Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

03. 08. 2022. 14:58 >> 15:03
2

"VLADA IZGUBILA LEGITIMITET"

Demokrate pozdravile potpisivanje Temeljnog ugovora

Aktuelna vlast i Vlada koju ne podržava ni tri četvrtine poslanika koji su je izabrali izgubila je svaki mogući legitimitet i doživjela potpuni politički krah, rijetko viđen u istoriji društveno-političkih procesa, saopštila je Demokratska Crna Gora.

Podsjećaju kako su svih prethodnih godina principijelno saopštavali da im je prihvatljiv svaki sadržaj Temeljnog ugovora koji usaglase SPC i Vlada, te da su još prije mjesec dana pozdravili čin usaglašavanja Temeljnog ugovora između dvije strane.

"Samim tim, pozdravljamo i čin potpisivanja kojim je i formalno stavljenja tačka na ono što je u najvećoj mjeri započela i pripremila 42. Vlada i što proizilazi iz izmijenjenog Zakona o slobodi vjerosipovijesti koji je osnov i temelj uređenja ovih pitanja. Temeljni ugovor kao formalno-pravno pitanje se nepotrebno izdizalo i zloupotrevljava u političke svrhe sa različitih strana, što je suprotno očekivanjima građana da to donese potrebnu ravnopravnost i bolju zaštitu vjerskih sloboda, a ne političke poene bilo kome", rekli su iz Demokratske Crne Gore.

Dobro je da je to pitanje, kako su istakli, apsolutno završeno "i da više ne može biti na stolu".

"A i ovim putem ističemo da je ubjedljivo najvažnije pitanje i ključ rješavanja vjerskih pitanja na zadovoljstvo svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica izmijenjeni Zakon o slobodi vjerosipovijesti koji je usvojen na čuvenoj decembarskoj sjednici Skupštine Crne Gore 2020. godine za vrijeme predsjedavanja Alekse Bečića i koji je snažno pozdravljen od strane PS Savjeta Evrope, iako je cjelokupna javnost tada svjedočila pokušaju opstrukcije usljed planske ostavke jednog poslanika URA-e, što je odlučnim rukovođenjem Skupštine spriječeno u skladu sa Ustavom, Zakonom i Poslovnikom. Podsjećamo da je kasnije GP URA glasala za razrješenje Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine, iako je njegovo odlučno rukovođenje sjednicom ključno doprinijelo usvajanju inoviranog Zakona o slobodi vjeroispovijesti", kazale su Demokrate.

Demokratska Crna Gora smatra da je aktuelna vlast i Vlada koju ne podržava ni 3/4 poslanika koji su je izabrali, u kojoj se najviši zvaničnici “čašćavaju” najtežim mogućim kvalifikacijama, svojom antievropskom i antidemokratskom politikom pravnog nasilja, blokade institucija i dijaloga, primitivnog revanšizma i političkog ćeranja izgubila svaki mogući legitimitet i doživjela potpuni politički krah rijetko viđen u istoriji društveno-političkih procesa.

"Demokratska Crna Gora je prije mjesec dana zaključcima na sjednici Predsjedništva dala šansu deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom od 30. avgusta uz podnošenje ostavke gospodina Abazovića, kao čovjeka koji je izgubio povjerenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji i tvorca modela i 42. i 43. Vlade koji su propali. Međutim, na naš korektan pristup odgovoreno je blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda na Ustavnom odboru, odbijanjem zahtjeva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/3 većine za izbor članova Sudskog savjeta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS-URA-SNP, saopštavanjem neligitimnog premijera na premijerskom satu da nema namjeru da podnese ostavku i na kraju jučerašnjom izjavom gospodina Jokovića da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi", navodi se u saopštenju.

Demokratska Crna Gora je, kako kažu, "primila k sznanju navedena postupanja i stavove".

"Sa žaljenjem konstatujemo da je na ovakav način odgovoreno na naš korektan pristup za razrješenje teške i duboke krize u kojoj se zemlja nalazi, a svakako Predsjedništvo Demokrata će saglasno svemu navedenom i onome što bude poznato u narednom periodu, kada za to dođe vrijeme, zauzimati stavove o daljim procesima", naveli su u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније