Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ TVCG ]

26. 06. 2022. 16:45 >> 10:14

PICULA PIŠE STRATEGIJU

EU da podstakne ubrzanje procesa pristupanja CG

Evropski parlament imenovao je Tonina Piculu za izvjestioca nove strategije proširenja Evropske unije. Nakon što formuliše novu strategiju taj predlog treba da usvoji Evropski parlament.

U nacrtu izvještaja Picula predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orjentaciju i predanost reformama potrebnim za članstvo u Uniji, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, ali i da se poboljša mjerenje napretka uz stalnu političku i tehničku podršku tokom cijelog procesa pristupanja.

Tonino Picula je već nekoliko godina izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru. Nedavno je Evropski parlament razmatrao njegov izvještaj o Crnoj Gori.

"Vjerujem da će Crna Gora do 2024. biti spremna za članstvo u EU", kazao je Picula.

Picula je u govoru o izvještaju na plenarnoj sjednici podsjetio da je Crna Gora otvorila sva poglavlja, te da gotovo 80 posto njenih građana podržava članstvo u EU-u.

U tom dokumentu, usvojenom sa 506 glasova za, 50 protiv i 35 uzdržanih, zastupnici pozdravljaju predanost Crne Gore prema evropskoj integraciji, no izražavaju i žaljenje što od 2017. nije zatvoreno nijedno od 33 poglavlja, čime se usporava dotadašnji dobar put te zemlje koja je najviše odmakla u pregovorima na zapadnom Balkanu.

Izvještajem pozivaju sve parlamentarne stranke u Crnoj Gori da nađu trenutnu politizovanu političku klimu, što je ključno za postizanje političke stabilnosti i završetka reformi u ključnim sektorima poput izbornih i pravosudnih zakona te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније