Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nena Drašković, Radio Crne Gore ]

30. 07. 2022. 14:05 >> 23:07
7

MARTINOVIĆ I BALABAN

Oprečna mišljenja o Temeljnom, bez sastanka radne grupe

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u skladu je sa Ustavom i Zakonom poručuju iz pravnog tima Mitropolije crnogiorsko primorske. Stoga očekuju da u avgustu bude i potpisan. Član Vladine radne grupe, advokat Nikola Martinović za Radio Crne Gore ocjenjuje da tekst ima ozbiljne nedostatke koji nijesu u skladu sa crnogorskim i međunarodnim pravom. Premijeru Abazoviću odgovara da nije važno jesu li sugestije na tekst dokumenta stare ili nove, već jesu li osnovane ili ne.

Zašto se radna grupa za usaglašavanja Temeljnog ugovora nije sastajala, odgovoran je premijer Dritan Abazović, kazao je jedan od članova, advokat Nikola Martinović.

“To je pitanje na koje bi trebalo da odgovori premijer, jer je on imenovao osobu za koju drugi članovi Komisije smatraju da nije podobna da sa njima razgovara”, kazao je on.

Bez obzira na to, kako ističe Martinović, Komisija je dala rezultat. Mišljenje na tekst Temeljnog ugovora, podsjeća, dostavili su Akcija za ljudska prava, sa potpisom ekspertkinje za Građansko pravo Vesne Rakić Vodinelić, kao i stručni tim Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

,,Ako vam najveći autoriteti iz te oblasti prava kažu da taj Ugovor ima ozbiljne probleme zbog kojih ne bi trebalo da bude potpisan, onda je razumnom čovjeku sasvim jasno da suština potpisivanja Ugovora nije u tome da se reguliše neki odnos, već da se tim dokumentom, koji nije u skladu sa crnogorskim i međunarodnim pravom, Srpskoj pravoslavnoj crkvi da više prava”, smatra Martinović.

Za koordinatora pravnog svjeta Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, Igora Balabana riječ je o ranije poznatim zamjerkama.

,,Sve sugestije već su raspravljane u okviru ekspertskih timova crkve i Vlade, sve sugestije uzimane su u obzir i nađena su, te su nađena odgovarajuća rješenja, da se implementira ono što je u interesu države i što je najvažnije, apsolutno sve u skladu sa Ustavom i sa zakonima ove zemlje koju smo svi dužni da poštujemo“, kazao je Balaban.

Ukoliko sugestije budu uvažene Ugovor ima smisla ,ističe advokat Nikola Martinović. Međutim, sumnja da će tako i biti.

,,Ja sam sasvim siguran da te primjedbe neće biti uvažene, osobito što su one bile već saopštene premijeru Abazoviću. Većina porimjedbi je saopštena i na samoj sjednici Vlade na kojoj se raspravljalo o tom Ugovoru. Premijer je jasno rekao medijima - tu nema ništa novo.

,,Da li su primjedbe nove ili stare, manje je bitno, nego je bitno da li su te primjedbe osnovane ili neosnovane ”, naglašava Martinović.

Iz pravnog tima Mitropolije smatraju da nema prepreka za potpisivanje Temeljnog ugovora.

“Očekujemo da se desi potpisivanje, i nadamo se da će do njega brzo doći. Ohrabruje izjava premijera da će se to desiti ubrzo, u avgustu, u sledećim sedmicama, mi smo za to spremni, Vlada je na potezu, mi čekamo”, kaže Balaban.

Podsjećamo, ukoliko dokument bude potpisan, predsjednik države Milo Đukanović je poručio da slijedi pokretanje pitanja o smjeni Vlade. Smatra da Temeljnim ugovorom nijesu dovoljno zaštićeni interesi države. Premijer Dritan Abazović odgovara da se daje jednak tretman svim vjerskim zajednicama, te da će do potpisivanja definitvno doći. Ukoliko, neko nakon toga želi da povuče politički potez, snosiće odgovornost dalja dešavanja, zaključio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније