Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р.

26. 09. 2022. 18:15   >>  18:13 6

PANTELIĆ ZA PORTAL

"Izbor Meloni veoma loša vijest za Z. Balkan"

Izbor šefice desničarske partije Braća Italije Đorđe Meloni za premijerku Italije je veoma loša vijest za evropske integracije dublje Evropske unije (EU), odnosno loša vijest za Berlin i Pariz, ali je to i veoma loša vijest za zemlje Zapadnog Balkana, koje se nalaze u čekaonici, kazao je za Portal RTCG novinar iz Rima i spoljnopolitički komentator Željko Pantelić. Dodaje da bez produbljivanja evropskih integracija država EU, bez ozbiljnih reformi unutar EU, neće biti moguće primiti nove članice, navodeći da sa Meloni u palati Kiđi to će biti veoma teško.

"Desnica je pobijedila na izborima u Italiji zahvaljujući izbornom sistemu koji predviđa da se dvije trećine parlamenta popunjava kroz proporcionalni sistem glasanja, a jedna trećina kroz većinski. I upravo, u tom segmentu, tu je ujedinjeni decni centar uspio da nanese težak poraz ljevici, zbog toga što je ona bila razjedinjena i nastupala je u tri kolone. To je olakšalo značajno posao Đorđi Meloni, jer ako pogledate brojeve i procente glasova koje su dobile pobjedničke stranke na prethodnim generalnim izborima i izborima za Evropski parlament, ovo je najslabiji rezultat pobjedničke stranke", ocijenio je Pantelić.

Podsjeća da je Mateo Renci sa Demokratskom partijom 2014. dobio 40 odsto glasova. Pokret Pet zvijezda sa Bepom Grilom i Luiđijem Di Majom je 2018. dobio 34 odsto glasova. Mateo Salvini je na izborima za Evropski parlament 2019. dobio preko 30 odsto glasova.

"I ako sada pogledamo rezultat Meloni od 26 odsto, shvatmo da je to najslabiji pobjednički rezultat u posljednjih osam godina na generalnim izborima u Italiji", ističe Pantelić.

Pantelić smatra da se to dogodilo zbog toga što su Italijani pokazali prethodnih godina da imaju sklonost da se "zaljubljuju u nove lidere".

"Ono što je problem za Meloni je što su Italijani takođe pokazali da se lako odjubljuju. Dovoljno je da pogledamo kako su završili Renci, Di Majo, Grilo, ali i Salvini", dodaje Pantelić.

On navodi da je Meloni zanimljiva politička ličnost.

"Ne samo što je prva žena koja će biti u palati Kiđi i prva žena koja će biti premijerka Italije, već i zbog toga što je ona u posljednjih godinu napravila jedan veliki politički zaokret kada se akreditovala u SAD-u kao veliki atlantista. U tome su joj pomogle, osim njenih kolega u partiji koji imaju odlične veze sa Vašingtonom i poljska partija Pravo i pravda sa kojim Meloni i njena partija čine savez u Evropskom parlamentu i na evropskom planu gdje su dio jedne velike porodice konzervativnih i reformističkih partija. Ona je uspjela da se pozicionira i da dobije tu vrstu kredibiliteta", smatra Pantelić.

Pantelić je ocijenio da je Meloni za SAD idealna zbog toga što je euroskeptična.

"Sada je napravljena transversale koja ide od Švedske, preko Poljske, Češke i Mađarske pa sve do Italije, gdje imamo vlade koje su veoma proamerički raspoložene. Uglavnom, antiruske, sem Mađarske i koje su euroskeptične. Idealna situacija za SAD. To je veoma loša vijest za evropske integracije dublje EU, odnosno loša vijest za Berlin i Pariz, ali je to veoma loša vijest i za Srbiju i za zemlje Zapadnog Balkana, koje se nalaze u čekaonici, jer, kao što je rekao predsjednik Francuske Emanuel Makron u nekoliko prilika, bez produbljivanja evropskih integracija država EU, bez ozbiljnih reformi unutar EU, neće biti moguće primiti nove članice. Sa Meloni u palati Kiđi to će biti veoma teško", zaključio je Pantelić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније