Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

17. 06. 2022. 23:04 >> 00:11
4

"PARLAMENT U STUDIJU"

"Otvoreni Balkan može popraviti odnose u regionu"

Oni koji iniciraju ulazak Crne Gore u Inicijativu Otvoreni Balkan prvo treba protivnicima inicijative da objasne razloge za tu odluku, smatra funkcioner SD-a Miloš Čelanović. On je to kazao u emisiji "Okrugli sto - Parlament u studiju", u kojoj su učesnici bili i poslanica DF-a Jelena Božović, poslanica Demokrata Tamara Vujović i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Božović kazala je da je Otvoreni Balkan (OB) inicijativa koja nudi konkretne benefite za sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Ovo je inicijativa koja se tiče direktbo života običnog građanina. To je jedna regionalna inicijatova koja treba da otvori granice našim zemljana na Balkanu. Svaka inicijativa koja podrazumijeva otvaranje, saradnju i protoka robe, ljudi i kapitala ne može da bude loša. A kako se tiče direkno koristi građana mi je u ovom momentu podržavamo”, kazala je ona.

Lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je svaki integracioni proces dobar za Crnu Goru.

“Imali smo vlast koja se tri decenije trudila da zatvori i ugušI Crnu Goru. Ne čudi što DPS i tradicionalni partneri ne žele ovu inicijativu, jer se trude da zatvore CG. Sada im smeta ova inicijativa jer se na ovakav način ubijaju monopoli koji su lokalni. Kada se sprovede na zreo, državni način, mislim da može da donese samo dobro Crnoj Gori. Svaki proces veće komunikacije, razmjene kulrture i dobara je sam po sebi dobar. To bi moglo pozitivno da utiče i na unutrašnje dinamike”, smatra Milačić.

Generalni sekretar SD-a Miloš Čelanović kazao je da upravo inicijativa OB jedan od mnogobrojnih razloga zašto oni nijesu dio 43. Vlade Crne Gore.

“Mi smo OB posmatrali sa ekonomskog i političkog aspekta. Trudili smo se da prikupimo dovoljno argumenata. Nametnuila se činjenica da je za OB malo ili nista a protiv mnogo argumenata. Dionijeli smo odluku da se stavimo u zaštitu interesa CG”, poručio je on.

Poslanica DCG Tamara Vujović izrazila je sumnju u ovaj projekat.

“To ne znači apriori odbijanje ili apriori prihvatanje. Mi govorimo o maglovitosti ove inicijative, nedovoljna preciznost u isticanju njenih pravih ciljeva. Mi nemamo nikakav problem i uvijek podržavamo regionalnu saradnju. Crna Gora je već učesnik 35 regionalnih inicijativa”, kazala je Vujović.

Ona je kazala da je Demokratska Crna Gora za ekonomski rast i dobrosusjedne odnose “ali na odnosima uvažavanja i međusobnog reciprociteta”.

Govoreći o premijeru Dritanu Abazoviću koji je u Sjevernoj Makedoniji prisustvovao Samitu o OB, Božović je kazača da Abazovićevo nagovještaji u tom smjeru pokazuju jedan državnički odnos.

“I Abazović je na samitu u S. Makedoniji podijelio utisak da nije vidio nijedan stav koji bi bio prepreka u tom smislu”, kazala je Božović.

Što se tiče činjenice da neki članovi vlade nisu za ovu inicijativu, ona je kazala da iza toga stoje određeni politički razlozi.

“Isključivo su politički razlozi i neki strahovi za kojima nema ini potrebe ni razloga posebno u ovo vrijeme krize. Te se situacije preslikavaju na širi region, i veoma je važno da te sukboe koje imamo između nas stvimo po strani. Vidimo da je velika kriza na polju energenata i hrane. Državnički su se ponijeli i Vučić i Rama i premijer S. Makedonije i pokazali su kako da se sarađuje na ovom području”, smatra Božović.

Marko Milačić smatra da su SDP I DPS protiv OB zbog ideoloških razloga.

“Oni su tru decenije centriralisvoju politiku na antisrpskoj kampanji, a pošto je ovdje Srbija glavni inicijator, kad bi oni pohvalili ovu inicijativu sve što su govorili protiv Srbije bi palo u vodu. Više ne bi postojala njihova ideologija i politika. Kada smo krenuli u neki izvjesniji proces onda dolazi do opstrukcije tog procesa”, kazao je Milačić.

Prema njegovim riječima, pristupanje OB bilo bi dobro za Crnu Goru.

“Ovo je stav koji je dobar za Crnu Goru i ne mislim da zbog toga treba politički hvalili bilo koga iz nove vlade, uzevši u obzir način na koji je ona koncipirana. U svakom slučaju SDP će se uskladiti sa odlukama vlade, jer ih veže samo želja za foteljama, koja je veća i od OB”, poručio je Milačić.

Čelanović smatra da oni koji iniciraju ulazak u ovu Inicijativu prvo treba protivnicima inicijative da objasne razloge za tu odluku.

“A onda mi koji smo protiv toga da objasnimo zašto ne. Niko nije pojasnio sta je to drugačije u OB u odnosu na Berlinski proces. OB u ovom trenutku nije izvodljiv iz vise razloga. Mi smo članica STO uz S. Makedoniju i Albaniju. Obaveze koje proističu iz članstva u STO nisu kompatibilne sa mjerama u OB. STO ne poznaje primjer zajedničkog tržišta zemalja članica i nečlanica STO”, kazao je Čelanović.

On tvrdi da bi CG morala da se odrekne članstva u STO, ako hoćemo da postanemo dio OB .

“Crna Gora ima mnogo više interesa da ne bude u OB nego da bude. Treba da se posvetimo Berlinskom procesu”, kazao je Čelanović.

Vujović je kazala da je Berlinski proces nastao kao ideja Angele Merkel da se obnovi evropska saradnja.

“On je direktno prikačen na proces priključenja u EU. On je bio podržan od strane međunaraodnijh finansijkih korporacija, RCC-a i ostalih evropskih institucija koje prate Berlinski proces”, kazala je Vujović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније