Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

20. 09. 2022. 18:12 >> 20:47
34

MANDIĆ

Dostavljen 41 potpis, Đukanović pokušao državni udar

Parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine dostavila je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću predlog da mandatar za sastav nove vlade bude lider Demosa Miodrag Lekić, koji je potpisao 41 poslanik.

Poslanici su u dopisu pozvali Đukanovića da odmah povuče zahtjev da se 30. septembra održi sjednica Skupštine sa dnevnim redom - Predlog odluke o skraćenju mandata Skupštini.

“Zato što je to bespredmetno, imajući u vidu činjenicu koja vam je dobro poznata da Miodrag Lekić ima podršku 41 poslanika da dobije mandat i sastavi 44. vladu”, dodaje se u dopisu.

Navodi se da utisak koji je Đukanović stekao da Lekić “nema jasnu podršku dovoljnog broja poslanika za mandatara”, očigledno nije bio ispravan.

“Što se jasno vidi i iz priloženih potpisa parlamentarne većina od 41 poslanika”, kaže se u dopisu.

U dopisu se navodi da je Đukanović ignorisao jučerašnje obavještenjje i javne iskaze svih relevantnih političkih subjekata o davanju podrške Lekiću za mandatara nove vlade, insistirajući na potpisima podrške, koji, kako su dodali, nijesu neophodni uslov prema Ustavu.

“Nadamo se da ćete sada ispuniti ustavu obavezu i omogućiti konsolidaciju društva i rješavanje gorućih problema u Crnoj Gori. Svako suprotno ponašanje od poštovanja Ustava i zakona, smatraćemo pokušajem državnog udara”, zaključuje se u dopisu.

Pozivamo Đukanovića da povuče zahtjev

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić saopštio je na konferenciji za medije, da je prikupljen 41 potpis podrške za mandatara Miodraga Lekića. On je nakon sastanka skupštinske većine u parlamentu poručio da niko drugi sem Lekić ne može da dobije 41 potpis podrške poslanika.

Mandić je rekao da je šef države Milo Đukanović odbijanjem da povjeri mandat Lekiću izveo pokušaj državnog udara. 

"Neko je možda računao da će se parlamentarna većina sukobiti, ali naravno to se nije desilo. Mi pozivamo Đukanovića da povuče zahtjev za skraćenje mandata parlamentu i da povjeri mandat Miodragu Lekiću za formiranje nove vlade", rekao je Mandić. 

On je kazao da je predložio da predsjednica parlamenta što prije raspiše predsjedničke izbore kako bi sa funkcije udaljili jedno neeodgovorno lice. 

"I to će biti predmet naših konsultacija i dogovora. Puno smo odmakli, koliko god neko pokušavao da nas zaustavi, u tome neće uspjeti. Manjina ne može pobijediti većinu, Na te pokušaje možemo samo da se nasmijemo", rekao je Mandić.   

Kako je istakao lider DNP-a i jedan od čelnika DF-a Milan Knežević, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović treba da ispita da li je Đukanović počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, te da je šef države počinio pokušaj državnog udara. 

"Mislimo da treba u što kraćem roku raspisati predsjedničke izbore a mi nećemo dozvoliti da bilo ko izigra izbornu volju građana Crne Gore", rekao je Knežević.

Funkcioner DF-a i PzP-a Branko Radulović rekao je da su odlučili da ne podrže zahtjev za skraćenje mandata. 

"Poručujemo Đukanoviću da neće moći da se igra sa izbornom voljom građana Crne Gore", naglasio je Radulović. 

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније