Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

30. 05. 2022. 08:32   >>  08:30 10

SAVJET BEZBJEDNOSTI UN

Tri decenije od uvođenja teških sankcija Jugoslaviji

Na današnji dan prije 30 godina, 30. maja 1992. Savjet bezbjednosti UN usvojio je rezoluciju 757, kojom su tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, kao glavnom krivcu za rat u BiH, uvedene sankcije bez presedana u istoriji svjetske organizacije.


Za uvođenje potpune ekonomske blokade i prekid svih naučnih, kulturnih i sportskih veza svijeta sa SRJ, koju su činile Srbija i Crna Gora, glasalo je 13 članica Savjeta bezbjednosti UN, niko nije bio protiv, a Kina i Zimbabve su bili uzdržani.

Tokom 1990-ih godina Savjet bezbjednosti UN usvojio je više od 150 rezolucija povodom raspada SFRJ i ratova na tom prostoru, a desetak rezolucija predviđalo je kaznene mjere protiv SR Jugoslavije.

Sve rezolucije kojima su SRJ uvođene sankcije zbog ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu usvojene su uglavnom jednoglasno, uz podršku svih stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, među kojima je i Rusija.

Povodom pitanja u vezi s Jugoslavijom, Moskva je u Savjetu bezbjednosti UN iskoristila pravo veta samo u decembru 1994, spriječivši usvajanje rezolucije kojom se, zbog teške humanitarne situacije na području Bihaća, tražila striktnija kontrola granica SRJ sa Hrvatskom i BiH, a nekoliko puta se uzdržala od glasanja.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније