Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

01. 12. 2022. 12:32 >> 18:57
3

ODLUKA

DIK usvojio prigovor Jakova Milatovića, rezultati se mogu proglasiti

Državna izborna komisije (DIK) uvojila je prigovor predstavnika Evropa sad Jakova Milatovića kojim se traži objavljivanje konačnih rezultata u Podgorici.

U saopštenju dostavljenom Portalu RTCG, navodi se da Državna izborna komisije (DIK) na današnjoj sjednici nije utvrđivala rezultate izbora u Podgorici pošto je to zakonska naležnost Izborne komisije Glavnog grada već je donijela Rješenje kojim se prigovor podnesen od Evrope sad 29. novembra smatra usvojenim. 

"Državna izborna komisija na današnjoj sjednici usvojila je Prigovor Mr Jakova Milatovića, koji je podnio u ime izborne liste „POKRET EVROPA SAD - ZA PORGORICU". Prigovorom se zahtijevalo da se utvrdi da je Izborna komisija Glavnog grada propustila da donese odluku u zakonskom roku od 24 sata od podnošenja prigovora te da se saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika predmetni prigovor smatra usvojenim", ističu u saopštenju.

Kako se navodi, nakon što je izvršila uvid u dokumentaciju Državna izborna komisija je zaključila da je prigovor kojim se traži utvrđivanje konačnih rezultata izbora održanih 23.10.2022. godine podnešen Izbornoj komisiji Glavnog grada 29.11.2022. godine.

"Državna izborna komisija donijela je Rješenje kojim je utvrdila je da se zbog propusta IKGG da odrzi sjednicu i odluci u zakonskom roku od 24 časa, prigovor Mr Jakova Milatovića br. 5987/22 podnešen IKGG saglasno članu 109 stav 3 smatra usvojenim", navode u saopštenju.

Na dnevnom redu današnje sjednice DIK-a bio je prigovor koji je ranije Evropa sad uputila Izbornoj komisiji Podgorice.

U prigovoru se navodi da je shodno Članu 99 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Izborna komisija Glavnog grada bila dužna da najkasnije u roku od 15 dana od dana održavanja izbora, odnosno do 7. novembra, proglasi konačne rezultate izbora i iste objavi u Službenom listu Crne Gore.

"Međutim, do ovoga nije došlo zbog nezakonitog postupanja Predsjednika izborne komisije Glavnog grada, koji je svoje i privilegije svoje partije stavio ispred slobodno izražene izborne volje građana Podgorice i time omogućio Ivanu Vukoviću da sprovodi svoju gubitničku odmazdu na uštrb javnog interesa, zbog čega se Glavni grad trenutno nalazi u funkcionalnom haosu", ističe se u prigovoru.

Kako se navodi u prigovoru, činjenica je da se predsjednik Izborne komisije Glavnog grada više puta oglušio o zakon kada je prvo izbjegavao da zakaže sjednicu, za šta je Državna izborna komisija već utvrdila da nema pravo da uradi, pa zatim sa iste bježao, za šta je Državna izborna komisija takođe utvrdila da nema pravo da uradi.

Pozvali su Vukčevića da postupi po uputstvima Državne izborne komisije i omogući nesmetan rad komisije kojom predsjedava.

"Ovim putem pozivamo Vukčevića da se okane zloupotrebe svojih ovlašćenja i dubioznih pravnih tumačenja da je dužan da suspenduje proglašenje konačnih rezultata izbora dok se njegova partija ne smiluje na ustavnopravni poredak Crne Gore, već postupi po uputstvima Državne izborne komisije i omogući nesmetan rad komisije kojom predsjedava", ističe se u prigovoru.

Podsjećamo, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević zakazao je sjednicu tog tijela za sjutra u 15 sati.

Na dnevnom redu su prigovori tri birača i članovima je dostavljeno upustvo Državne izborne komisije po pitanju proglašenja konačnih izbornih rezulata.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније