Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

24. 05. 2023. 16:31   >>  16:44 5

ZVANIČNICI IZ BRISELA

Ministri EU upozorili: Ukrajina može prestići Crnu Goru u trci za članstvo EU

Ukrajina ubrzano sprovodi reforme koje je vode članstvu u Evropskoj uniji, a ako "partneri na Balkanu to ne nadoknade, mogu ih prestići i Ukrajina i Moldavija", rekli su agenciji Beta upućeni zvaničnici u sjedištu Unije u Briselu.

Kako javlja Beta, oni su time odgovorili na pitanje da li upozorenje šefova diplomatija EU posle rasprave u ponedeljak, koje je prenio visoki predstavnik EU Žozep Borel, znači da bi Ukrajina mogla da se članstvu u Uniji približi prije kandidata na Zapadnom Balkanu.

"Partneri na Zapadnom Balkanu su u zastoju s evropskim reformama i trebalo bi da iskoriste "zamah stvoren povoljnim napretkom Ukrajine", prenio je Borel poruku šefova diplomatija Unije.

Zvaničnici u Briselu su podvukli da Ukrajina "ostvaruje veliki napredak u veoma teškim uslovima, jer je ratni okršaj na njenoj teritoriji".

O napretku Ukrajine i Moldavije će u junu razgovarati vođe EU, a predsjednica Evropske komisije je već predočila da je "upečatljivo da, uprkos ratnom požaru, Ukrajina, snažno i neumorno radi na ispunjavanju sedam postavljenih uslova, a znatan napredak je već učinjen".

Izvještači medija i zvaničnici u Briselu objašnjavaju da to baš ne znači da EU smatra da Ukrajina obavezno može članica Unije postati brže nego Crna Gora i Srbija koje uveliko pregovaraju o članstvu.

Ali kažu da među evropskom dvadesetsedmoricom preovladava stav da bi zbog geopolitičkog dramatičnog preokreta u Evropi - ruske invazije na Ukrajinu, proširivanje trebalo ubrzati i susjede EU i Zapadni Balkan "politički i bezbjednosno ugraditi u evropski prostor".

"Ukrajina napreduje i oni (na Zapadnom Balkanu)", kako je to naveo visoki predstavnik EU, "treba da slijede taj put i istu brzinu, sad je čas da oni ubrzaju reforme da se usklade s evropskim normama i da svoja društva pripreme za članstvo".

Dopisnik njemačkog portala "Dojče vele" iz Brisela objašnjava da "Brisel želi da ubrza proces pristupanja šest zemalja Zapadnog Balkana, ali tu postoje značajne prepreke: spore reforme, stara neprijateljstva i kolebljivost Evropske unije".

U izvještaju tog njemačkog medija se ukazuje na to da su Ukrajina i Moldavija zbog ruske agresije rekordno brzo status dobile kandidata za članstvo - već u junu prošle godine, a čak procenjuje da bi te dvije zemlje mogle veoma brzo i ući u članstvo Unije.

Zvaničnici u Briselu su Beti stavili rekli da će "na temelju odlučnosti, napora i rezultata Kijeva i Kišinjeva u reformama, biti mnogo vidljivije koliko je skroman napredak na Zapadnom Balkanu i to u situaciji kad članice EU sada snažnije žele da se pozabave proširivanjem".

"To je otud jedinstven trenutak i zamah i veoma su opipljivi primjeri kako se rezultati mogu postići bez odugovlačenja i poštenim prilazom", ukazali su funkcioneri u sedištu EU.

Evropska TV mreža "Juronjuz" je takođe istakla da "Kijev želi da pregovori o članstvu počnu ove godine, što je ambiciozan rok, za kojeg diplomate i zvaničnici u Briselu kažu da ipak izazva zabrinutost jer ima i dokaza da Ukrajina nije baš spremna".

I zvaničnici nekih članica Unije predočavaju da bi ulazak novih članica "promenio i samu Evropsku uniju, jer EU mora da postane sposobnija za primanje novih članica, mora da pojednostavi procese donošenja odluka".

Neke zemlje su za to, a neke članice EU su protiv da se sistem odlučivanja prvenstveno u spoljnoj politici mora promijeniti, uvesti "kvalifikovanu većinu (po broju stanovnika i ekonomskoj moći)", umesto prava svih na veto.

Osam članica EU je juče sa sastanka u Portu predočilo da Unija mora najpre stvoriti sopstvenu "sposobnost ugrađivanja" novih članica - sistem odlučivanja i budžet, jer će inače "postati sklerotična".

U nekim analizama medija i stručnjaka za geopolitiku se ocjenjuje da bi "ubrzavanje pregovora s Ukrajinom uz davanje veće važnosti geopolitičkim okolnostima nego tehničkim reformama, moglo ugasiti očekivanja drugih koji se nadaju ulasku u EU, posebno Zapadnog Balkana", kako to napominje portal "Džeopolitikal monitor".

Ali navodi i primjer Bugarske i Rumunije čije su sposobnosti, naročito za suzbijanje kriminala i jačanje pravne države, prije ulaska u članstvo bili veoma nategnuti.

U prvi plan stavljena potreba "stabilnog političkog i ekonomskog ukorenjenja regiona okruženog nestabilnim susjedima, kao i okončanja geografskih podela nastalih zbog Hladnog rata".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније