Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, TVCG ]

23. 11. 2022. 09:36 >> 09:34

U STRAZBURU

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje između CG i EU sredinom decembra

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Crne Gore biće održan 14. i 15. decembra u Strazburu, saznaje TVCG.

Odbor, kojim kopredsjedavaju šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik i predsjednica Škupštine Crne Gore Danijela Đurović diskutovaće o stanju pristupnih pregovora i odnosa EU i Crne Gore.

Poslanici će takođe imati i debatu o tome kako podstaći međustranački konsenzus o ubrzavanju napretka Crne Gore u EU, i ostvariti dalji napredak u vladavini prava, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, funkcionisanje pravosuđa i slobodu izražavanja.

Jedna od tema sastanka biće i suprotstavljanje hibridnim prijetnjama i dezinformacijama u svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, a govoriće se i o unaprjeđenju rodne ravnopravnosti i prevenciji rodno zasnovanog nasilja.

Uoči tog susreta početkom decembra biće održanpripremni sastanak u Briselu, na kojem će šef Misije Crne Gore pri EU Petar Marković o političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i njenim odnosima sa EU razmijeniti mišljenja sa zvaničnicima Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Na sastancima Parlamentarnog odbora razmatra se i usvaja deklaracija sa preporukama koja se upućuje Evropskom parlamentu, Skupštini i Vladi Crne Gore, Savjetu EU i Evropskoj komisiji.

Po pravilu, POSP se sastaje dva puta godišnje, naizmjenično u Briselu ili Strazburu i Podgorici. Posljednji sastanak održan je početkom decembra 2021.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније