Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

28. 11. 2022. 16:30   >>  16:31 5

DžEMAL PEROVIĆ ZA PORTAL RTCG

"Tajkuni i kandidati za Spuž nemaju veze sa patriotizmom"

Ključna zamjerka “novoj” vlasti je upravo u tome što dvije godine nema zakona o nelegalno stečenoj imovini, što nastavljaju praksu bahaćenja javnim finasijama, resursima i zapošljavanjem, naveo je u intervjuu za Portal RTCG građanski aktivista, dugogodišnji poslanik Liberalnog saveza Crne Gore i jedan od vođa protesta "Odupri se" Džemal Perović.

Perović nam je rekao da našim političkim elitama i “državničkoj mudrosti” odgovara permanentna kriza vlasti, nestabilnost, neizvjesnost..

  • Kako vidite proteste “Ima nas”?

- Iskreno, od onih prvih protesta na trgu, pa onih na Cetinju (Belveder), sve do “Ima nas” vidim kao mješavinu nespojivog. Jer meni je apsurdno da iskrene patriote, građani željni sigurnosti i vladavine prava (tako ja vidim one koji brane zakone i Ustav), protestuju rame uz rame sa onima koji bi da brane sve što su stekli zlouputrebom vlasti, krađom i švercom. Izmanipulisani sa manipulantima.

Pri čemu ne sporim jedno od osnovnih ljudskih prava u demokratiji, slobodu izražavanja, okupljanja, protesta. Ne sporim ni razloge za proteste u Crnoj Gori. Ima ih na pretek. I uvjeren sam da se protiv političkih elita koje su zarobile državu i svaku mogućnost pojedinačnog otpora protiv nepravde, samo masovni građanski protesti mogu otškrinuti vrata slobode i pravde. Jer nama zaista treba ozbiljna i odgovorna vlast. Ovo što sada imamo je loša kopija bahate, neodgovorne, nedostojne vlasti koju smo imali 30 godina. Može se reći da još nije pljačkaška i mafijška kao prethodna ali sjetimo se da su “mladi lijepi i pametni” kada su dolazili na vlast rekli, “za početak je dovoljno da vi odete”. Sjetimo se, oni su otišli dostojanstveno, iako im pripisali kao najveći grijeh “birokratiju” I to što su jeli jagnjad.

Pa su došli ovi što su nam privatizovali institucije i državu. I sada poluge tog režima pozivaju na proteste jer “nemaju čega da se stide”. I iskrene patriote se odazivaju. Prednjače u tome bivši “liberali”. "O, Sveto, o Madona", kaže jedan moj prijatelj.

Ukratko, pojavio bih se i pored svega na njihovom protestu ako bi me iskrene patriote eksplicitno pozvali da odbranimo Crnu Goru i uspostavimo je kao državu vladavina prava, gdje će svako kršenje zakona i Ustava biti sankcionisano od nezavisnih institucije, policije, tužilaštva, sudova...I ako bi me uvjerili da se to može učiniti sa đukanovićima, ivanovićima, roćenima, medenicama, svim dosadašnjim državnim tužiocima, ANB-ovcima...Predugačak je spisak onih sa kojima postoji mogućnost da se sretnem na “našem”. Tajkuni, lopovi, milioneri i svi kandidati za Spuž, nemaju veze sa patriotizmom. 

  • Kakve su šanse za uspjeh protesta "Ima nas"? 

- Meni se čini, čitajući između redova saopštenja DPS-a, da su im protesti služe da tvrde pazar, vi nama neizglasavanje zakona a mi vama izbor jednog sudije. Zvuči brutalno ali nažalost, takve su nam političke elite. Zato će i masovnost protesta (i da li će se uopšte nastaviti) zavisiti od takvih dilova.
Iskreno se nadam da će moji prijatelji, iskrene patriote i oni Crnogorci koji ih doživljavaju kao odbranu samobitnosti nacije i države, to uvidjeti ubrzo. Naročito što neke od rigidnih prijetnji sa suprotnog tabora meni zvuče kako da su naručene od Đukanovića lično. Ima on taj kapacitet, “koalicioni”. Jer nijesu lideri nekadašnje opozicije toliko naivni, pa da se stvarno zalažu za radikalne scenarije, po pitanju države. Taj voz je prošao. 

  • Vaš komentar aktuelne političke situacije u Crnoj Gori?

- Ako uopšte dođe do tog dila političkih elita, koje su uzgred, sve na vlasti, na ovaj ili onaj način, biće to na pritisak iz Brisela i Vašingtona. Jer, njima, našim političkim elitama i “državničkoj mudrosti” odgovara permanentna kriza vlasti, nestabilnost, neizvjesnost...Samo se tako mogu spriječiti sudije, policajci, tužioci sa integritetom da rade svoj posao. Jer, Bože moj, ovdje se ne zna ko je vlast, ko štiti zakonitost, kome je stalo do pravde i jačanja institucija. Ova kriza, ovo stanje u društvu i državi je raj za lopove i očuvanje njihovih miliona. Ključna zamjerka “novoj” vlasti je upravo u tome što dvije godine nema zakona o nelegalno stečenoj imovini, što nastavljaju praksu bahaćenja javnim finasijama, resursima, zapošljavanjem i slično.

Nadam se da će iskrene patriote i svi oni građani kojima je stalo do pravno uređene države i prosperiteta, kvalitetnijeg života, bez obzira na naciju i vjeru, uvidjeti njihove manipulacije i oštricu protesta okrenuti protiv takve prakse, podjela u tabore i rasta međunacionalnih tenzija.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније