Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

30. 06. 2022. 08:26 >> 18:51
4

ĐUKANOVIĆ OCIJENILA

Posjeta Beogradu značajna, nijesu otvoreni ključni problemi

Posjeta crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu je jako značajna za buduću saradnju dvije susjedne zemlje, ali je pitanje koliki su dometi takve saradnje, ako se u obzir uzme kompleksnost političke situacije u Crnoj Gori, ocijenila je profesorica na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) Nikoleta Đukanović. Smatra i da ključni problemi nijesu otvoreni.

Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Gora na TVCG istakla da je posjeta Abazovića susjednoj Srniji jako značajna: "U principu je značajna svaka posjeta, posebno kad je riječ o regionalnoj saradnji i Zapadnom Balkanu koji je opterećen sa puno otvorenih pitanja".

"Posebno posjeta između crnogorskih i srpskih zvaničnika može da bude važna za cjelokupnu sliku odnosa i regionalne saradnje. Jako je važna otvorenost i spremnost na saradnju premijera Abazovića. Pitanje je koliki su dometi takve saradnje, imajući u vidu kompleksnost političke situacije u Crnoj Gori", istakla je Đukanović.

Podsjetila je na veliki broj reakcija političkih partija, čak i ministara iz Abazovićeve vlade što, kako je istakla, znači da postoji jedna duboka neusaglašenost oko ključnih stavovima o kojima se govorilo juče, a govoriće se i danas tokom posjete Beogradu.

Otvorena pitanja koja nijesu prioritetna

"Odnosi su jako kompleksni, opterećeni velikim pitanjima, a ključni problemi nijesu otvoreni. O njima niko nije razgovarao. To je, prije svega, miješanje srpskih političkih struktura u crnogorske političke prilike, govorimo o izborima 2020, dešavanjima nakon toga. Otvorena su pitanja koja nijesu toliko prioritetna u ovom trenutku za Crnu Goru, posebno u odnosu na otvorena pitanja prema crnogorskim pregovorima i EU", pojasnila je Đukanović.

Ukazuje i na činjenicu da je crnogorska delegacija od dolaska Aleksandra Vučića na vlast imala pet zvaničnih posjeta Beogradu, dok oni nijesu došli nijednom.

"Ima puno pitanja koja treba rješavati, nažalost rješavaju se pitanja koja nijesu ili ne bi trebalo da budu tema zvanične posjete najviših zvaničnika, a to je odnos granične policije ili srpskih vlasti prema poslanicima crnogorskog parlamenta", rekla je Đukanović.

Ona procjenjuje da pitanja koja opterećuju svakodnevnu političku situaciju u odnosima dvije države neće biti na dnevnom redu.

"Mislim da su mnogi građani Crne Gore očekivali od našeg premijera tu hrabrost da iznese ono što najviše je karakteristika tih odnosa. Tu je i pitanje izručenja Svetozara Marovića, od čega vjerovatno neće biti ništa, makar ne po ovim prilikama koje smo do sada pratili. I Temeljni ugovor, Otvoreni Balkan, takođe. To su ključna pitanja koja opterećuju odnose", smatra Đukanović.

CG ima prioritetnijih tema od Temeljnog ugovora

Smatra očekivanim da se u Beogradu razgovara o Temeljnom ugovoru, iako, kako je rekla, smatra da bi Crna Gora trebalo da ima druge prioriretne teme.

"Skoro je bio taj samit lidera EU, Crnu Goru očekuje veoma važan datum od kojeg će dosta zavisiti buduća perspektiva Crne Gore u odnosu na članstvu. Mislim da je to trebalo biti više fokus, nego razgovarati o Temeljnom ugovoru. Zašto je Vlada Crne Gore to pitanje stavila kao prioritet ovih dana ne znam, ali mislim da se radi o zadovoljavanju različitih interesa određenih političkih struktura u Crnoj Gori, ali i Srbiji", rekla je Đukanović.

Sagovornica TVCG kazala je i da odnose dvije zemlje opterećuje i pitanje SPC koja ima značajne uticaje u državi.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Đukanović je rekla kako očekuje da će i to biti tema posjete Beogradu, koji bi trebalo približiti građanima naše zemlje.

"Svaka regionalna inicijativa je jako važna, posebno kad je komplementarna sa EU integracijama. Regionalnih inicijativa na Balkanu ima jako puno, malo kojoj su Vučić i srpske vlasti pristupile otvoreno i sa većim zalaganjem. Pitanje je zašto bi im ova inicijativa važnija od bilo koje druge, ako to nijesu neki njihovi nacionlani interesi i tu treba biti oprezan", rekla je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније