Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

30. 09. 2022. 12:40   >>  01. 10. 2022. 23:50 23

DNEVNI RED NIJE USVOJEN

Bez rasprave o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore

Skupština Crne Gore neće raspravljati o prijedlogu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o skraćenju mandata parlamentu, nakon što poslanici na današnjoj sjednici nijesu usvojili dnevni red sa tom inicijativom.

Sjednici je prisustvovao predsjednik Đukanović.

Glasalo je 80 poslanika - 39 njih je glasalo za, dok je 41 poslanik bio protiv da se na dnevni red stavi Prijedlog predsjednika Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović na početku sjednice saopštila je kako postoji kvorum za rad, jer je bila prisutna većina poslanika.

"Podsjećam da sam sazvala sjednicu vanrednog zasjedanja, a na zahtjev predsjednika Crne Gore. Za dnevni red određena je jedna tačka i to Prijedlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore", rekla je Đurović.

Podsjećamo, Zakonodavni odbor se o inicijativi nije izjasnio jer Đukanović nije došao na dvije sjednice tog skupštinskog tijela.

Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

"Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku", smatra Đukanović.

To će, kako je ocijenio, omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko–bezbjednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu.

"Vjerujem da se do takve vlade može doći jedino odlukom građana na izborima", ocijenio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније