, a da bi redovni trebalo da bude održan u januaru 2025. godine.

On je dodao da zbog niza izbornih ciklusa, nije bilo moguće organizovati se unutra partije da adekvatno pripreme taj proces.

„Nakon parlamentarnih izbora krenuli smo u analizu onoga što je trenutno stanje u našoj partijskoj bazi, bazi članova. Članovi su ti koji biraju partijsko rukovodstvo“, naveo je Živković.

On je kazao da to nije jednostavan proces, i poručio da tu nema nikakve fame niti mistifikacije.

„Ozbiljno se bavimo tim procesom, iskoristićemo narednih mjesec da na terenu obavimo razgovore sa svim našim članovima, precizno utvrdimo te baze podataka i u najkraćem roku nakon toga organizujemo neposredan izbor partijskog rukovodstva“, dodao je Živković.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, ponovio da je Crnoj Gori potrebna vlada i da tehnički mandat traje nešto duže od godinu.

Živković je naveo da tok dosadašnjih pregovora da ne uliva optimizam da će Vlada skorije biti formirana.

„Ne možemo očekivati da se Vlada formira tako brzo u procesu koji podrzumijeva ucjene, ultimatume, svađe“, dodao je Živković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније