Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

08. 06. 2023. 13:40   >>  13:40 1

UGOVORI O DJELU

MANS: Nastavlja se trend povećanja isplata iz trezora u susret izborima

Ministarstva nauke, javne uprave, zdravlja, ekonomskog razvoja i odbrane, te Služba Predsjednika Crne Gore i Zavod za zapošljavanje, neke su od državnih institucija koje su tokom mjeseca maja, u susret parlamentarnim izborima, trošile više od plana, odnosno probile mjesečni limit potrošnje definisan Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, pokazuje najnovije istraživanje MANS-a.

Podsjećaju da mjesečni plan potrošnje državnog budžeta utvrđuje Ministarstvo finansija na početku fiskalne godine, a Zakon u članu 38 zabranjuje budžetskim korisnicima da tokom izborne kampanje troše više od propisanog limita.

"Tako je Ministarstvo javne uprave potrošilo blizu milion eura preko zakonom propisanog limita, od čega je najveći dio otišao na održavanje softvera. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je mjesečni limit probilo za blizu 400.000 eura, a najveća stavka u rashodnoj strani za mjesec maj su bile konsultantske usluge. Zanimljivo je da je mjesečni budžet za ugovore o djelu ovog ministarstva iznosio oko 5.500 eura, a da je u maju sa te budžetske linije isplaćeno čak 48 hiljada eura", navode iz MANS-a.

Ističu da je Zavod za zapošljavanje zakonski plan prekoračio za oko 320 hiljada eura, dok je taj iznos u slučaju Ministarstva odbrane iznosio oko 130 hiljada eura.

"Najveće prekoračenje potrošnje u mjesecu maju je imalo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i to u iznosu od 1,7 miliona eura, što je suma koju je ova institucija isplatila sa konta 'kontribucije za članstvo u međunarodinim organizacijama'. Trend povećanja potrošnje u odnosu na neizborni period se nastavio i kada su u pitanju ugovori o djelu, odnosno takozvano kratkoročno zapošljavanje, koji su prepoznati kao jedan od mehanizama za uticaj na slobodno izraženju volju birača", navodi se u istraživanju.

Zvanični podaci pokazuju da je iz državnog budžeta po osnovu ugovora o djelu u maju isplaćeno 993 hiljade eura, kroz 1568 pojedničanih transakcija.

"U ukupnoj sumi novca, taj iznos je veći za jednu trećinu u odnosu na maj prošle godine kada nismo imali izbore, broj pojedinačnih isplata ove godine je veći za čak tri stotine. Isplate različitih vrsta naknada i zapošljavanje u državnoj upravi uoči izbora su mehanizmi zloupotrebe koji su preuzeti od prethodne vlasti i koji još uvijek nemaju odgovarajući institucionalni odgovor", poručuju iz MANS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније