Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.Љ. [ Beta ]

06. 12. 2022. 07:40 >> 07:54

JAČANjE BEZBJEDNOSTI

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana danas u Tirani

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, čije će glavne teme biti zajedničko suočavanje s posljedicama rata u Ukrajini, i jačanje bezbjednosti i otpornosti na strano miješanje, biće održan danas u Tirani.

Savjet Evropske unije najavio je prošle nedjelje da samit "predstavlja priliku da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana, regiona s jasnom evropskom perspektivom".

U deklaraciji koja bi trebalo da bude usvojena na kraju samita naglašava se riješenost da Zapadni Balkan krene ka članstvu u Uniji, a ne samo uobičajena "evropska perspektiva", navode evropske diplomate u Briselu.

Lideri EU i Zapadnog Balkana razgovaraće o "saradnji u suočavanju sa zajedničkim izazovima koji proističu iz ruske agresije protiv Ukrajine", razmotriće negativne posljedice rata na energetsku i bezbjednost u hrani na Zapadnom Balkanu, a na agendi će biti i intenziviranje političkog angažovanja, s posebnim fokusom na mlade.

Diplomate u Briselu ukazuju da se u pripremljenoj deklaraciji podvlači da je usaglašavanje zapadnobalkanskih partnera sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, uključujući uvođenje sankcija Rusiji, sada još važnije, u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Domaćin samita, premijer Albanije Edi Rama, rekao je juče da samit demonstrira pojačan geostrateški interes EU na Zapadnom Balkanu tokom ruskog rata protiv Ukrajine, i ukazao da Unija naročito mora da radi "blisko sa Srbijom" koja se još nije pridružila sankcijama protiv Moskve.

Učesnici samita će diskutovati i o koordinisanim akcijama u oblasti bezbjednosti i odbrane, uključujući borbu protiv manipulacije informacijama, i o saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Jedna od tema skupa biće i upravljanje migracijama i uskladjivanje sa viznom politikom EU, s obzirom da je protekle godine znatno povećan broj migranata na zapadnobalkanskoj ruti.

Dan uoči samita, Evropska komisija je predložila Akcioni plan za saradnju sa Zapadnim Balkanom na rješavanju zajedničkih izazova na planu ilegalnih migracija.

Današnji samit će biti prvi takav skup koji će biti održan u nekoj zemlji Zapadnog Balkana.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan, održan u junu u Briselu, završen je bez konkretnih rezultata i nezadovoljstvom zapadnobalkanskih lidera jer nije donijeta odluka ni o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ni o viznoj liberalizaciji za Kosovo ni o davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Mjesec dana kasnije, 19. jula, Evropska unija je formalno otvorila pregovore o pristupanju sa Skopljem i Tiranom. Najavljeno je i da bi Evropski savet 15. decembra mogao da dodeli BiH status kandidata za članstvo u EU.

Lideri EU i Zapadnog Balkana posljednji put su se sastali 3. novembra u Njemačkoj, u okviru Berlinskog procesa, kada su potpisali tri sporazuma, čiji je cilj regionalno povezivanje i veća mobilnost građana regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније