Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М. [ Mina ]

26. 03. 2023. 19:55   >>  19:55

CDT

"Oba kandidata da osude uvrede i zlonamjerne komentatore"

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je kandidate za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Jakova Milatovića da u svojim javnim nastupima pozovu aktiviste i simpatizere da u preostalim danima kampanje striktno poštuju međunarodne standarde fer izbornog procesa.

Kako je kazao izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, iako demokratski izborni procesi ponekad podrazumijevaju i oštrije riječi, pa i povremeno podizanje tenzija, smatra da je veoma važno da sami kandidati javno pozovu na elementarno korektan odnos prema političkim protivnicima.

“Izuzev nekoliko incidenata, izborni dan a i prethodna kampanja prošla je u relativno mirnom i prihvatljivom tonu, pa je neophodno da svi činioci izbornog procesa daju svoj dopinos da tako i ostane”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, kandidati bi, shodno izbornim standardima i kodeksima dobrih praksi, trebalo da organizuju i vode izbornu kampanju na način koji doprinosi prijatnoj i mirnoj atmosferi tokom perioda kampanje, glasanja, prebrojavanja i postizbornog perioda.

On je naveo da kandidati treba da se ponašaju sa osjećajem odgovornosti i dostojanstva poštujući prava drugih kandidata, birača i drugih članova zajednice.

“Govornici na političkim skupovima treba da izbjegavaju upotrebu jezika koji je zapaljiv ili klevetnički, koji prijeti ili podstiče nasilje u bilo kom obliku protiv bilo kojeg drugog lica ili grupe osoba”, naveo je Koprivica.

On je kazao da kandidati treba da se obavežu da neće izdavati, službeno ili anonimno, pamflete, biltene ili postere koji sadrže jezik ili materijal koji prijeti ili potiče nasilje.

“Usvojeni metod političke kampanje da različiti akteri izvan Crne Gore vrijeđaju simpatizere i glasače oba kandidata, nazivaju ih pogrdnim imenima, stvaraju različite vrste sumnjivih zaključaka i konstrukcija zahtijeva javnu osudu”, rekao je Koprivica.

On je naveo da je tim njihovog portala Raskrinkavanje.me ustanovio da je u prethodnih nekoliko dana, ovim kanalima, do dijela crnogorskih medija, a preko njih i građana, stiglo mnoštvo neprihvatljivih navoda, nagovještaja o tenzijama i izbornim krađama, priča o “bogohulnicima”, “izdajnicima”, “glupanima” i još puno neprihvatljivih stavova koji su upućeni kandidatima ili njihovim pristalicama.

“Smatramo da su ovo opasne pojave od kojih se kandidati, ukoliko plediraju da imamo demokratski izborni proces, direktno trebaju ograditi”, kazao je Koprivica.

On je dodao da se pored toga na društvenim mrežama, u domaćoj produkciji, svakim danom povećava broj novih “informacija”, saznanja o kandidatima, njihovih izmišljenih izjava i sličnih konstrukcija koji su dio prljave i nedozvoljene kampanje.

Koprivica je pozvao sve profesionalne medije kojima je važan Kodeks novinara da budu brana tim pojavama i ne dozvole da zlonamjerni ljudi dobiju prostor u njihovim sadržajima.

“Izborni standardi kažu da u kampanjama pristrasnost nekog medija nije poželjna ali nije ni zabranjena, ali tolerisanje stvaranja atmosfere uvreda, tenzija, radikalizacije izbora ili nasilja svakako jeste”, naveo je Koprivica.

On je kazao da je neophodno afirmisati standarde tolerancije i slobodne debate ali i snositi odgovornost riječi i djela koja se afirmišu u medijskim sadržajima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније