Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

О.З.

25. 10. 2022. 08:27 >> 09:22
5

"EVROPA SAD ISKORISTILA MOMENAT"

Đukanović: Formiranje nefunkcionalnih lokalnih vlasti najgora opcija

Rezultati lokalnih izbora u 14 opština nisu iznenađenje, a sada je nagora opcija da se formiraju vlasti koje nisu funkcionalne i stabilne, kazala je politikološkinja Nikoleta Đukanović.

"Određene partije jesu iznenađenje, dok, sa druge strane, kod nekih je očekivan pad podrške, mislim prije svega na DPS, URU i SNP, koji treba da se zabrinu", kazala je Đukanović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG.

Kako je ocijenila, jedan od najvećih pobjednika izbora je Pokret "Evropa sad".

"Prvi izbori na kojima su učestvovali, imajući u vidu kratak staž ovo pokreta i drugačije kapacitete u odnosu na one da su bili na vlasti na lokalnom ili nacionalnom nivou, kao što je to slulaj sa Urom ili SNP-om. Možda bio njihov rezultat bio još bolji", rekla je Đukanović.

Navela je da se birači sve više okreću rješavanju ekonomskih pitanja.

"Bez obzira što je, za mene, upitno koliko je realan predizborni program Pokreta Evropa sad i koliko sadašnji javni dug i ogromno zaduženje Crne Gore može na dugoročnom nivou da omogući stabilnost u ekonomskom, pa i u političkom smislu", kazala je Đukanović.

Promjena izbora partija, kako je kazala, mnogo je veća u prethodna dva izborna ciklusa nego što je to bilo karakteristično za prve tri decenije crnogorskog parlamentarizma.

"Ključno je što je Evropa sad na najpametniji način iskoristila momenat ekonomske krize. Prije svega, vodili su kampanjau potencijraući ekonomska pitanja i iskoristili nezadovoljstvo građana vlašću DPS-a kakav je bio posljednjih 30 godina i njihovo nereagovanje na moguću neophodnu reformu i pitanja unutar DPS-a, govorim s aspekta birača DPS-a. Takođe, pokretu Evropa sad je išlo na ruku nezadovoljstvo glasača Ure nefunkcionalnom Vladom i nestabilnošću u državi, kao i aferama koji se vezuju za njihove afere i koalicione partnere", rekla je Đukanović.

Rekla je da će rezultat na lokalnim izborima dati "vjetar u leđa" insistiranju da se održe prijevremeni parlamentarni izbori.

"Postoje dobre šanse da (Evropa sad) prođu dobro i na parlamentarnim izborima, ne zato što rezultati u Podgorici predstavljaju, na neki način, Crnu Goru u malom, već i zbog toga što forsiranje pitanja koja se tiču standarda i ekonomskog boljitka nešto na šta će najviše da reaguju birači, izuzev nacionalnih pitanja", navela je Đukanović.

Ona je ocijenila da će Vlada u tehničkom mandatu, koju u većini sačinjava URA i SNP, pokušati da prolongira održavanja parlamentarnih izbora zbog rezultata tih partija na lokalnim nivou.

"Demokrate i DF, ali i Evropa sad, će zbog dobrog rezultata insistirati na ubrzanju tog procesa. Sa DPS-om je drugačije pitanje, DPS je do lokalnih izbora insistirao da se raspiši uzbori, ali ne znam koliko im to u ovim uslovima i dalje odgovara. Otvoreno pitanje je kako će se sada partije dogovarati", smatra Đukanović.

Najgora opcija, kako je ocijenila, da dobijemo na lokalnom niovou, kao i na državnom, vlasti koje nisu funkcionalne i stabilne.

"Velika je nepoznania da li će partije naći većinu za raspisivanje izbora. Mnogima odgovara takvo stanje", dodala je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније