Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

25. 11. 2022. 06:48 >> 07:09
5

MRDOVIĆ ZA PORTAL

O Otvorenom Balkanu da odluče građani

Vlada u tehničkom mandatu ne bi smjela pokretati pitanja poput Otvorenog Balkana, ocijenila je izvršna direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović u razgovoru za Portal RTCG.

"Da smo iole država demokratski jakih političara i zemlja vladavine prava, gdje nosioci javnih funkcija imaju i demokratskog i političkog poštenja i odgovornosti, u tehničkom mandatu vlade niko ne bi pokretao ovako važno pitanje", poručila je Mrdović i pojasnila da se za vrijeme tehničkog mandata Vlade obavljaju samo neophodna tehnička pitanja.

Dodaje da smo svjedoci da to u Crnoj Gori ne važi.

"Postojeća manjinska vlada, koja više nema legitimitet i ne odražava volju građana, se ponaša kao da je u punom mandatu i maltene juče izabrana. I to je poražavajuće za ukupno društvo i sve nas građane, kada vidite na sceni uzurpaciju vlasti", ocijenila je Mrdović, i ukazala na niz paradoksalnih situacija na lokalnom nivou.

Tako, kako navodi, u Glavnom gradu oni koji su izgubili hoće "pošto poto da i dalje vladaju i na taj način uzurpiraju vlast. Ne bi se zastidjeli ni da narednih godinu ili i više vladaju suprotno izbornoj volji i bez legitimiteta".

Po njenim riječima, potenciranje priče o ovoj inicijativi povezano je više s partijskim interesima, nego o nečemu što će u dogledno vrijeme biti izvjesno.

"Na javnoj sceni je niz gorućih političkih problema, koji su zemlju gurnuli u najdublju institucionalnu krizu ikada, a vidimo da predsjednik SNP-a odjednom iz zapećka pokreće priču o inicijativi Otvoreni Balkan. Imajući u vidu da mu je partija na nedavnim lokalnim izborima pretrpjela težak poraz i nije uspjela da u Glavnom gradu pređe čak ni cenzus, očito da sa pozicije tehničkog potpredsjednika Vlade pokušava da kod birača ublaži taj gubitak, pa je odlučio da pokrene što jaču temu u očekivanju da će mu glasači to znati da cijene", kazala je Mrdović.

Ocjenjuje da je taj pristup lidera SNP-a je pogrešan.

"Jer je SNP pretrpjela težak poraz zbog činjenice da je ušla u manjinsku vladu, koju je podržala DPS, i to je ono što joj glasači nijesu oprostili. Tadašnji kratkovidi i sebični potez prema onima koji su SNP podržavali, teško će se odraziti na budućnost partije, i tu mnogo ne pomažu nikakve inicijative, pa ni ove o Otvorenom Balkanu", smatra Mrdović.

Ona napominje da se zemlja nalazi u složenom političkom trenutku, dok se političari ponašaju kao da je "samo njima Crna Gora ostala 'u prćiju'".

"Iako aktuelizovanje priče treba posmatrati prvenstveno iz uskih partijskih razloga, mislim da subjekti iz parlamentarne većine prioritetnije treba da razmisle da li će aktuelni šef države za mjesec donijeti odluku o vanrednim izborima, ili, recimo, o tome kako premostiti očigledan problem gdje država da se povoljno zaduži, a da ne završimo u „naručju“ MMF-a", poručuje Mrdović.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Mrdović poručuje da se potencijalno rješavanje ovog pitanja na referendumu čini kao racionalan i korektan pristup prema građanima koji imaju podijeljena mišljenja o inicijativi OB.

"Potpuno je opravdano da građani iznesu svoj sud, a ne da im političari, posebno ne oni bez legitimiteta, odlučuju o ovako bitnoj temi. Mislim da uopšte ne treba žuriti u ovoj stvari, građanima je potrebno i predočiti sve prednosti i nedostatke, a kako se zemlja trenutno nalazi u ozbiljnoj političko-ekonomskoj krizi, ima niz prioritetnijih pitanja od ovoga", zaključila je Mrdović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније