Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

19. 09. 2022. 15:38 >> 06:01
23

MANDIĆ SAOPŠTIO

Postignut dogovor, Lekić mandatar

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić nakon sastanka većine od avgusta 2020. kazao je da je postignut dogovor da Miodrag Lekić bude predložen za mandatara.

Mandić je nakon sastanka saopštio da su stranke stare parlamentarne većine dogovorile da formiraju novu vladu.

"41 poslanik ima samo jednog kandidata za mandatara to je Miodrag Lekić. Svi smo mu danas dali podršku i svi smo se dogovorili da obavijestimo i predsjednika Crne Gore, za šta koristimo i ovu priliku da da mandat Lekiću. Ako ima nekih nesporazuma i ako neko procjenjuje da je danas zadnji dan mi očekujemo do ponoći da budemo obaviješteni da je novi mandatar Lekić", kazao je Mandić, novinarima u Skupštini.

Lider NOVE je saopštio da će Lekić uložiti ne male napore da se dođe do koalicionog sporazuma, koji će precizirati sve ono što želi parlamentarna većina.

"I da se dogovorimo o svemu onome što znači preuzimanje odgovornosti", kazao je Mandić i dodao kako je sada najvažnije da do ponoći dobiju novog mandatara. 

Lekiću zlatni glas

On je kazao da će buduća vlada biti sastavljena po paritetnom principu.

"Polovinu će imati kolege iz GP URA, CIVIS, SNP-a i eventualno predstavnici manjina. Drugu polovinu će imati političke partije koje imaju 32 poslanika u Skupštini. Znači na jednoj strani će biti zastupljeni oni koji imaju devet mandata, a u drugoj polovini će biti oni koji imaju 32 mandata. Zlatni glas, u ovoj podjeli će imati premijer Miodrag Lekić", kazao je Mandić.  

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević, kazao je da je taj politički savez odricanjima i idejama dao najveći doprinos da se dođe do dogovora.

„Danas šaljemo poruku Đukanoviću da očekujemo da Lekić u toku dana dobije mandat za sastav vlade, spremni smo i da ga pismeno objavijestimo, a ako je potrebno i usmeno. Mi ćemo nakon ove konferencije obavijestiti Đukanovića da je postignut dogovor“, rekao je Knežević.

On je ocijenio da je zadovoljena izborna volja, bez obzira što je, po demokratskim pravilima, DF podnio najveću žrtvu.

Lider Radničke partije Maksim Vučinić, ponovio je da su svi stali iza jednog kandidata i da ima podršku 41 poslanika.

"Radnička će u daljem đelovanju svoje političke ciljeve ostvarivati kao konstituent DF", dodao je Vučinić.

Podsjetimo danas ističe rok do koga bi predsjednik države Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.

Joković: SNP spreman da stavi potpise

U Crnoj Gori se konačno došlo do izborne volje građana iz 2020. godine, kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Joković je to kazao novinarima u Skupštini, nakon sastanka predstavnika stare parlamentarne većine.

On je rekao da su postigli dogovor da mandatar bude lider Demosa Miodrag Lekić.

"Došlo se konačno do izborne volje građana iz 2020. godine. Pobjednička vlada pobjedničke koalicije od avgusta 2020.", naveo je Joković.

Kako je kazao, stoje na raspolaganju Lekiću za sve što je potrebno u budućnosti.

"Pola URA-i i SNP-u, pola ostalim koalicijama. Sumnjam da će biti nekog prevladavanja, da bude zlatni glas Lekića", ocijenio je Joković.

Joković je kazao da je Predsjedništvo SNP-a na elektronskoj sjednici sa 100 odsto glasova podržalo tu odluku. On je kazao da je SNP spreman da stavi potpise.

"SNP je ovog trenutka spreman da učini. Sve što se pričalo je potpuno neistina", istakao je Joković.

Danilović: Došli do toga da devet mandata vrijedi koliko 32

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović Goran Danilović kazao je da žali što dogovor nije postignut nekoliko dana ranije.

Poručio je i kako se nada da bi u budućnosti "gorčinu mogao zamijeniti optimizam".

Danilović je naveo da su uradili što je bilo do njih i dali podršku Miodragu Lekiću za mandatara.

“Prihvatili smo ucjene u kojima se došlo do toga da devet mandata vrijedi koliko i 32. Ako je to za dobro Crne Gore tu je naš glas i potpis”, zaključio je Danilović.

Milačić: Jedino je potrebno da Đukanović da mandat

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da su, uprkos brojnim problemima, došli do apsolutne političke saglasnost da Lekić bude mandatar.

“Mi smo danas svi bili jasni i iskazujemo političku podršku. Jedino je potrebno da Đukanović da mandat. Pozivam ga da se ne igra sa voljom 41 poslanika i preko 200 hiljada građana”, kazao je Milačić.

On je rekao da nema sumnju da će, nakon što su došli do ovakve vrste saglasja, imanje stvari dogovoriti u narednom periodu.

“Po svaku cijenu se borimo za očuvanje i izorne bolje građana. Đukanoviću nije preostalo ništa nego da da mandat Lekiću”, dodao je Milačić.

Podsjećamo, sastanak je počeo oko 11 sati, nakon skoro sat i po vremena pregovora data je pauza, kako bi predstavnici Građanskog pokreta URA razmotrili ponudu za dogovor stare većine.

Predstavnici parlamentarne većine do sad su se sastajali više puta kako bi postigli dogovor o izboru mandatara i rukovodstva Skupštine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić i Zoran Mikić, dok su na sastanku u ime Demokrata Zdenka Popović, Dragan Krapović i Danilo Šaranović.

Na sastanak u Skupštinu Crne Gore bili su i lideri Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Ujedinjene i Prave Crne Gore Goran Danilović i Marko Milačić, Civisa Srđan Pavićević, Demosa Miodrag Lekić, kao i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније