Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me ]

06. 02. 2023. 20:00   >>  20:58 1

EMISIJA "NAGLAS"

"Crnoj Gori potreban zakon o javnim preduzećima"

Zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe nastavlja se i potrebna je snažnija politička volja da se stane na kraj toj pojavi, rečeno je u emisiji "Naglas" na TVCG1. Na tu temu govorili su Ivo Šoć, savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja,  Nikola Rakočević, poslanik DPS Crne Gore i Marko Sošić, istraživač javnih politika iz Instituta Alternativa.  

Prema mišljenju Šoća, aktuelna vlada nije odgovorna za zloupotrebu javnih resursa, to je praksa iz nekih ranijih vremena. Šoć je naglasio da je premijer Dritan Abazović nedavno bio u Kotoru, ali da tamo nema lokalnih izbora. 

"Ako nema lokalnih izbora, odnosno ako nijesu raspisani, kako onda govoriti o zloupotrebi javnih resursa u predizborne svrhe", kazao je Šoć. 

On je podsjetio da je Vlada sada u tehničkom mandatu. 

"Činjenica je da je većina poslanika glasala za nepovjerenje vladi, ali isto tako vlada radi i obavlja sve zadatke, ne možemo samo zato što je u tehničkom mandatu prestati da budemo odgovorni prema građanima i sprovodimo važne projekte", kazao je Šoć. 

On je rekao da je za rješavanje nagomilanih problema potrebna politička stabilnost. On navodi da je unapređivanje normativnog okvira potrebno, ali ako se ne primjenjuju zakoni, rezultata neće biti. 

"Pozitivna stvar bila je izmjena zakona o državnom tužilaštvu", rekao je Šoć. 

Kako je rekao Rakočević, primjera zlouoptrebe je bilo i ranije ali i sada, i to je praksa kojoj se mora stati na kraj. 

"Po mom sudu, sa manje argumenata se mogla skretati pažnja na to u ranijem periodu, ali možete reći da sam subjektivan", naveo je Rakočević. 

On je naglasio da je dio demokratije kritikovati funkcionere i nosioce vlasti, ali da je za svaku optužbu potrebno obezbijediti adekavatnu argumentaciju. 

"Mislim da je uvijek moguće, u svakom vremenu, posle 2020. godine to se vidi više nego ranije, možda zato što smo postali u krajnjoj mjeri politizovano društvo, vidjeti primjere zloupotrebe državnog položaja. Bilo da je u pitanju korišćenje voznog parka, bilo da su u pitanju neka druga, teža krivična djela, ako hoćete", smatra Rakočević. 

Sošić je kazao da jednim dijelom dijeli utisak koji građani imaju - da su zloupotrebe evidentne - a može se reći da je to proizvod ogorčenosti jednog dijela građana koji su se nadali da će nova većina promijeniti ranije prakse. 

"Tu je i odsustvo inicijative kako u institucionalnom smislu tako i u smislu uređenja pravnog okvira, jer i dalje imamo isti pravni okvir kao prije 2020. godine", naglasio je Sošić. 

On je rekao da je afera "Snimak" bila i prošla, ali praksa opstaje i formula "jedan zaposleni četiri glasa" donijeće četiri glasa svakom subjektu koji se odluči na takve poteze. 

"Nedostatak transparentnosti, o čemu i danas moramo govoriti, jasan je problem. Novi zakon o slobodnom pristupu informacijama nije na vidiku, bio je u proceduri, ali je povučen. Nije jasno zašto", rekao je Sošić. 

On kaže da još nemamo zalkon o državnim preduzećima, koji bi na neki način ograničio njihov rad. 

"Mislim i da smo jedina zemlja u regionu koja nema zakon o javnim ustanovama. Moramo urediti ovaj sistem, ne možemo dozvoliti da se neko zapošljava u CEDIS na isti način kao u nekom državnom preduzeću", naglasio je Sošić. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније