Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

07. 07. 2022. 11:34   >>  12:20 13

CEDEM ISTRAŽIVANJE

Najbolja ocjena Milatoviću i Spajiću, DPS na 28,2%, Demokrate 14,9%...

Bivši ministri finansija i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović, najbolje su ocijenjeni političari u Crnoj Gori, nakon kojih slijede lideri Demokrata i DPS-a, Aleksa Bečić i Milo Đukanović, te bivši premijer Zdravko Krivokapić To je pokazalo junsko istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo CEDEM. Istovremeno, DPS ima najveću podršku građana, nakon kojeg slijede Demokrate, DF, te nedavno formirani Pokret Evropa sad.

Spajić i Milatović dobili su prosječnu ocjenu 2,62, odnosno 2,51 dok je Bečič sa prosječnom ocjenom 2,45 treći najbolje ocijenjeni političar u Crnoj Gori.

Predsjednik države i lider DPS-a, Đukanović, dobio je prosječnu ocjenu 2,37 a Krivokapić 2,22.

Nakon njega, slijedi lider DNP-a Milan Knežević (2,15), predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović (2,11), te poslanik DPS-a i bivši ministar sporta Nikola Janović (2,09).

Rejting partija

Istraživanje je pokazalo da bi DPS, ako bi naredne nedjelje bili održani parlamentarni izbori, imao podršku 28,2 odsto građana, Demokrate 14,9 odsto, dok bi DF imao podršku od 14 odsto birača.

Novoosnovani Pokret Evropa sad, iza kojeg stoje Milatović i Spajić, imao bi podršku od oko 11 odsto birača, dok bi glas GP URA dalo 4,8 odsto ispitanika.

SNP, kako navodi CEDEM, ima podršku 3,8 odsto ispitanika, SDP - 3,4 odsto, a Bošnjačka stranka 3,3 odsto.

Istraživanje CEDEM-a pokazalo je i da više od polovine ispitanika (51,5%) smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem, dok svaki peti ispitanik (20,4%) smatra da je naša zemlja na pravom putu.

Učinci Abazovićeve vlade

Nezadovoljstvo učinkom Vlade Dritana Abazovića iskazalo je oko 57 odsto ispitanika, u odnosu na oko 24 odsto zadovoljnih.

Nešto manje od 19 odsto ispitanika smatra da će Abazovićeva vlada biti veoma efikasna i uspješna, dok nešto manje od 13 odsto ispitanika podržava formiranje manjinske vlade, ali ne vjeruju da će dugo trajati.

Istovremeno, oko 23 odsto ispitanika vjeruje da će manjinska vlada biti bolja od prethodne, iako nemaju velika očekivanja, dok 39 odsto ispitanika smatra da je nova vlada izdaja narodne volje.

Kad su u pitanju očekivanja od Vlade Dritana Abazovića po pitanju EU integracija, skoro 20 odsto njih smatra da će nova manjinska vlada ubrzati put ka EU, dok njih 18,4 odsto vjeruje suprotno.

Ocjene ministarstava

Najbolje ocijenjeno ministarstvo je za ekologiju, prostorno planiranje i urbanizam (25,9%), slijedi resor ekonomskog razvoja i turizma (24,5%), te evropskih poslova (24,3%). Na četvrtom mjestu je resor prosvjete (24,1%), dok je peto najbolje ocijenjeno ministarstvo finansija (23,4%).

Građani najviše vjeruju sistemu obrazovanja (52,8%), zatim SPC i sistem obrazovanja (45,7%), te policija (43,8%).

Članstvo Crne Gore u EU podržava 68 odsto ispitanika, dok je protiv njih 18 procenata, dok članstvo u NATO ima podršku 42 odsto ispitanika, za razliku od 41 odsto koji se tome protive.

Građani su ocjenjivali i rezultate programa Evropa sad, pa tako više od polovine ispitanika (52,4%) smatra da su rezultati veoma ili uglavnom dobri. Njih 26,7 odsto smatra da su više loši nego dobri, dok 14,5 odsto smatra da su veoma loši.

Popis i jezik u Crnoj Gori

Na popisu bi se skoro 46,3 odsto ispitanika izjasnilo da su Crnogorci, skoro 33 odsto da su Srbi, Bošnjaci - 7,7 odsto, Albanci - 5,1, Muslimani 4,1 odsto.

Kad je u pitanju jezik, crnogorskim bi gorovilo njih oko 36 odsto, a srpskim skoro 48,6 odsto.

Danas bi na referendumu za nezavisnu Crnu Goru glasalo skoro 63 odsto ispitanika, a za zajedničku državu sa Srbijom njih 13 odsto. Skoro osam odsto glasalo bi se da se Crna Gora pripoji Srbiji.

Skoro 38 odsto ispitanika smatra da je partijsko zapošljavanje nakon smjene DPS-a ostalo isto, dok njih 23 odsto smatra da se donekle ili značajno povećala. Sa druge strane, oko 18 odsto ispitanika smatra da je značajno ili donekle smanjena.

Stav o ratu u Ukrajini

Kad je u pitanju rat u Ukrajini, skoro 39 odsto ispitanika smatra da je u pitanju agresija Rusije, njih 18 odsto vjeruje da je u pitanju odbrana Rusije od širenja NATO-a.

Skoro 35 odsto ispitanika smatra da su Rusija i Vladimir Putnik odgovorni za početak rata u Ukrajini, dok njih 27,7 odsto odsto krivi Ameriku i NATO.

Nešto manje od tri odsto ispitanika smatra odgovornim ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније