Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Hina.hr ]

23. 06. 2022. 17:03 >> 17:01
5

PICULA

Vjerujem da će Crna Gora do 2024. biti spremna za članstvo u EU

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelyi još je 2020. rekao kako bi htio da do kraja njegovog mandata najmanje jedna država iz regije zapadnog Balkana bude spremna za članstvo u EU-u. Prilikom izglasavanja izvještaja u Evropskom parlamentu u Bruxellesu, Tonino Picula kazao je da bi htio da o kraja njegovog mandata najmanje jedna država iz regije Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo u EU-u, te da vjeruje da će to biti Crna Gora.

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelyi još je 2020. rekao kako bi htio da do kraja njegovog mandata najmanje jedna država iz regije zapadnog Balkana bude spremna za članstvo u EU-u.

"Vjerujem da će to biti Crna Gora“, rekao je u četvrtak, podsjećajući povjerenika na njegovu izjavu, Tonino Picula, izvjestilac za tu zemlju, prilikom izglasavanja izvještaja u Evropskom parlamentu u Bruxellesu.

Mandat aktualne Evropske komisije traje do 2024. godine. Picula je u govoru o izvještaju na plenarnoj sjednici podsjetio da je Crna Gora otvorila sva poglavlja, te da gotovo 80 posto njenih građana podržava članstvo u EU-u.

U tom dokumentu, usvojenom sa 506 glasova za, 50 protiv i 35 uzdržanih, zastupnici pozdravljaju predanost Crne Gore prema evropskoj integraciji, no izražavaju i žaljenje što od 2017. nije zatvoreno nijedno od 33 poglavlja, čime se usporava dotadašnji dobar put te zemlje koja je najviše odmakla u pregovorima na zapadnom Balkanu.

Izvještajem pozivaju sve parlamentarne stranke u Crnoj Gori da nađu trenutnu politizovanu političku klimu, što je ključno za postizanje političke stabilnosti i završetka reformi u ključnim sektorima poput izbornih i pravosudnih zakona te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Zastupnici su pozdravili novu manjinsku Vladu u Podgorici, sastavljenu od proevropskih stranaka, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu i nastavku ruskog uticaja na crnogorsku politiku.

Politička odlučnost vlade aktuelnog, 36-godišnjeg crnogorskog premijera Dritana Abazovića, mogla bi ubrzati reformski proces, smatraju zastupnici koji pozdravljaju i usklađenost vanjske i sigurnosne politike Bruxellesa i Podgorice.

Crna Gora je osudila rusku agresiju i u potpunosti podržala evropski paket sankcija Moskvi.

U izvještaju se ohrabruje Evropska komisija da razmotri financijsku pomoć zemljama zapadnog Balkana koje su se pridružile sankcijama kako bi se ublažio njihov negativni uticaj.

Zastupnici u izvještaju izražavaju zabrinutost zbog sve većih kampanja dezinformacija, kibernetskih i hibridnih prijetnji iz Rusije, ali i Kine, pa naglašavaju da se instrano miješanje može voditi i kroz instrumentalizaciju vjerskih institucija.

Crna Gora proteklih je godina bila poprište spora između Crnogorske (CPC) i Srpske pravoslavne Crkve (SPC) koji je rezultirao masovnim protestima i promjenama političkog ambijenta.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније