Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

19. 12. 2022. 08:30 >> 14:40
6

KOVAČEVIĆ

"Formiranjem Vlade ulazimo u novi ciklus problema"

Formiranje nove Vlade je način za produbljivanje krize i time bismo time ušli u još jedan ciklus problema za koje nema jednostavnog rješenja, kazala je programska direktorica CDT-a Milica Kovačević. Smatra da je jedino ispravno da se izaberu sudije Ustavnog suda i ide na vanredne izbore. Ističe da je narativ o “novootkrivenom suverenitetu i odbrani od uticaja Evropske unije” vrlo opasan.

Komentarišući poruke međunarodnih partnera koji su zabrinuti zbog usvajanja Zakona o predsjedniku i izbora nove Vlade, Kovačević kaže da treba da se zabrinemo idemo li ka izolaciji.

“Mi imamo u tom slučaju Vladu kojoj se protivi više od polovine građana, koja je izabrana u proceduri na osnovu propisa koji su očigledno neustavni, u riziku da će sve njene buduće odluke i potezi biti cijenjeni iz te perspektive. Vlada koju neće prepoznati međunarodna zajednica”, rekla je Kovačević u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Smatra da je pitanje da li je CG potrebna ta vlada.

“Mislim da je to način za produbljivanje problema, da bismo time ušli u još jedan ciklus problema iz kojih nema jednostavnog rješenja”, rekla je ona.

Po njenom mišljenju bez izbora sudija Ustavnog suda i parlamentarnih izbora nema izlaska iz ove situacije.

Ističe da je narativ o “novootkrivenom suverenitetu i odbrani od uticaja Evropske unije” vrlo opasan.

“Dakle, sve što nam EU preporučuje je u našem interesu. Ono što nam Venecijanska komisija preporučuje u našem je interesu, zato što je u interesu građana i građanki Crne Gore da žive u uređenoj državi sa vladavinom prava”, kazala je Kovačević.

Objašnjava da EU nije kolonijalni upravnik Crne Gore, već smo u dobrovoljno ugovornom odnosu.

“Mi smo potpisali sa EU ugovor i mi trenutno ne poštujemo obaveze iz tog ugovora. Mi smo strana koja vara i zbog toga dolaze ovakvi komentari”, kazala je ona.

S političkog aspekta ova godina je promašena i bolje da se nije dogodila zato što su se u njoj dogodile sve stvari koje ne smiju da se dešavaju u demokratiji, kazala je Kovačević.

“Ove su godine na političkoj i pravnoj sceni ozbiljni presedani koji će imati posljedice i mislim da ćemo ih sanirati godinama”, kazala je Kovačević.

Smatra da smo godinu počeli s nadom da bismo u decembru trebali da dobijemo završna mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i 24, vladavina prava, što bi značilo približaanje zatvaranju pregovora sa EU.

“I onda je došao taj decembar u kom su se neke države pomjerile, a mi dobijamo dobijamo poruke koje zvuče kao da očekujemo završna mjerila za failed state, odnosno propalu državu koja ne može da obavlja osnovne funkcije”, kazala je ona.

 

Komentarišući zakon o porijeklu imovine, kazala je da zakon ima manjkavosti, da je loše napisan.

“Iz nekog razloga je pisan na netransparentan način. Mi smo juče pozali poslanike da povuku iz procedure zakon, da ne glasaju za njega i da se povede inkluzivan dijalog”, azala je Kovačević.

Ukoliko dođe do usvajanja do bi dovelo do toga da presude ne mogu da izdrže provjeru ni pravpsudno ni pred vremenom.

“Dešavalo bi se kao u nekim zemljama da padaju pred Ustavnim sudom, pred sudom u strasburu i da nešto što je inicalno trebalo da donosi osjećaj pravde bude nešto što će građani da plaćaju”, kazala je ona.

Ona navodi da su građani Podgorice jasno iskazali volju na lokalnim izborima 23. oktobra.

“Ali da bi se demokratija ostvarivala, pored volje potrebno je da se sprovede procedura, a te procedure su kod nas namjerno blokirane mjesecima. Mislim naravno na Ustavni sud bez kog ovo ne može da se završi, a za tu stvar postoje krivci, imenima i prezimenima ih je 81 i sjede u Skupštini”, kazala je Kovačević.

Objašnjava da su iz svojih političkih interesa zarobili cijeli proces.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније