Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

05. 06. 2022. 12:29 >> 11:24
6

JELUŠIĆ

"Čim budem imala konflikt sa savješću, pokupiću kofere“

Poslanica Božena Jelušić za sebe kaže da je osoba prvih ljubavi. Najsrećnijom je čine djeca i unuci. Govoreći o svom životu u emisiji "Upoznajte parlamentarce" na Parlamentarnom kanalu, ispričala je kako je nakon smrti svog supruga, što joj je bio najtužniji trenutak u životu, uspjela da nastavi da se bavi prosvjetnim radom kao svojim prvim poslom, bila je preduzetnica i civilna aktivistica. Kaže da politikom nikada nije manipulisala, već je od malih nogu išla ka njoj prepoznajući političarku u sebi.

Djetinjstvo je provela u Budvi i iz tog perioda života nosi najljepše uspomene. 

"Djetinjstvo je svakako neka vrsta kapitala koja vas za cijeli život obilježi na dobar ili loš način. Za mene je djetinjstvo bilo iznimno srećno doba. Ja sam u ovaj grad došla krajem 1958. godine kada se moja mama preudala i tu smo moj brat i ja proveli fantastične dane“, kazala je ona.

Nakon gradnje kuće i stvaranja kapitala, njeni roditelji su postali preduzetnici i bili su među imućnijim porodicama u Budvi.  

„To baš nije bilo u socijalizmu za pohvalu i to nam je znalo napraviti izvjesne probleme, ali s druge strane mogli su da ispune sve moje obrazovne potrebe. Željela sam sve da znam. Tata je bio spreman da kupi sva sabrana djela ako bih ja iskazala želju“, prisjeća se poslanica Jelušić.

Poslanica Jelušić je u djetinjstvu svirala klavir, igrala balet, pjevala u horu. Kaže da nije bilo društvenih mreža, pa je bilo vremena za sve, najviše za čitanje.

“Najviše sam se pronalazila u književnosti. Bila sam vrlo politično dijete. Imala sam običaj da ulazim sa majkom u otvorene političke sukobe. Čini mi se da sam po rođenju bila ljevičarka, a mama je naginjala preduzetničkom centru nije mogla stalno da odobri moje građanski lijeve ideje. Moja mama nije mogla da pokloni vjeru nojoj vjeri da će sve biti savršeno. I eto tako, mogu reći da je moje bavljenje politikom počelo tada“, kazala je ona.

Ima troje djece, a razlika između najstarijeg i najmlađeg je 15 godina. Na njihove izbore u životu i životne pozive je jako ponosna.

„Sačmarom sam gađala tako svaku generaciju i pratila interesovanja svih. Tek kada imate tako veliku razliku među djecom, možete da shvatite koliko su generacije različite i kako u periodu od sedam godina od rođenja jednog do drugog djeteta prolazi cijeli život“, kaže poslanica.

U profesionalnom smislu, kao najsrećniji period pamti period u učionici. Bila je profesorica 37 godina i osim rođenja djece nije išla nikada na bolovanja.

„Taj posao je uvijek bio loše plaćen. Zato sam morala da se bavim i izdavanjem smještaja i turizmom. Ali radila sam ono što volim. Radila sam uvijek u istoj školi“, kaže Jelušićka.

Sebe smatra osobom prvih ljubavi.

“Tako je moj muž moj prvi momak, Budva je moj grad, nasljeđe Crne Gore je ono nasljeđe kojim se u kulturološkom smislu najviše bavim i politički život Crne Gore je moj izbor”, kaže Jelušić.

Najtužniji trenuci u njenom životu su smrt supruga i roditelja.

“Jer te tri osobe su najbolji dio mog društva koji je s one strane”, kazala je ona.

Ponosna je na sebe zbog stvari koje je uspjela da radi nakon smrti svog muža.

“Nastavila sam da radim u školi, vodila sam naše preduzeće, pa sam iskusila šta znači biti mali preduzetnik u našoj zemlji. To sam radila 10 godina i nema maske koju nijesam vlastoručno unijela u stari grad, u isto vrijeme sam pisala čitanke, školske programe. U istom tom periodu sam bila u Fondaciji za otvoreno društvo i sve vrijeme sam vodila Društvo za bolji grad. Taj trenutak u kojem sam bila i nastavnica i preduzetnica i civilna aktivistica je nešto na šta sam ponosna”, kazala je ona.

U politiku je ušla spontano.

„Ako neko bira da li će biti u politici, a ne vuče ga nešto, nečim manipuliše. Mene je od puberteta, od 12. godine politika snažno privlačila. Ja politiku nisam tražila nego sam ka njoj išla, u njoj sam bila“, kaže ona.

Smatra da ako ne manipulišemo onime do čega nam je stalo, onda je to to.

„Ima lijepih trenutaka u politici iako su rijetki. To su trenuci kada se kockice slože i kada vi znate da ste na pravom mjestu ma koliko vas napadali, zvali izdajnicom, kritikovali, da radite pravu stvar i to je velika satisfakcija. Vrlo je važno da nemam konflikt sa vlastitom savješću i da imam podršku porodice. Čim budem imala konflikt sa savješću, ja ću pokupiti kofere“, kazala je Jelušić.  

Napade na sebe koristi na predavanjima o medijskoj pismenosti.

„Ja tome prilazim smireno, sa humorom. Pošto sam medijski pismena, znam da kao javna ličnost moram da prođem kroz to, pa hajde da iz toga izvučem nešto što me zabavlja i da iskoristim u edukativne svrhe“, kaže Jelušićka.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније