Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

20. 07. 2022. 14:25 >> 14:22
3

VEBER I ĐUROVIĆ

Njemačka će nastaviti da podržava CG na EU putu

Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu pridruživanja Evropskoj uniji (EU), saopštio je odlazeći njemački ambasador u Podgorici Robert Veber, koji je iskazao nadu da će naša zemlja biti prva naredna članica velike evropske porodice naroda.

Vebera je danas u oproštajnu posjetilu primila predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, koja je ukazala na važnost održavanja frekventnog političkog dijaloga sa Berlinom.

Đurović je naglasila da je tokom trajanja mandata ambasadora Vebera značajno ojačana saradnja na parlamentarnom nivou, te ukazala na važnost koju Skupština Crna Gora pridaje parlamentarnoj diplomatiji.

Ona je konstatovala da su parlamentarna radna tijela i oformljene grupe prijateljstva važni i snažni instrumenti čije potencijale je neophodno u kontinuitetu koristiti i u narednom periodu, te pozdravila inicijativu Vebera o intenziviranju partnerstva dva najviša predstavnička doma na ekspertskom nivou, nivou parlamentarnih delegacija i službi.

Đurović je, kako je saopšteno iz Skupštine, zahvalila na podršci koju Njemačka pruža procesu pristupanja Crne Gore EU i izrazila očekivanje da pomoć ove države, kako politička, tako i ekspertska, neće izostati ni u narednom periodu, uz konstataciju da je posebnu važnost odigrala ekspertiza koju je Njemačka pružila u oblasti pravosuđa.

"Predsjednica je ponovila da je za našu zemlju proces evropske integracije primarno važan, te je, kako je kazala, uz svijest da predstoje brojni izazovi, Vlada čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, i tokom trajanja aktuelnog mandata isporuči očekivane rezultate i stvori pretpostavke da Crna Gora postane prva sljedeća članica EU. Ona je naglasila da je Crna Gora u prethodnom periodu prošla kroz izazovan politički period, koji su obilježile brojne promjene, ali i potvrdila da, uprkos tome, institucije mogu da funkcionišu u demokratskim kapacitetima", navodi se u saopštenju.

Ona je ponovila da je prioritet rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu, te da trenutna situacija iziskuje ozbiljan dijalog, koji ne bi izrodio kratkotrajna već suštinska rješenja, konstatujući da politička zajednica ulaže maksimalan napor kako bi se do takvih rješenja došlo.

"Naglasivši da SR Njemačka podržava evropsku perspektivu Crne Gore, ambasador Robert Veber je podsjetio i na intenzivnu i kvalitetnu komunikaciju na relaciji Skupština - Bundestag, te izrazio očekivanje da će dobra praksa uz dodatno intenziviranje kontakata obilježiti i naredni period", kazali su iz parlamenta.

Ističući da je tokom trajanja svog mandata imao privilegiju da boravi u Crnoj Gori i bude svjedok politički izazovnog i interesantnog perioda u istoriji naše zemlje, ambasador je konstatovao da je upravo u prethodnom periodu bilo evidentno da institucije sistema demokratski jačaju i da sistem funkcioniše, uz sve izazove koji su obilježili politički život u zemlji.

Kako je naveo, takva klima je i značajan znak koji Crna Gora, kao zemlja kandidat, šalje evropskoj zajednici.

"Ambasador je izrazio zadovoljstvo 'što je crnogorski parlament mjesto aktivnog političkog života, intenzivnog razgovora, koji podrazumijeva integrisanost svih političkih subjekata', te pozdravio ozbiljnost sa kojom se pristupa traženju najboljih rješenja. Na kraju, ambasador Veber je istakao da će SR Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na njenom putu pridruživanja EU i iskazao nadu da će naša zemlja biti prva naredna članica velike evropske porodice naroda", kazali su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније