Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

12. 10. 2022. 13:20 >> 17:37
2

UPRAVNI ODBOR

Smijenjen direktor ZZZCG Goran Folić

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje smijenio je danas izvršnog direktora Gorana Folića, saopšteno je Portalu RTCG.

"Na 6. sjednici Upravnog odbora ZZZCG 12. oktobra poštujući odredbe člana 76 Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, direktor ZZZCG Goran Folić je razriješen dužnosti zbog kršenja člana 78 navedenog Zakona, čime je ozbiljno narušeno funkcionisanje ZZZCG. Za razrješenje Gorana Folića su glasala tri člana, a uzdržana su bila dva člana Upravnog odbora", saopšteno je iz ZZZCG.

Kako je navedeno u saopštenju, Upravni odbor je smijenio Folića jer im nije dostavljao informacije o svom radu koje su tražili još u avgustu iako su zahtjeve za nihovim dostavljanjem ponavljali na četiri naredne sjednice.

Novi upravni odbor imenovan početkom avgusta na konstitutivnoj sjednici od 12. avgusta u cilju upoznavanja sa situacijom u Zavodu, naložio je direktoru da im dostavi presjek kompletnog stanja u Fondu, a posebno zahtjeva za subvencijama po regijama i po mjesecima: koliko je zahtjeva podnijeto, koliko je zahtjeva riješeno, koliko zahtjeva nije riješeno i zašto, koliko je zahtjeva odbijeno i zašto su odbijeni, s datumom podnošenja i imenima poslodavaca. Tražili su podatak koliko je bilo tužbi pema ZZZCG zbog neisplaćivanja subvencija.

Ti podaci traženi su za period od početka mandata prethodnog saziva Upravnog odbora 4. maja 2021. i imenovanja Folića – do kraja mandata prethodnog saziva Upravnog odbora 3. avgust 2022.

Od direktora je tada zatraženo da naloži Savjetu Fonda da ne odobrava subvencije poslodavcima ukoliko dokumentacija nije dostavljena u skladu sa zakonom i Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku ostvarivanja prava na subvencije. Kao i da svaki ugovor o radu, mora da bude u skladu sa Zakonom o radu – sadržina ugovora o radu zaposlenog čija se zarada subvencionira mora da sadrži visinu koeficijenta, a obavezno iznos osnovne zarade kao osnovni element.

Zatraženo je i da im dostavi analitičke kartice – bankovne izvode za sve račune i podračune Zavoda od dana imenovanja prethodnog Upravnog odbora do njihovog razrješenja, kao i da im dostaviti popis kompletnog voznog parka ZZZCG s tačnom kilometražom i navođenjem lica koja su zadužila vozila. 

Upravni odbor je tada zatražio da službena vozila treba da budu parkirana svakog dana u 15 sati na parkingu Zavoda u skladu sa Uputstvom o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila u ZZZCG, kao i da im dostavi odluku kojom je dat na korišćenje službeni stan Zavoda u Podgorici.

Na sjednici Upravnog odbora od 25. avgusta nije usvojen polugodišnji izvještaj o radu Zavoda.

Na sjednici od 31. avgusta Upravni odbor je zatražio da direktor dostavi punu informaciju o stanju kredita za samozapošljavanje, punu informaciju zašto je raskinut ugovor o komesionom poslu sa Prvom bankom, te dostaviti kopiju zapisnika Upravnog odbora na kojoj je donijeta odluka, informacija o angažovanju advokatske kancelarije Stijović i kopiju zapisnika Upravnog odbora.

Odbor je tražio punu informaciju o ispunjenosti preporuka DRI, kao i informaciju o predstavnicima Zavoda u organima upravljanja privatizovanih preduzeća, o broju i vrsti akcija (tabelarno) koje posjeduje ZZZCG. 

Rok za dostavljanje izvještaje i traženih informacija bio je sedam dana, ali one ni danas nisu bile dostavljene Upravnom odboru.

Upravni odbor je na sjednici od 13. septembra donio zaključke da im sve informacije koje su tražili  moraju biti dostavljene što prije, a najkasnije u roku od 7 dana od dana održavanja te sjednice.

Kako ni nakon toga informacije nisu dostavljene, Upravni odbor je danas smijenio Folića.

U maju prošle godine, Folić je imenovan za vršioca dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje. On je funkcioner Demokratske Crne Gore.

Prema saznanjima Portala RTCG, novi direktor Zavoda za zapošljavanje biće Gzim Hajdinaga.

Ranijem direktoru Zavoda Sulju Mustafiću istekao je mandat u maju 2021. godine, a na toj funkciji je proveo četiri godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније