Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

17. 05. 2022. 07:22 >> 07:19

SUSRETI NA NAJVIŠEM NIVOU

Abazović i Marović od danas u Briselu

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od danas u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje će imati sastanke sa najvišim zvaničnicima EU.

Kako je saopšteno iz Vlade, sastanci će biti prilika da premijer Abazović i potpredsjednica Marović sagovornike detaljnije upoznaju sa političkim prioritetima Vlade i ukažu na potrebu nastavka beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima.

"Stoga će u razgovorima poseban akcenat biti na planovima Vlade za ispunjavanje obaveza iz evropske agende i postizanju opipljivih rezultata u oblasti vladavine prava koja nedvosmisleno predstavlja kamen temeljac pregovaračkog procesa", navodi se u najavi.

Predsjednik Abazović i potpredsjednica Marović će, kako pručuju iz Vlade, imati priliku da potvrde suštinske principe vanjskopolitičkog djelovanja Crne Gore, koji se odnose na evropsku integraciju, savezništvo u okviru NATO alijanse i regionalnu saradnju.

"S obzirom na to da se radi o prvoj posjeti premijera 43. Vlade Crne Gore institucijama Evropske unije, ukazaće se na snažnu odlučnost Vlade u implementiranju suštinskih reformi i tekućih aktivnosti u odnosu na ključna poglavlja 23 i 24 putem dijaloga na najvišem političkom nivou. U tom kontekstu, cilj je da se u što kraćem roku ispune privremena mjerila za navedena poglavlja i dobije Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila (IBAR)", poručuju iz Vlade.

Sastanci sa najvišim evropskim zvaničnicima u Briselu će, takođe, biti prilika za razmjenu mišljenja o suočavanju sa aktuelnim političkim izazovima prouzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu, perspektivama zajedničkog djelovanja, održivosti sprovođenja politike proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, ali i snaženju integracionog kapaciteta Unije.

"Ovom posjetom će se još jednom potvrditi potpuna usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije i snažna politička volja i posvećenost Crne Gore pregovaračkom procesu, uzimajući u obzir visoku podršku građana evropskoj integraciji. Dodatno, afirmisaće se spremnost države da se, kroz ključne reformske procese na nacionalnom nivou i kontinuirano usklađivanje zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, ispune neophodni kriterijumi za članstvo", saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније