Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z. [ Mina-business ]

30. 06. 2022. 15:32   >>  15:30 1

DAMJANOVIĆ ZA RTS

Ekonomski potencijali neiskorišćeni zbog pokidanih političkih veza

Političke veze Crne Gore i Srbije, koje su bile gotovo pokidane, prouzrokovale su neiskorišćavanje ekonomskih potencijala, ocijenio je crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović i dodao da sa novom Vladom nema prepreka da budu kakve bi trebalo.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da je sa ministrom finansija Srbije, Sinišom Malim, razgovarao o spajanju auto-puta između dvije države, kao i rekonstrukciji željezničke pruge Beograd-Bar.

"Hajde da razmišljamo da Luka Bar bude u najboljem mogućem interesu Crne Gore i Srbije i da je posmatramo zajedno sa rekonstruisanom prugom, jer će nam trebati ta velika propusna moć za robu iz Srbije, izvoz i sve ono što je zajednički interes”, kazao je Damjanović.

On je, kako su naveli iz Ministarstva, podsjetio da je Srbija proizvođač hrane, a Crna Gora uvoznik, kao i da Crna Gora ima neiskorišćene energetske potencijale koji mogu biti stavljeni u funkciju razvoja obje države.

"Razgovarali smo i o zelenoj energiji, ekološkim projektima, kao i o stvarima koje su sada neka bespotrebna kočnica između ekonomskih relacija Crne Gore i Srbije. Znate i sami da nemamo direktan platni promet 20-ak godina. Mislim da se to može riješiti na nivou ministara finansija i guvernera centralnih banaka", rekao je Damjanović.

On je poručio da očekuje da robna razmjena između Srbije i Crne Gore do kraja godine dostigne milijardu EUR i podsjeti da je ona u prethodnom periodu stagnirala zbog korone i obustave izvoza strateških poljoprivrednih proizvoda.

"Crna Gora je mnogo skromnija u smislu potencijala za izvoz prema Srbiji, ali zato to kompenzujemo kroz usluge. Govorimo o otvorenosti Crne Gore da kao i ranijih godina u još većem broju primi srpske turiste, da u tom turističkom dijelu podignemo nivo saradnje", saopštio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније