Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

15. 06. 2023. 17:56 >> 17:59

IZVJEŠTAJ SA SJEDNICE VLADE CRNE GORE

Građanima UAE neće biti potrebna viza za ulazak u CG

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za imaoce važećih stranih putnih isprava sa dozvolom boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kako su kazali, u cilju podrške ljetnjoj sezoni, odlukom se,od 15. juna do 31. oktobra omogućava ulazak i boravak u Crnoj Gori do deset dana bez vize imaocima stranih putnih isprava koji posjeduju važeću dozvolu boravka u UAE u kontinuitetu od najmanje tri godine prije ulaska u Crnu Goru.

Ova mogućnost uslovljena je posjedovanjem validne putne isprave, potvrde o turističkom aranžmanu i dolaskom direktnim avio letom iz UAE.

Odluka se ne odnosi na državljane Bangladeša, Avganistana, Sirije, Pakistana, Somalije i Indije.

Vlada je, na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima za vrijeme rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Izmjenama Uredbe pristupilo se radi usklađivanja posebnog dodatka na osnovnu zaradu zaposlenog za vrijeme rada u diplomatsko-konzularno predstavništvo Crne Gore sa troškovima života u svim zemljama u kojima Crna Gora ima svoja diplomatska predstavništva.

"Novom odredbom polazna bruto osnovica određena je kao procenat od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda po stanovniku u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike. Takođe, u diskusiji je istaknuto da se bruto osnovica za obračun troškova života nije mijenjala odnosno usklađivala sa indeksom troškova života od 2019. godine i ukupna primanja zaposlenih u diplomatsko-konzularnom predstavništvu nijesu pratila rast troškova života i stopu inflacije posljednjih skoro četiri godine", piše u saopštenju Vlade. 

Donijeta je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti za potrebe realizacije glavnog projekta dalekovoda Žičare Kotor – Lovćen.

Tim se, kako je saopšteno, stvaraju uslovi da se realizacija projekta izvrši u predviđenom roku.

Vlada je takođe izdala i urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih  resursa – solarne elektrane, po zahtjevu „BSD MONT“ d.o.o. iz Podgorice.

Lokacija za izgradnju objekta je zemljište na više katastarskih parcela u KO Vuča u Rožajama.

Prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahtjeva, utvrđeno je da je maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane cca 123 MW naizmjenične struje.

U skladu sa Zakonom, prethodno su pribavljena mišljenja organa državne uprave nadležnih za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i šumarstvo, organa uprave nadležnog za zaštitu kulturnih dobara na kojoj se zemljište nalazi i pravnih lica nadležnih za uslove priključenja na infrastrukturu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније