Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 06. 2022. 06:49   >>  18:22 22

CRNA GORA VODI 5:0

Nije pohvalno što srpski zvaničnici ne uzvraćaju posjete

Na samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu čuli smo da će premijer Dritan Abazović 29. juna posjetiti Beograd, što će u posljednjih deset godina biti peta posjeta nekog crnogorskog državnika Srbiji. Sa druge strane, tamošnji državnici ne uzvraćaju posjete. Bivše crnogorske i srbijanske diplomate za TVCG kažu da to nije pohvalno, te da je vrijeme da se poprave poljuljani odnosi.

Još 2013. godine nekadašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović pošao je u prvu zvaničnu posjetu Srbiji. Godinu kasnije u Beogradu je bio i bivši premijer Igor Lukšić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 2017. dočekao je još jednog crnogorskog premijera Duška Markovića, a četiri godine kasnije u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji bio je i Zdravko Krivokapić.

No, za sve to vrijeme niko od zvaničnika iz Beograda nije bio u Podgorici. Barem ne zvanično. A to je za bivše diplomate sve samo ne pohvalno.

"Uobičajeno je da se vodi računa o reciprocitetu. Znači posjeta za posjetom u principu ide i vodi se računa o nekom balansu u tim posjetama. Ovdje je prošto došlo do toga da Srbija gubi sa 5:0 i trebaće vrijeme da se to nadoknadi", navodi Srećko Đukić, bivši diplomata.

A upravo je princip ravnopravnosti ključan u svim diplomatskim odnosima, upozorava bivši diplomata i nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore Branko Lukovac.

"Nažalost, posljednjih godina ti odnosi su u velikoj mjeri poremećeni. I ta načela ravopravnosti, i nemiješanaje u unutrašnje odnose dovedena su u pitanje. Taj podataak o posjetama na državnom nivou samo su još jedan pokazatelj poremećenih neravnopravnih odnosa dvije zemlje koje moraju graditi najbolje prijateljske odnose", kaže Lukovac.

Poziva od crnogorskih zvaničnika srpskim vlastima nije falilo, ali u, kako su više puta isticali, prenatpanim agendama nijesu mogli da nađu termin da posjete Crnu Goru. Uprkos tome, naša zemlja ruku promirenja pruža konstantno, pa je, kako poručuju naši sagovornici, za pohvalu i to što će u Beogradu krajem mjeseca biti i aktuelni premijer Dritan Abazović.

"Uvjeren sam da kada predsjednik Vlade govori o potrebi resetovanja odnosa upravo im u vidu to da nakon njegove posjete Beogradu uslijedi nova runda pregovora, naravno u Podgorici, tako da se polako otpočne proces savladavanja teškoća, otklanjanja sumnji", navodi Lukovac.

On tvrdi i da unapređenje odnosa sa Srbijom ne može uslijediti preko noći, a isto poručuje i bivši diplomata iz Beograda Srećko Đukić. Vjeruju ipak da će posjeta Abazovića Beogradu trasirati put za inteziviranje dijaloga, i rješavanje otvorenih pitanja.

"Imajući u vidu ova dva pitanja koja ste pomenuli, gospodina Marovića i status ambasadora. To su pitanja jako rješiva. Koliko ja razumem, barem što se tiče statusa ambasadora ako postoji dobra volja ta stvar može da se riješi zaista jako efikasno i vrlo brzo", ističe Đukić.

Pored toga, najbliže susjede na bliskost i saradnju obavezuje i put ka EU. Zato se od predstojeće posjete crnogorskog premijera Beogradu s razlogom očekuje mnogo. 

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније