Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ R.B. ]

29. 06. 2022. 10:21 >> 14:53
14

ABAZOVIĆ PORUČIO

Spremni da rješavamo otvorena pitanja sa Beogradom, u toku sastanak sa Vučićem

Vlada Crne Gore je spremna da rješava sva otvorena pitanja sa zvaničnim Beogradom, jer je riječ o dvije bliske zemlje, koje su istorijski bliske kazao je premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Beogradu. U toku je sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na današnjem sastanku je, kako je kazao, bilo najviše riječi o ekonomiji i dogovoreno je uspostavljanje direktnog platnog prometa između dvije zemlje.

Abazović je kazao da dvije zemlje moraju da "okrenu novi list" u odnosima i da se oni podignu na najveći mogući nivo.

"Ta politika će biti ista sa svim zemljama regiona, ali svakako zbog bliskosti dvaju zemalja mislim da je neprirodno da bude bilo kakvog šuma u komunikaciji. Vjerujem i osjećam po energiji da smo spremni da svim pitanjima pristupimo na odgovoran način na korist građana obje zemlje", rekao je Abazović.

On je kazao da su dobijene potvrde i uvjeravanja da će se isporuke hrane od Srbije nastaviti nesmetano.

"Želim da kažem da u nama imate velikog prijatelja. Došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugačiji način. Realcije u regionu moraju da budu mnogo bolje i svi moramo da damo doprinos tome. Mi ćemo se potruditi da se ukupni odnosi u regionu relaksiraju i da ne bude prepoznat kao problematičan za EU ili bilo kog drugog već kao mjesto koje može da se dogovara i mjesto koje da je primat ekonomskim temama i životnom standardu. Prošlost ne možemo da promijenimo, već samo budućnosti", poručio je Abazović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će današnja posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića biti korak "ka resetovanju" odnosa dvije zemlje.

Nadam se da ćemo uspjeti da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore i uđemo u eru dobrih odnosa, najboljih mogućih, rekla je Brnabić u izjavi novinarima posle sastanka sa Abazovićem u Beogradu.

"Nemamo bližih ni politički ni ekonomski, ni što se tiče ljudi, povezuju nas sve vrste odnosa, a nekako se nakupilo dosta otvorenih i teških pitanja", rekla je Brnabić.

Dodala da je Srbija otvorena za rješavanje tih pitanja i poboljšanje odnosa.

"Definisali smo neka pitanja koja možemo brzo da rješavamo a koja direktno mogu da uticu na poboljšanje privrednih odnosa", rekla je Brnabić.

Dodala je da između dve zemlje ne postoji direktni platni promet, već ide putem posredničkih banaka, što komplikuje poslovanje.

Najvažnije teme o kojima su razgovarali, kako je navela, bile su hrana, energenti i infrastrukturno povezivanje.

"Dok mi imamo hrane i naši partneri i prijatelji u regionu će imati hrane, a Srbija ima dovoljno hrane", navela je.

Kada je riječ o energentima, postoji "ogroman potencijal za saradnju", ukazala je premijerka Srbije.

Bilateralni sastanak šefova Vlada Srbije i Crne Gore, Ane Brnabić i Dritana Abazovića, upriličen je danas u Palati "Srbija" u Beogradu. Nakon sastanka premijera, uslijediće plenarni sastanak delegacija dvije vlade.

Abazoviću je, prethodno, ispred Palate "Srbija" priredjen svečani doček.

 

Za kasnije je najavljeo da će Abazović odvojeno razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Crnogorski premijer je ranije rekao da u Beograd dolazi sa najboljim namjerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo.

Vlada u Podgorici je saopštila da zvanična posjeta Abazovića Beogradu ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose.

Posjeta Abazovića Beogradu mogla bi biti značajna u svjetlu otopljavanja odnosa Srbije i Crne Gore, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković. Do toga, smatra, može lako doći, ukoliko svi ulože maksimum napora.

Iz Vlade je juče saopšteno da će se potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković sastati sa Branislavom Nedimovićem, potpredsjednikom vlade i ministrom poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, dok će ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović imati odvojene sastanke sa Sinišom Malim i Irenom Vujović, ministrom finansija i ministarkom zaštite životne sredine

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније