Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

21. 05. 2022. 08:20   >>  08:16

BLAŽIĆ

Ubrzani postupak za izdvajanje opštine je pravno nasilje

Nakon jučerašnje najave DPS-a da će u skupštinsku proceduru predati izmjene zakona čime bi se u najkraćem roku omogućilo formiranje nove opštine Zeta, reagovao je Milan Knežević. DPS-u nudi podršku za tu inicijativu ukoliko budućoj opštini Zeta pripadne devet katastarskih parcela koje uključuju industrijsku zonu oko KAP-a, aerodrom Podgorica, dio Plantaža, Skadarskog jezera i Vranjine. Ubrzani postupak za izdvajanje još jedne opštine profesor Đorđije Blažić opisuje kao pravno nasilje. Mještani Zete imaju svoj stav.

Treba li Crnoj Gori još jedna opština? Zećani su danas protiv takve ideje, jer su, kažu ostali bez teritorije i novca. Između opštine i opstanka, kažu, radije biraju preživljavanje.

Vraćanje granica Zeti iz 1957. godine traži i poslanik DF-a Milan Knežević. U tom slučaju će, poručuje kolegama iz DPS-a, podržati njihovu inicijativu jer se za opštinu Zeta zalaže još od 2011. Ali ne bezuslovno.

"Ukoliko se usaglasimo da ovih 9 katastarskih opština. To znači da želimo da Zeta dobije teritorije. A zakon od 2005, Zeti oduzeto 9.000 hektara zemlje. Da bi se na području Zete morala naći industrijska zona oko KAP-a, središnja kod KIPS-a i jedan broj preduzeća... to znači da Zeti pripada Aerodrom, značajan dio Skadarskog jezera i dio Plantaza", kazao je poslanik DF-a Milan Knežević.

Ubrzano formiranje nove opštine za pravnika Đorđija Blažića pravno je nasilje.

"Pravno nasilje partitokratije i lažnih 'vladaoca' prava doživljava svoj vrhunac drskosti koji vrijeđa zdrav razum, ali i zakon. Ako u akterima ovakvih pravnih 'stručnjaka' ima pismenih političara i poslanika, onda neka uzmu da pročitaju Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore", navodi u saopštenju Blažić.

Nepoštovanje zakona i Ustava na sceni je zbog politike, saglasan je i Knežević.

"Smatram da je čitav ovaj spektakl za ubrzano formiranje Zete kako bi DPS smanjio minus i u Zeti i u Podgorici ne bi li kroz poznate metode došao do jednog više mandata", kazao je Knežević.

"Gdje su vam građani u koje se kunete kad vam trebaju da se 'ustoličite' u vlasti, a koje sada ignorišete kad treba svoje partijske intrese da ostvarite. Sad vam vaša demokratija, zakon a ni građani ne trebaju?", dodaje Blažić i saopštenju.

A građanima Zete ne trebaju ni zakoni ni političari. Iako ih niko ništa ne pita, kažu, ideja o opštini nije sporna, ali jeste trenutak.

A da li podgoričani hoće samostalnu Zetu Blažić predlaže da se izjasne na konsultativno referendumu. Prema posljednjem popisu, gradska opština Golubovci ima 16.300 stanovnika, dok je pravo glasa na posljednjim parlamentarnim izborima imalo više od 12.000 građana.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da učestvuju u troškovima prevoza za đake i studente koji putuju pet i više kilometara. Napominju da je za 2022. planirana izrada projektne dokumentacije i otkup dijela zemljišta, a u 2023. se očekuje raspisivanje tendera za odabir izvođača radova i početak gradnje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније