Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ PR Centar ]

04. 01. 2023. 18:18 >> 18:15

GRGUROVIĆ PORUČIO

"Lokalna administracija mora biti efikasna, uvešćemo princip meritokratije"

Lokalna administracija Opštine Danilovgrad mora biti efikasna, a u narednom periodu svi sekretari sekretarijata, načelnici službi i direktori preduzeća biće u v.d. stanju i njihovim znanjem i rezultatima moraće da zasluže radno mjesto, poručio je prvi čovjek tog grada, Aleksandar Grgurović.

On je, u intervjuu za PR Centar, kazao da je trenutno lokalna administracija preglomazna i neefikasna.

„U narednom periodu planiramo reorganizaciju rada sekretarijata i službi i svako će morati da se pokaže i da zasluži svoje radno mjesto. Fokusiraćemo se da ostvareni rezultati budu mjerilo. Uvešćemo princip meritokratije u opštini. Znanje i ostvareni rezultati, to je nešto što će da se cijeni. Sa ovom sistematizacijom doći će do određene racionalizacije“, istakao je Grgurović.

Na pitanje sa kojim problemima se suočio stupanjem na vlast, Grgurović je kazao da je da je jedan od osnovnih problema dug koji je visok za jednu malu opštinu.

„Dug koji imamo je 9,2 miliona eura. Reprogram poreskog duga nije plaćan prethodnih devet mjeseci, nisu plaćani porezi i doprinosi u prethodnih sedam mjeseci, zaposleni ne mogu da ostvare pravo na penziju. Takođe, veliki problem je i rekonstrukcija Martinićkog puta, ali to pitanje smo uspjeli da pokrenemo sa mrtve tačke“, naveo je Grgurović.

Govoreći o Martinićkom putu, Grgurović je kazao da u 2023. godini planiraju da započnu sa izradom novog projekta za njegovu rekonstrukciju.

„U tom smjeru smo započeli razgovore i dobili smo od investitora Uprave javnih radova određene saglasnosti da krenemo u izradu novog projekta. Sa ovim projektom je bilo puno problema. Na lokaciji od Buruma do Ljututuka se pojavio niz problema koji su vrlo ozbiljni. Tako da moramo krenemo u novu izradu projekta“, naveo je Grgurović.

Ukazao je da je projekat rekonstrukcije puta napravljen bez trotoara i da je plan da ga u tom dijelu izmijene i naprave trotoar sa jedne strane puta.

Komentarišući Budžet za 2023. godinu, koji je usvojen u lokalnom parlamentu, Grgurović je kazao da je neznatno veći u odnosu na prethodnu godinu i da je „porazno loš“.

„Porazno je da je Glavnom budžetu budžet 107 miliona eura, da imate Šavnik koji ima dvije hiljade stanovnika, a koji ima oko četiri miliona eura budžet. Danilovgrad ima 18 hiljada stanovnika, a budžet sedam miliona eura. Već se otvorio niz novih poreza i načina oporezivanja koji do sad nije bio korišćen tako da ćemo raditi na prihodnoj strani budžeta, a racionalizovaćemo rashodnu stranu“, rekao je Grgurović.

Kako je naveo, u kapitalnom budžetu za Opštinu Danilovgrad za 2023. godinu planirana je izgradnja kružnog toka kod Doma zdravlja i ispred osnovne škole i sanacija tog dijela puta.

„Krenućemo u izgradnju puta u dijelu od danilovgradske petlje prema putu ka Čevu. Vjerujem da ćemo početi radove, a koliko ćemo stići to je nešto što je pitanje vremena i raspoloživih sredstava u tom momentu. U kapitalnom budžetu planirana je i izgradnja trotoara i biciklističke staze na starom putu između Podgorice i Danilovgrada“, naveo je Grgurović.

Upitan koje nove investicije se planiraju u 2023. godini u Opštini Danilovgrad, Grgurović je kazao da od trenutka kad je stupio na vlast imao niz ozbiljnih sastanaka sa privrednicima na kojima se govorilo o velikim investicijama i projektima iz oblasti turizma, energetike i velikih trgovinskih lanaca.

„Nadam se da će se dobar dio ovih razgovora ostvariti i da će doći do implementacije tih projekata“, kazao je Grgurović.

Odgovarajući na pitanje šta će uraditi po pitanju projekta kojim je predviđena izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda u Danilovgradu, Grgurović je izričit da kolektor neće biti izgrađen na Landži.

„Tu ćemo imati jedan veliki problem. Uspostavili smo određenu komunikaciju sa predstavnicima grčke kompanije Karkanias kojoj je povjerena izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda. Ugovor je vrijedan 2,39 miliona eura za izgradnju kiolektora i sami projekat. Ništa nije urađeno na terenu. Došli smo u situaciju da je ugovor raskinut, i da je opština u jednom dijelu garant Vodovodu koji je potpisao ugovor o izvođenju radova. Tu ćemo platiti ozbiljne penale. Ti penali će ići do dva miliona eura“, naveo je Grgurović.

Smatra da da je ogromna potreba Opštine Danilovgrad za kolektorom i da je to jedan od uslova za razvijanje grada.

Upitan kako će se odrediti povodom izgradnje zgrade na Trgu Golootočkih žrtava, zbog koje su protestovali građani, Grgurović je kazao da su trenutno radovi stali zbog elektroenergetskog kabla.

„Tu imamo sukob prava i etike. Što se tiče etike, kao prvi čovjek Danilovgrada sam protiv izgradnje zgrade na Trgu. Sa druge strane, investitor ima kompletnu pravnu i tehničku dokumentaciju potrebnu za izvođenje radova. Formiraćemo Komisiju koja će da utvrdi na koji način se stekla ta dokumentacija. Sa tim nalazima ćemo da idemo ka Skupštini. Najvjerovatnije ćemo doći u poziciju u kojoj ćemo morati da odlučimo da li da plaćamo penale zbog toga što je Opština dozvolila sve to da se radi ili da pustimo da se zgrada izgradi. To će biti procjena svih odbornika Skupštine opštine Danilovgrad“, pojasnio je Grgurović.

Govoreći o projektima koje planiraju u narednom periodu, Grgurović je kazao da će u fokusu biti razvijanje poljoprovrednih potencijala na teritoriji Opštine Danilovgrad, s obzirom da, kako je naveo, Bjelopavlićka ravnica ima nevjerovatan poljoprivredni potencijal.

„Radićemo na poboljšanju turističke ponude, konkretno mislim na vjerski turizam, gdje smo uspostavili određenu komunikaciju sa velikodostojnicima Manastira Ostrog. Radićemo na razvijanju lovno-ribolovnog turizma. Preko projekata ćemo pokušati da mapiramo Spušku glavicu da to bude ne samo turistička ponuda Danilovgrada, već i ponuda Nacionalne turističke organizacije. Cilj nam je da uđemo u proces sanacije i revitalizacije cijele Spuške glavice“, rekao je Grgurović.

Najavio je promjene i kad je u pitanju park prirode Rijeka Zeta, navodeći da se do sad povodom tog pitanja ništa nije radilo i da je bilo mrtvo slovo na papiru.

„Nacrtom budžeta za 2023. godinu jedan dio novca je odvojen za park prirode Rijeka Zeta, čime ćemo krenuti u fomiranje jednog novog tima. Biće pozitivnih iskoraka kad je u pitanju ovaj park“, rekao je Grgurović.

Pohvalio je rad službe za projekte u Opštini Danilovgrad koja je u prethodnih deset godina Opštini Danilovgrad donijela 11 miliona eura, navodeći da planiraju da rade na njenom kadrovskom jačanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније