Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

27. 01. 2023. 11:40 >> 11:34

VUJOVIĆ

Rumunija istinski partner Crnoj Gori na putu prema EU

Rumunija za Crnu Goru nije samo prijatelj već i istinski partner koji svojim iskustvom i ekspertizom može pomoći na putu članstva u EU, kazao je v.d. generalnog direktora za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović u razgovoru sa sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Rumunije, ambasadorom Adrianom Davidoiuom i ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Matejem Viorelom Ardeleanuom.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Vujović je podsjetio da je za pregovarački proces Crne Gore od velikog značaja iskustvo i praksa zemalja članica EU i zahvalio na otvorenosti i spremnosti rumunske administracije da podijeli znanja i ekspertizu u ovom procesu sa crnogorskim kolegama.

U tom kontekstu je, kako se navodi u saopštenju, ocijenio da je višestruko profesionalno iskustvo dva ambasadora svakako dragocjena vrijednost za naš proces pristupanja. Uz zahvalnost za dosadašnju saradnju, ukazao je da je integracija u EU osnovni uslov za demokratski razvoj, mir i budući prosperitet u regionu, kao i jedan od ključnih faktora sveukupnih reformskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

"Crna Gora je snažno opredijeljena da postane članica EU i odlučna da nastavi sprovođenje suštinske reforme vladavine prava, ali i unaprijedi sve sektorske politike. Svi akteri u društvu moraju biti posvećeni zadatku ispunjenja ovog ključnog strateškog cilja kako bi građanima osigurali evropske standarde i bolji kvalitet života. Štaviše, sigurni smo da stabilnost i sigurnost Evrope, moraju biti podržani politikom proširenja, kao i evropskom perspektivom Zapadnog Balkana", kazao je Vujović.

Ambasador Davidoiu je pohvalio visoku podršku građana Crne Gore članstvu u EU naglasivši da je komuniciranje prema javnosti, kako unutar zemlje tako i prema državama članicama veoma važan segment pregovaračkog procesa.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima između dvije države, uključujući i dobru saradnju u dijelu korištenja raspoloživih fondova EU.

"Saglasili su se da je, pored toga što Crna Gora i Rumunija učestvuju u Dunavskom transnacionalnom programu kroz koji su realizovani brojni projekti od zajedničkog interesa, veoma važno iskoristiti sve mogućnosti instrumenata Tajeks i Tvining za podršku crnogorskim institucijama od strane rumunskih eksperata", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније